fbpx «Πάει» προς Διδυμότειχο το τμήμα Ψυχολογίας που διεκδικούσε η Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 22 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Πάει» προς Διδυμότειχο το τμήμα Ψυχολογίας που διεκδικούσε η Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπουργείο Παιδείας
Δήμος Διδυμοτείχου
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Δημήτρης Χαρίτου

Το Τμήμα μπορεί να μην έχει ιδρυθεί ακόμη αλλά ήδη δημιουργεί περιφερειακές κόντρες…

Διονύσης Βοργιάς

Συνάντηση για το θέμα του παραρτήματος Διδυμοτείχου του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Διγαλάκη.

«Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Παράρτημα Διδυμοτείχου του Τμήματος Νοσηλευτικής καθώς και η μεταφορά του, ως αυτοτελούς Τμήματος, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης», σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου. Η πιθανή αυτή μεταφορά συνεπάγεται και «μετακόμιση» στην Αλεξανδρούπολη, όπου άλλωστε εδρεύει η Ιατρική, κάτι που ήταν και παλιότερη πρόταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πέμπτη έδρα θέλει το ΔΠΘ στη Θράκη
Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη συνάντηση για το πλαίσιο με βάση το οποίο γίνεται οποιαδήποτε αλλαγή στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία γνωμοδότησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Ακόμη, η Διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσίασε το σχέδιο ανάπτυξης του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του Βόρειου Έβρου, με την ίδρυση και λειτουργία των τμημάτων Ψυχολογίας και Διατροφολογίας στο Διδυμότειχο.

Επεξηγηματική των εξελίξεων ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Έβρου (ΝΔ) Σταύρου Κελέτση στην παρέμβασή του: «Το Διδυμότειχο ως μεγάλη και ιστορική πόλη της Θράκης δικαιούται Πανεπιστημιακές σχολές και μερίδιο στην ανάπτυξη του ΔΠΘ. Η πρόταση του Πανεπιστημίου είναι σοβαρή γιατί έτσι το Διδυμότειχο αποκτά δύο σημαντικές, περιζήτητες  και βιώσιμες σχολές. Της Ψυχολογίας και Διατροφολογίας. Γίνεται έτσι η πόλη των Κάστρων, η 5η έδρα του ΔΠΘ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την μεταφορά της Νοσηλευτικής, που πρέπει να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο αφού ήταν εντελώς ατυχής η ένταξή της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι να λειτουργήσουν πρώτα οι δύο νέες σχολές».

Ο κος Διγαλάκης από πλευράς του, τέλος, επιβεβαίωσε, «τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και γενικότερα της κυβέρνησης στον Έβρο, όπως άλλωστε είχε επισημάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία του επίσκεψη στην ακριτική περιοχή».

Αντιδρά ο Δ. Χαρίτου
Πάντως, τα περί ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης γρήγορα φαίνεται να γίνονται ‘στάχτη’ στη Ροδόπη. Η πρώτη αντίδραση επί των εξελίξεων ήρθε από τον βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, ο οποίος κάλεσε όλους τους φορείς της Ροδόπης σε εγρήγορση.

Ο βουλευτής στην ανακοίνωσή του θυμίζει πως «την Παρασκευή 17/7 στη συνάντησή μου με τον Πρύτανη και αντιπρυτάνεις του ΔΠΘ, επαναβεβαιώθηκε  εκ μέρους τους η απόφαση της Συγκλήτου για την ίδρυση των  (6) νέων τμημάτων, τρία εκ των οποίων στην Κομοτηνή δηλαδή τμήμα ψυχολογίας, τμήμα εργοθεραπείας και τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής», κάτι που όμως ήρθε ν’ ανατραπεί στη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς το τμήμα Ψυχολογίας προτείνεται να ιδρυθεί στο Διδυμότειχο.

«Δεν γνωρίζω τα κίνητρα που τους  ώθησαν να αλλάξουν την αρχική τους απόφαση και μάλιστα εν άγνοια των φορέων της περιοχής. Ή μήπως θεωρούν ότι δεν έχουν λόγο και δεν τους αφορά; […] Με βάση την αιφνιδιαστική και αρνητική αυτή εξέλιξη για την περιοχή μας, ζητώ από όλους  τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Ροδόπης, να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλίες  ώστε να ματαιωθεί η πρωτοβουλία αυτή», αναφέρονται επίσης στην ανακοίνωση. Αντιδράσεις αναμένεται να υπάρξουν κι από τον Δήμο Κομοτηνής.

Τέλος, αρνητική στις εξελίξεις φαίνεται πως είναι και η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, η οποία βλέπει -με αυτή την πρόταση- τη Νοσηλευτική να μετακομίζει από το Διδυμότειχο προς την Αλεξανδρούπολη, συγχρόνως όμως να μην υπάρχουν χειροπιαστές εγγυήσεις για τη λειτουργίας νέων τμημάτων στο Διδυμότειχο.

Πάντως, στη μεγάλη εικόνα, από τα τρία νέα Τμήματα που Δ.Π.Θ. που φαίνεται πως θα προχωρούσαν, μέχρι στιγμής μεγαλύτερες ελπίδες να βρει «στέγη» στην Κομοτηνή φαίνεται να έχει το τμήμα Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Την ευχάριστη προς το παρόν όμως είδηση, για  την ακύρωση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο,  την έδωσε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αποδίδοντας την απόφαση της μη επέκτασης και αύξησης της χωρητικότ