fbpx Πάνω από 350 αδέσποτα έδωσε για υιοθεσία το κυνοκομείο της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2019 - 10:00
ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ

Πάνω από 350 αδέσποτα έδωσε για υιοθεσία το κυνοκομείο της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι και στα δεσποζόμενα ζώα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το δημοτικό κυνοκομείο της Κομοτηνής, στο οποίο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει 370 υιοθεσίες, όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο προϊστάμενος της Δ/νσης Καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής Νίκος Στεργιάδης.

Κατά τον κο Στεργιάδη, οι υιοθεσίες είναι και η λύση στο πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης ζώων στη δομή, η οποία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 220 ζώα. «Φανταστείτε τι θα γινόταν αν και τα υπόλοιπα, που έχουν υιοθετηθεί, κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης» είπε μεταξύ άλλων ο κος Στεργιάδης.

Το δημοτικό κυνοκομείο επιχορηγήθηκε με 25.000 ευρώ πρόσφατα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως αυτό το ποσό ανταποκρίνεται σε ελάχιστο μέρος των χρημάτων που δαπανώνται για τη φροντίδα των ζώων, είπε ο κος Στεργιάδης σχολιάζοντας μάλιστα και την εικόνα που κάποιοι προωθούν για τη δομή την οποία παρουσιάζουν ως πολύ άσχημη και τον κτηνίατρο της ως «δολοφόνο ζώων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι και στα δεσποζόμενα ζώα

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων του κυνοκομείου μειώνεται λόγω των υιοθεσιών, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη. Αυτό δεν είναι παρατήρηση μόνο του κου Στεργιάδη, αλλά κοινή ομολογία όλων των Κομοτηναίων.

Μία από τις προσπάθειες που γίνονται για την πάταξη αυτού του φαινομένου, είναι αυτή που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες και αφορά στους ελέγχους των δεσποζόμενων ζώων. Όπως περιέγραψε ο κος Στεργιάδης, ήδη έγινε η πρώτη εξόρμηση του κλιμακίου στο οποίο συμμετείχαν ο ίδιος, ο κτηνίατρος του κυνοκομείου και δύο αστυνομικοί. Ξεκίνησαν από το άλσος της Αγίας Παρασκευής, αλλά πέρασαν από την πλατεία και κεντρικές οδούς, όπως η Βενιζέλου ελέγχοντας τους ιδιοκτήτες ζώων, σχετικά με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κατοικίδιου.

«Οι περισσότεροι δεν είχαν το ζώο τους τσιπαρισμένο» δήλωσε ο κος Στεργιάδης επισημαίνοντας ότι  «εμείς δεν θέλουμε να βάλουμε πρόστιμα αλλά στόχος είναι να τσιπαριστούν τα ζώα, να στειρωθούν να καταγραφούν».

Αν υπάρξει συμμόρφωση στο νόμο, τότε θα είναι ευκολότερη η καταγραφή και των δεσποζόμενων ζώων, αλλά ακόμη περισσότερο θα είναι ευκολότερο να εντοπίζονται οι αμελείς κηδεμόνες που παρατούν τα ζώα τους με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων. «Βλέπουμε καινούργια σκυλιά στην πόλη και μάλιστα ράτσες που δεν είχαμε ξαναδεί, αλλά και πολλά κουταβάκια» σημείωσε ο κος Στεργιάδης καλώντας για άλλη μία φορά τους κηδεμόνες ζώων να κάνουν τις νόμιμες διαδικασίες κατοχής ενός ζώου.

Τα πρόστιμα πάντως είναι πολύ υψηλά και μπορεί να φτάνουν έως και τα 300 ευρώ για έναν ιδιοκτήτη ζώου που δεν έχει μαζί του το βιβλιάριο του σκύλου του, ενώ οι ποινές για κακοποίηση φτάνουν σε άκρως δυσθεώρητα ύψη (και αυστηροποιούνται πολύ περισσότερο).

Τέλος, όσοι Κομοτηναίοι δέχθηκαν έλεγχο από το κλιμάκιο μπορεί να μην πήραν πρόστιμο, ανέλαβαν όμως την υποχρέωση να νομιμοποιήσουν τα ζώα τους  και να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα είτε στην αστυνομία, είτε στη διοίκηση του κυνοκομείου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του