fbpx Όσα είδε ο Bryan Larson σε Εβροφάρμα και Dasteri και τον εντυπωσίασαν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Μαΐου, 2017 - 11:00
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Όσα είδε ο Bryan Larson σε Εβροφάρμα και Dasteri και τον εντυπωσίασαν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχειρήσεις
Επιχειρηματικότητα
Έβρος
Εβροφάρμα
Dasteri
Bryan Larson
Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης

Μετέφερε μήνυμα στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ 
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Από την μονάδα παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων Εβροφάρμα ξεκίνησε την περιοδεία του στον Έβρο ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Bryan Larson, που βρίσκεται στην περιοχή κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης Κώστας Χατζημιχαήλ.


Την ξενάγηση του Αμερικανού αξιωματούχου στην Εβροφάρμα ανέλαβαν από κοινού ο ιδρυτής της Θανάσης Παπαζηλάκης και ο γιος του Χρήστος, ενημερώνοντας τον ότι βρίσκεται σε μία βιομηχανική μονάδα με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 30 εκ ευρώ, εκ των οποίων τα 20 επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία, είτε ως αμοιβές στους εργαζόμενους (που είναι όλοι ντόπιοι), είτε ως αποπληρωμή των προμηθευτών, των τελών κλπ.
Ο κος Larson δήλωσε εντυπωσιασμένος από όσα είδε και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η οικογενειακή επιχειρηματικότητα για τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Εβροφάρμα ως τυπικό παράδειγμα επιχειρήσεων που μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. 


Η ξενάγηση αφορούσε όλα τα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας, από το τυροκομείο μέχρι τη γραμμή παραγωγής του γάλακτος. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η Εβροφάρμα εξάγει προϊόντα σε 13 χώρες, ενώ παράγει προϊόντα και για άλλες «ετικέτες», πέραν των δικών της προϊόντων που παράγονται από το γάλα που συλλέγει από 400 κτηνοτρόφους ή από την ιδιόκτητη φάρμα της που βρίσκεται στη Μέστη. Το εργοστάσιο του Διδυμοτείχου απασχολεί περίπου 150 άτομα, ενώ ο ιδιοκτήτης της μονάδας Θανάσης Παπαζηλάκης χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού εμπορικού ακολούθου λέγοντας πως δεν σημαίνει απαραίτητα την έναρξη κάποιας συνεργασίας «καθώς αυτή είναι μία επίπονη διαδικασία», όμως στέλνει ισχυρά μηνύματα και αποτελεί μία επιβράβευση για την προσπάθεια που κάνουν οι επιχειρηματίες των απομακρυσμένων περιοχών, όπως είναι ο Έβρος. 


Ο κος Larson με τη σειρά του, συνεχάρη τους ανθρώπους της Εβροφάρμα για τα προϊόντα που παράγουν και είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει στον σχετικό μπουφέ που είχε ετοιμαστεί. Είπε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα του, περιλαμβάνοντας σε αυτήν και τα προϊόντα της Εβροφάρμα για να πει ότι και η συγκεκριμένη εταιρία έχει προοπτικές εξαγωγής στην Αμερική. Σημείωσε ακόμη πως όσες ελληνικές εταιρίες έχουν εξάγει προϊόντα διατροφής στη χώρα του έχουν επιτύχει και τόνισε πως η διατροφή είναι ένας από τους τομείς που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον της χώρας του, με δεύτερο την ενέργεια. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, έκανε μία σύντομη αναφορά στο έργο του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη (LNG), ενώ χαρακτήρισε ως ισχυρό αναπτυξιακό μοχλό της Ελλάδας τον τουρισμό εφόσον βέβαια συνοδεύεται και από τις ανάλογες υποδομές. 


Ο Αμερικανός αξιωματούχους, που το καλοκαίρι μετατίθεται στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, εξέφρασε αισιοδοξία για το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδας και έκλεισε τις δηλώσεις του στο Διδυμότειχο υπογραμμίζοντας ότι το κύριο μέλημα της Αμερικής είναι η εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα, την οποία η ίδια μπορεί να υποστηρίξει ενισχύοντας τους επενδυτές στα επόμενα βήματά τους. 


