fbpx Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής και υποστελέχωση δικαστικών υπηρεσιών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 15 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ι. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής και υποστελέχωση δικαστικών υπηρεσιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής
Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Δόθηκε εντολή να γίνει έρευνα στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης δικαστικών κτηρίων της χώρας και πρόγραμμα άσκησης για 2.480 ασκ. δικηγόρους, επί 12μηνο στις γραμματείες των δικαστηρίων και επί 6μηνο σε δικηγορικά γραφεία

Δήμητρα Συμεωνίδου

Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, υποστελέχωση δικαστικών υπηρεσιών στο νομό Ροδόπης και 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγόρων. Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν στην κατ' ίδιαν συνάντηση που είχε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιο Σάρλη. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και επί χρόνια ασκούμενος στην Κομοτηνή υπήρξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και άκουσε με προσοχή τα όσα του είπε η πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.
Ειδικά για το θέμα του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου, όπως μετέφερε στον "Χ" η κα Χατζηαντωνίου "ο γενικός γραμματέας πραγματικά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Είχαμε, ήδη, καταθέσει και επί κου Κοντονή κάποιο υπόμνημα, το οποίο προσκόμισε η υπεύθυνη για τα Δικαστικά Μέγαρα εκείνη την ώρα με αφορμή την παρουσία μας. Εξήγησα στον γενικό γραμματέα και δεσμεύτηκαν ότι θα το δουν άμεσα το θέμα. Μάλιστα ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη για να γίνει έρευνα στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας για το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο. Έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον και θα είμαστε σε επικοινωνία". Στην ίδια συνάντηση η κα Χατζηαντωνίου παρουσίασε στον γενικό γραμματέα και τα κενά οργανικών θέσεων που υπάρχουν στις δικαστικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα είπε "υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που διορίστηκαν με την τελευταία προκήρυξη για θέσεις ΤΕ πληροφορικής, αλλά παραιτήθηκαν. Γι' αυτό έχει δοθεί εντολή στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ να πάνε στους επόμενους από την υπάρχουσα προκήρυξη για να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις. Εμείς, στο μεταξύ, περιμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που ασκήθηκε για τους προσωρινούς πίνακες από τις προκηρύξεις 1Κ και 2Κ για να καλυφθούν τα κενά".  Τέλος έγινε συζήτηση και για το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγόρων, που θα γίνει στις Σέρρες, από 19 έως 22 Απριλίου 2019 και θα έχει ως θέμα την "Δικηγορία και Δικαιοσύνη στη Νέα Εποχή".

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων
Η συνάντηση της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, έγινε με αφορμή την παρουσία της πρώτης στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Στην Αθήνα συνεδρίασε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, υπό την προεδρία του Δημητρίου Βερβεσού, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, και του γεν. γραμματέα, Γεωργίου Σάρλη. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη παρουσία υπουργού Δικαιοσύνης σε συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη διάρκεια της παρούσας θητείας.

Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θέματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα και εν γένει την απονομή της Δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκαν και σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Ο υπουργός ενημέρωσε την Ολομέλεια για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, με την οποία ικανοποιείται σειρά αιτημάτων του δικηγορικού σώματος, ιδίως: η περαιτέρω κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και η επίλυση ζητημάτων που άπτονται της νομικής βοήθειας, όπως: α) η μετάθεση του χρόνου έκδοσης των φορολογικών στοιχείων κατά τον χρόνο είσπραξης της αμοιβής, β) η υπαγωγή της νέας διαδικασίας έκδοσης συναινετικών διαζυγίων ενώπιον συμβολαιογράφου και γ) η κατοχύρωση πρόσθετης αμοιβής για τις ποινικές δίκες μακράς διάρκειας.

Περαιτέρω, ο υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη μόνιμης θεσμικής επικοινωνίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των συλλογικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, με σκοπό την καλλιέργεια κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την άμεση ενημέρωση για τα υπάρχοντα προβλήματα στη Δικαιοσύνη και την ταχεία επίλυσή τους.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα συσταθεί Επιτροπή για το ζήτημα της διαμεσολάβησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος. Σε συνέχεια επισημάνσεων που έγιναν για τις καθυστερήσεις στον προσδιορισμό δικασίμου και στην έκδοση αποφάσεων στη τακτική διαδικασία κατά τον νέο ΚΠολΔ, ο υπουργός ανέφερε ότι, κατ’ εφαρμογή των αρχών καλής νομοθέτησης, σκοπεύει να συγκροτήσει Επιτροπή για την εκτίμηση της πορείας της εφαρμογής του νέου ΚΠολΔ και την υπόδειξη των αναγκαίων βελτιωτικών κανονιστικών παρεμβάσεων, με τη συμμετοχή και του δικηγορικού σώματος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα χρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ έργα του υπουργείου, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης των δικαστικών κτηρίων της χώρας και πρόγραμμα άσκησης για 2.480 ασκ. δικηγόρους, επί 12μηνο στις γραμματείες των δικαστηρίων και επί 6μηνο σε δικηγορικά γραφεία, έναντι 650 € μηνιαίως.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ακόμη να εξετάσει, από κοινού με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας, την ένταξη των μητέρων δικηγόρων στον Κανονισμό Παροχών του ΕΦΚΑ για το ζήτημα της άμεσης καταβολής επιδόματος του ΟΑΕΔ για 6 μήνες μετά τη λοχεία προς το σκοπό ίσης μεταχείρισης με τις λοιπές μητέρες ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών στα δικαστήρια της χώρας, για την εξυπηρέτηση των μητέρων δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.  Πέραν των ως άνω ζητημάτων, συμφωνήθηκε ότι το δικηγορικό σώμα θα αποστείλει στο υπουργείο προτάσεις για ειδικότερα θέματα, όπως: η τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, η εισαγωγή κατάλληλων δικονομικών ρυθμίσεων, η επιθεώρηση των δικαστηρίων και η λειτουργία του Κτηματολογίου και των υποθηκοφυλακείων.

Τέλος, ο υπουργός παρουσίασε τις θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τα ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Εν μέσω της μεγάλης κρίσης σε πολλαπλά επίπεδα, η απόφαση του ΣτΕ,  για την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους, το 12%, δίνει ανάσα και δικαίωση,  σε πολλούς επιχειρηματίες της ΑΜΘ.