fbpx Ωρολογιακή «βόμβα» για τα Δικαστήρια Κομοτηνής το μεταναστευτικό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ωρολογιακή «βόμβα» για τα Δικαστήρια Κομοτηνής το μεταναστευτικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
δικαστήρια Κομοτηνής
Μεταναστευτικό

Οι δικαστικοί υπάλληλοι κάνουν στάσεις εργασίας, ζητούν στελέχωση και μία σειρά άλλων αιτημάτων

Διονύσης Βοργιάς

Σε ωρολογιακή «βόμβα» έχει εξελιχθεί -για τις Δικαστικές Υπηρεσίες Κομοτηνής- το μεταναστευτικό. Όπως έχει αποκαλύψει από τον Ιούνιο του ’18 κι έχει παρακολουθήσει έκτοτε στενά ο «Χ», στις Δικαστικές Υπηρεσίες Κομοτηνής συρρέουν υποθέσεις διακινητών, κι όχι μόνο, που σε συνδυασμό με τη μεγάλη υποστελέχωση προσωπικού, δυσχεραίνουν το έργο της Δικαιοσύνης.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι Ροδόπης μάλιστα, ξεκίνησαν από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου έναν κύκλο καθημερινών δίωρων στάσεων εργασίας, προτάσσοντας ως μείζον ζήτημα την υποστελέχωση. Μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm, η πρόεδρος του συλλόγου Νίκη Σεργιαννίδου και η ταμίας Σάσα Δαλκυριάδου, αφότου ζήτησαν συγγνώμη στους πολίτες για την όποια ταλαιπωρία, χαρακτήρισαν τα αιτήματα «δίκαια», καθώς οι Δικαστικές Υπηρεσίες είναι υπερφορτωμένες ιδίως «στις πόλεις όπου στεγάζονται τα Εφετεία». Με τη μηχανοργάνωση που θα επιταχύνει κάπως τις διαδικασίες να αργεί, οι δικαστικοί υπάλληλοι θυμίζουν: «θα έπρεπε να λειτουργούμε με 90+ υπαλλήλους στις Δικαστικές Υπηρεσίες της Κομοτηνής, αλλά τώρα υπηρετούν μόλις 53».

Ενδιαφέρον είναι επίσης το στατιστικό στοιχείο που έδωσαν στη δημοσιότητα: «με έναν πρόχειρο υπολογισμό που κάναμε, όταν ξεκίνησε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων το 2011 είχε 43 υποθέσεις, αλλά σήμερα εκδικάστηκαν 1099, πέρσι, χώρια αυτές που λιμνάζουν». Η γειτνίαση με Τουρκία και Βουλγαρία και η έξαρση των υποθέσεων διακινητών στα δικαστήρια, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον όγκο εργασίας, καθώς όπως εξηγούν σχηματικά οι δικαστικοί υπάλληλοι «όποιος διακινητής συλλαμβάνεται από Ορεστιάδα μέχρι Δράμα καταλήγει στα Δικαστήρια Κομοτηνής».

Οι δίωρες διακοπές εργασιών θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου και ώρες 09:00 με 11:00.

Η ατζέντα διεκδικήσεων
Με τις κινητοποιήσεις τους οι δικαστικοί υπάλληλοι  διεκδικούν:

Διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων, αρχικά με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια (από το 2017).
Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών (που τους χορηγείτο μέχρι το 2011), ως έμπρακτη αναγνώριση των ιδιαίτερα επικίνδυνων και ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας τους.
Πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους.
Προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου του νέου Κώδικα δικαστικών υπαλλήλων.
Θεσμοθέτηση της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης όλων των δικαστικών υπαλλήλων που θα γίνεται με τον διορισμό τους και σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους. 
Προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών (κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).
Επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην ταμεία αρωγής για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Αύξηση (τουλάχιστον διπλασιασμός) των εξόδων κίνησης των επιμελητών δικαστηρίων.

Επίσης σε τοπικό επίπεδο οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν:

Να καλυφθούν άμεσα οι κενές οργανικές θέσεις των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών του ν. Ροδόπης.

  • Την πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών.
  • Την αποκατάσταση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής και την επαναλειτουργία του.  

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.