ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ

"Παγωμένη" η υπόθεση της ΕΔΕ εις βάρος διδάσκουσας του ΔΠΘ, διαμαρτυρία φοιτητών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Παρευξεινίων

Τις καταγγελίες φοιτητών του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού, στηρίζει η διοίκηση του Τμήματος

"Παγωμένη" βρίσκεται η υπόθεση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) εις βάρος καθηγήτριας του ΔΠΘ, τουλάχιστον επί 1,5 έτος. Και ενώ το πόρισμα της ΕΔΕ έχει βγει, δεν έχει κοινοποιηθεί, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών και διοίκησης του Τμήματος. Ο "Χ" έγινε αποδέκτης, ξανά, των διαμαρτυριών φοιτητών του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, παραλαμβάνοντας μάλιστα την επιστολή τους στην οποία περιγράφουν τους λόγους της διαμαρτυρίας τους σε βάρος  διδάσκουσας της ρωσικής κατεύθυνσης του Τμήματος.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2018 ο σύλλογος φοιτητών του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών ΔΠΘ είχε αντιδράσει με συμβολική κατάληψη της αίθουσας όπου θα εξεταζόταν το μάθημα "Μεθοδολογία διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας". Ο λόγος τότε ήταν πως οι φοιτητές ζητούσαν να εξεταστούν με αντικειμενικό τρόπο στο μάθημα, κι όχι μόνο από το μέλος ΕΕΔΙΠ, για την οποία έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ύστερα από καταγγελίες των φοιτητών.

Από τον Μάιο του 2017 διατάχθηκε η ΕΔΕ και μολονότι του πόρισμα έχει βγει, μέχρι σήμερα, 1,5 χρόνο μετά, υπάρχει μία στασιμότητα στο θέμα. Οι φοιτητές του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στη νέα επιστολή τους προς τον "Χ" αναφέρουν μεταξύ άλλων πως "η εν λόγω καθηγήτρια έχει καταγγελθεί από φοιτητές και από τον σύλλογο και - μολονότι διεξήχθη το πόρισμα της ΕΔΕ - δεν γνωστοποιήθηκε ακόμα, όμως η καθηγήτρια βρίσκεται ακόμα στο Τμήμα και βαθμολογεί γραπτά (κόβοντας την πλειοψηφία των φοιτητών), προφανώς επειδή οι σχετικές διαδικασίες καθυστερούν.

Σκοπός της παρούσας επιστολής δεν είναι να στοχοποιηθεί η συγκεκριμένη καθηγήτρια ή το ίδιο το Τμήμα (αν ήταν αυτός ο σκοπός θα υπήρχε πολύ νωρίτερα δημοσιοποίηση των γεγονότων) αλλά να προστατευτούν οι φοιτητές από άδικες συμπεριφορές που δεν έχουν χώρο σε έναν πανεπιστημιακό χώρο και τους προκαλούν ζημία. Από τη δημοσιοποίηση της εν λόγω κατάστασης ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι αρμόδιοι (οι οποίοι είναι γνώστες της κατάστασης) και να κινήσουν πιο γρήγορα της απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και δη οι επί πτυχίω, οι οποίοι βλέπουν τα όνειρά τους για να πάρουν πτυχίο, να κάνουν μεταπτυχιακά, να βρουν εργασία κλπ να καθυστερούν όλως αδίκως". 

Με αφορμή την επιστολή των φοιτητών ο "Χ" απευθύνθηκε στις πρυτανικές αρχές για να λάβει την απάντηση ότι το πόρισμα της ΕΔΕ δεν θα κοινοποιηθεί ούτε στο Τμήμα ούτε στους καταγγέλλοντες φοιτητές, καθώς εμπίπτει στο πεδίο των προσωπικών δεδομένων. Σχετικά με τον πότε το πόρισμα θα κοινοποιηθεί, αρκέστηκαν να πουν πως είναι θέμα χρόνου, περιμένουν την συγκρότηση του πειθαρχικού οργάνου παρόλο, που όπως προαναφέρθηκε, έχει παρέλθει ήδη 1,5 έτος. Αναφορικά με τους φοιτητές που "κόπηκαν" τους συστήνει να ζητήσουν επαναβαθμολόγηση των γραπτών τους, αλλά οι πρυτανικές αρχές αγνοούν ότι οι φοιτητές δεν έχουν στη διάθεσή τους τα γραπτά τους. Αυτά παραμένουν στην κατοχή της καθηγήτριας, η οποία μάλιστα αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια.

Οι φοιτητές έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να δουν το γραπτό τους, προκειμένου να διαπιστώσουν την επίδοσή τους. Το παραπάνω δεν έχει συμβεί για τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές. 

Τις διαμαρτυρίες των φοιτητών στηρίζει η διοίκηση του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού και ζητούν να προχωρήσει και να κλείσει σύντομα αυτή η υπόθεση, για το καλό των φοιτητών και του τμήματος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ο κύβος ερρίφθη για τη συνεργασία των παρατάξεων «Περιφερειακή Αναγέννηση» του νέου περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και του  Κωστή Σιμιτζή επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση»,  για την επόμενη διοίκη