fbpx Πάγωσε ο γόνος στη Λίμνη Βιστωνίδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΖΗΜΙΑ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

Πάγωσε ο γόνος στη Λίμνη Βιστωνίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιστωνίδα
κακοκαιρία
χιόνι
Γόνος

Ο χιονιάς και ο παγετός «σκότωσαν» τα νεαρά ψάρια, κυρίως τσιπούρες, που θα μεγάλωναν ως το καλοκαίρι 


Χωρίς αποζημίωση οι ψαράδες του συνεταιρισμού παρά την καταστροφή 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Χωρίς αποζημίωση θα μείνουν κατά πάσα πιθανότητα οι ψαράδες του συνεταιρισμού στη λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, όπου συνέβησαν μεγάλες ζημιές εξαιτίας της κακοκαιρίας. Εκπροσωπώντας τον συνεταιρισμό, ο κος Γιώργος Γκίλης εξήγησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm τη ζημιά που υπέστησαν οι αλιείς: «Τις δύο τελευταίες ημέρες με τον καιρό που έκανε στη Θράκη πάθαμε και εμείς ζημιά. Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει γίνει στη λίμνη γιατί δεν έχουμε βγει. Όμως στα χειμαδιά, εκεί όπου έχουμε τα ψάρια τα οποία θα αφήσουμε του χρόνου να μεγαλώσουν για να τα βγάλουμε παραγωγή, δεν έμεινε τίποτα. Είχαμε μηχανήματα που παράγουν οξυγόνο και η γεωθερμία δούλευε. Όμως τα νερά έρχονται και από τη θάλασσα, δεν είναι μόνο αυτά που είναι σταματημένα, έχουμε πόρτες από τις οποίες μπαίνουν και παγωμένα νερά μέσα οπότε κάνουν τη ζημιά και αυτά. Από πάνω έπεφτε το χιόνι και από κάτω ερχόταν το κρύο το νερό και δεν γλίτωναν με τίποτα".


Η παγωνιά κατά τον κ. Γκίλη εκτιμάται ότι έπληξε περίπου 10 τόνους ψάρια, κυρίως τσιπούρα, όσα δηλαδή θα παράγονταν μέχρι τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο, προκειμένου να διατεθούν προς πώληση. Η ζημιά, όπως λέει, "είναι γύρω στις 150.000, αλλά ποτέ με τα ψάρια δεν μπορείς να υπολογίσεις γιατί είναι θέμα τιμής". 


Το ζήτημα όμως είναι ότι γι' αυτή τη ζημιά μάλλον δεν θα δοθεί αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, αφού αυτό τουλάχιστον έχει αποδείξει η ιστορία, σύμφωνα με τον κο Γκίλη: «Την περασμένη φορά που πάθαμε ζημιά ήταν το 2006 που είχε παγώσει, δεν είχαμε πάρει αποζημίωση γιατί ο ΕΛΓΑ μας έχει πει ότι το ψάρι δεν μπορεί να αποζημιωθεί. Απλώς γίνεται μια πιστοποίηση ότι πάθαμε κάποια ζημιά»


Παρόλα αυτά, οι αλιείς του συνεταιρισμού θα επιχειρήσουν να ζητήσουν αποζημιώσεις καθώς εκτός από τα νεκρά ψάρια έχουν υποστεί ζημιές και τα δίχτυα τους. Οι ζημιές προκλήθηκαν από τους αργυροπελεκάνους και άλλα πουλιά που επιχείρησαν να φάνε τα νεκρά ψάρια, ενώ τα δίχτυα ήταν απλωμένα. Τα δίχτυα βέβαια μαζεύτηκαν, ωστόσο η ζημιά που προκλήθηκε είναι σημαντική.


Μεταξύ άλλων ο κος Γκίλης περιέγραψε και τις δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ψαράδες της Βιστωνίδας, οι οποίοι ενώ διαχειρίζονται μία λιμνοθάλασσα που θα μπορούσε να τους αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη, αυτά δεν τα βλέπουν ποτέ εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής και φορολογικής κατάστασης: «Η λιμνοθάλασσα είναι 45.000 στρέμματα μπορεί να ζήσει κόσμο, αλλά έχουν ανεβεί τα πάντα, είναι τα κοστολόγια πλέον τέτοια, είναι οι τιμές που έχουν μηδενιστεί, εκτός από την αθερίνα που κρατάει μια τιμή και λίγο η τσιπούρα, τα κεφάλια έχουν γίνει πάμφθηνα, το ξέρουν οι Κομοτηναίοι και τους ευχαριστούμε γι' αυτό γιατί  το 70% με 80% της λιανικής πηγαίνει σε αυτούς".


Ο επόπτης αλιείας από τη Ξάνθη όπως και κτηνίατρος πιστοποίησαν τη ζημιά που προκλήθηκε από την παγωνιά, ενώ ενημερώθηκε ο ΕΛΓΑ και τα ΨΕΑ. "Κάναμε ό,τι μπορούμε και περιμένουμε. Δυστυχώς δεν μπορούμε να ανανεώσουμε το γόνο αλλιώς, δεν μπορούμε να αγοράσουμε γόνο, δεν είμαστε μονάδα. Τουλάχιστον να δούμε τι θα γίνει από πλευράς οικονομικών γιατί είναι πολλά τα λεφτά, ο κάθε συνέταιρος χάνει γύρω στα 3.000 το χρόνο. Δεν ξέρω πως θα κρατήσω τον κόσμο, μόνο με τα κεφάλια δεν βγαίνει μεροκάματο. Είναι απελπιστική η κατάσταση. Οι παλιοί λέγανε άσπρα τα κεφάλια, δηλαδή πάνε στα έξοδα και την τσιπούρα και την αθερίνα την πληρωνόμασταν, όταν χάσεις την τσιπούρα είσαι χαμένος Παλεύεις σε ένα νταλιάνι το οποίο είναι δημόσιο και το έχεις μισθώσει και πληρώνεις 10% επί της παραγωγής, δηλαδή σήμερα που χάσαμε 150.000-200.000 έχασε και το κράτος 20.000 €", θα πει ο κ. Γκίλης. 


Ο πλήρης απολογισμός της καταστροφής, θα γίνει, όταν οι αλιείς περάσουν και από την Βιστωνίδα, αφού λόγω καιρού δεν έχουν βγει ακόμη να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