fbpx Ό,τι και να κάνει ο Δήμος αν δεν υπάρχει η συμμετοχή των δημοτών δεν μπορεί να κρατηθεί η πόλη μας καθαρή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ό,τι και να κάνει ο Δήμος αν δεν υπάρχει η συμμετοχή των δημοτών δεν μπορεί να κρατηθεί η πόλη μας καθαρή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
συμμετοχή
Δημότες
καθαριότητα
Γιάννης Μουρτίδης

Στην τήρηση του κανονισμού καθαριότητας εκ μέρους των δημοτών, βλέπει την συνδρομή των δημοτών στην προσπάθεια βελτίωσης της καθαριότητας στην πόλη της Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

Στην τήρηση του κανονισμού καθαριότητας εκ μέρους των δημοτών, βλέπει την συνδρομή των δημοτών στην προσπάθεια βελτίωσης της καθαριότητας στην πόλη της Κομοτηνής. Η ανάγκη αυτή αναδείχθηκε με αφορμή το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και της δημόσιας έκκλησης που απεύθυνε για μία ακόμη αφορά ο  αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Μουρτίδης. Την συνεργασία όλων των πολιτών για μια καθαρή πόλη ζήτησε με μήνυμά του ο κος Μουρτίδης ενημερώνοντας ότι λόγω των αργιών η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται όπως συνήθως, οπότε οι πολίτες πρέπει να είναι περισσότερο συνετοί στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το μήνυμα του: "Λόγω του τριημέρου απευθύνουμε παράκληση προς τους δημότες μας, ώστε να εφαρμόζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια τον κανονισμό καθαριότητας. Ενημερώνουμε ότι το Σάββατο και τη Δευτέρα, λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνει μόνο στο κέντρο της Κομοτηνής. Για το λόγο αυτό, συνιστούμε να αποφεύγεται όπου είναι εφικτό η άκριτη απόθεση απορριμμάτων μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Ζητούμε τη συνεργασία των δημοτών για μια καθαρή πόλη".

Σε αργίες και γιορτές ο κος Μουρτίδης επισημαίνει ότι "είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε τον κανονισμό καθαριότητας, που καθορίζει τα σημεία από όπου γίνεται η αποκομιδή απορριμμάτων. Στις αργίες, συγκεκριμένα, υπάρχει ένα δρομολόγιο αποκομιδής και ένα δρομολόγιο της ανακύκλωσης. Αυτό αφορά το ευρύτερο κέντρο της Κομοτηνής, οπότε με συμμάχους τους δημότες μπορούμε να έχουμε καθαρότερο το κέντρο που επιφορτίζεται με το μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών". Μετά από κάθε έκκληση ο αντιδήμαρχος διαπιστώνει μεγαλύτερη ανταπόκριση των δημοτών και επισημαίνει "ό,τι και να κάνει ο Δήμος αν δεν υπάρχει η συμμετοχή των δημοτών δεν μπορεί κρατηθεί η πόλη μας καθαρή. Για την Διεύθυνση Καθαριότητας είναι στοίχημα να το πετύχουμε".

Η συμμόρφωση με τους κανόνες καθαριότητας αφορά την καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως καθώς μερίδα πολιτών επιμένει σε λάθος πρακτικές όσον αφορά την καθημερινή διαχείριση των αποβλήτων είναι σημαντικό να επισημάνουμε τα προβλήματα που παρατηρούνται συχνά και είναι τα παρακάτω: Έκθεση ογκωδών και μπαζών προς αποκομιδή σε κοινόχρηστους χώρους. Είναι σημαντικό πριν βγάλουμε σε κοινόχρηστο χώρο προς αποκομιδή ογκώδη (έπιπλα, κουφώματα κ.λπ.) επικοινωνούμε με το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και τα διαθέτουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα μας δοθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα μπάζα αλλά μόνο για μικροποσότητες από οικιακές εργασίες μικρής κλίμακας, δηλαδή έως 10 το πολύ 15 σακούλες. Για μεγάλη παραγωγή προϊόντων εκσκαφών και κατεδαφίσεων ο κάθε παραγωγός υποχρεούται να μεταφέρει με δικά του μέσα τα απόβλητα αυτά στο εξουσιοδοτημένο σημείο. Απορρίμματα ή ογκώδη/μπάζα σε κάδους ανακύκλωσης ή ανακυκλώσιμα υλικά στον κόκκινο κάδο. 

Η ρίψη ακατάλληλων υλικών σε κάδους ανακύκλωσης δυσχεραίνει το έργο της αποκομιδής και διαλογής, υποβαθμίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά και προκαλεί ζημιές στον εξοπλισμό (κάδοι, απορριμματοφόρα). Αντίστροφα, η ρίψη ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους απορριμμάτων οδηγεί χρήσιμα υλικά σε ταφή και προκαλώντας περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο.

Εφόσον οι δημότες επιδείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα και ευαισθησία, μπορούν να εκλείψουν παραπάνω φαινόμενα που δυσκολεύουν το έργο της αποκομιδής απορριμμάτων.

Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2531022810 για να διευθετήσουν οποιοδήποτε σχετικό με την καθαριότητα πρόβλημα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Καταλόγισαν βιαστικά ρατσιστικές διαθέσεις και πνεύμα διακρίσεων, στην ανακοίνωση της διοικήτριας του νοσοκομείου Ξάνθης, για τα κρούσματα στον Εχίνο, το μειονοτικό κόμμα και διάφοροι προστάτες της μειονότητ