Από το Διδυμότειχο, ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ Κώστας Χατζημιχαήλ χαρακτήρισε την Εβροφάρμα «στολίδι της περιοχής» και είπε ότι ο διατροφικός τομέας προσφέρεται ως επενδυτικό πεδίο γι’ αυτό και η Εβροφάρμα επελέγη ως πρώτος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού εμπορικού ακολούθου. 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΕΤΑΙΡΙΑ DASTERI  ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

 

Ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού αξιωματούχου ήταν η Αλεξανδρούπολη και μια εταιρία που έχει «ξεχωριστή θέση στην καρδιά του», όπως είπε. Πρόκειται για την εταιρία παραγωγής φαναριών αυτοκινήτων και φωτιστικών LED Dasteri, που δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα του Έβρου από το 1976. 
Η ξεχωριστή θέση της Dasteri στην καρδιά του κου Larson προκύπτει από το γεγονός ότι συνεργάζεται εδώ και δέκα χρόνια με την αμερικανική εταιρία Hilux στον τομέα των φωτιστικών LED και μάλιστα είναι αποκλειστική αντιπρόσωπός της για την Ευρώπη. 


Πέρα από αυτό όμως, στην παρουσίαση που έκαναν οι Νίκος, Βασίλης και Γιάννης Δαστερίδης, ενημέρωσαν τον κο Larson και την αποστολή συνολικά για το γεγονός ότι η επιχείρησή τους εξάγει σε 52 χώρες, ενώ παρά τη γενικευμένη κρίση στην Ελλάδα, καταγράφει ανοδική πορεία. Μυστικό της επιτυχίας δεν υπάρχει είπαν και οι τρεις πέρα από την σκληρή δουλειά και τη συνεχή προσπάθεια για βελτιστοποίηση της παραγωγής και των παραγόμενων προϊόντων, ενώ ο κος Larson έγινε μάρτυρας και της διαδικασίας σχεδίασης νέων προϊόντων στο σχετικό τμήμα της επιχείρησης, ενώ είδε από κοντά και τα φωτιστικά LED που παράγονται από την συνεργασία της Dasteri με την αμερικανική Hilux. 


Και από την Dasteri ο κος Larson εξήρε τη σημασία της «οικογενειακής» επιχείρησης, αφού βρέθηκε σε μία μονάδα παραγωγής που διοικείται από τον κο Νίκο Δαστερίδη και τους δύο γιους του Γιάννη και Βασίλη και έχει φτάσει σε όλο τον κόσμο, και είπε ότι για την δραστηριότητα της τον είχε ενημερώσει ο προηγούμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος επίσης την είχε επισκεφθεί πριν από μερικά χρόνια. Από τις εγκαταστάσεις της Dasteri, ο Αμερικανός εμπορικός ακόλουθος έδωσε την είδηση μιας επιχειρηματικής συνάντησης που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα στην Αμερική. Συγκεκριμένα, είπε ότι μια ομάδα εργασίας από την Αθήνα στην οποία θα συμμετέχουν το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο υπουργός Οικονομίας θα μεταβεί τον Ιούνιο στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη «για να συστήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις στους Αμερικανούς και το αντίστροφο».
Είπε ακόμα ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της χώρας του για την Ελλάδα είναι μεγάλο και αυτό αποδεικνύεται με πράξεις, αφού τον προσεχή Οκτώβριο φτάνει στη χώρα μας μία εμπορική αποστολή από τις ΗΠΑ με στόχο να κάνει επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες. 


Σημείωσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη, είναι η πρώτη οργανωμένη και επίσημη εμπορική αποστολή της Αμερικής προς την Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 
Και από την Αλεξανδρούπολη ο κος Larson επανέλαβε ότι ο στόχος της Αμερικής είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με την Ελλάδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση «να ακούσει τους επενδυτές και να τους δώσει όσα χρειάζονται προκειμένου να κάνουν τις επενδύσεις τους» εννοώντας προφανώς ότι το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας πρέπει να γίνει φιλικότερο. 


Η περιοδεία του κου Larson ολοκληρώνεται σήμερα με επισκέψεις στην Prisma Electronics της Αλεξανδρούπολης, τη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.