fbpx Οργισμένοι οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου: «Μας έπιασαν στον ύπνο για το Νέο Νοσοκομείο»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΥΚΛΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Οργισμένοι οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου: «Μας έπιασαν στον ύπνο για το Νέο Νοσοκομείο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Κομοτηνής
Γιώργος Φιλιππίδης
Αλέξανδρος Σπανός

Η κυβέρνηση αλλάζει τον φορέα λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου

Θανάσης Τσολάκης

Οργισμένοι, αλλά κυρίως ανήσυχοι, δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, μετά τις εξελίξεις που αφορούν το -προκύπτον από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- νέο νοσοκομείο της πόλης. Η εξέλιξη που έχει προκαλέσει αντιδράσεις είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας του δωρούμενου νοσοκομείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, παρά το γεγονός ότι έως τώρα ήταν χαρακτηρισμένο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Στην εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι βλέπουν μία επιχείρηση «άλωσης» του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, και μία απόπειρα ‘υβριδικής’ ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου της Κομοτηνής και γι’ αυτό εγείρουν ενστάσεις και αντιδράσεις.

Γιώργος Φιλιππίδης: «Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ΝΠΔΔ» 
Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προέκυψε ταις πρεσβείαις του πρώην διοικητή του ιδρύματος Γιώργου Φιλιππίδη, πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά την πορεία των εξελίξεων –τουλάχιστον έως τη στιγμή που παρέδωσε τη διοίκηση.

Γι’ αυτό έχει μεγάλη βαρύτητα, η δήλωσή του ότι «τον Μάρτιο του 2018 με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου (εν. συνεργασίας με το ΙΣΝ) μιλάγαμε ξεκάθαρα για ΝΠΔΔ και τον Σεπτέμβριο του 2018 ο νόμος που είχε ψηφιστεί μιλάει για ΝΠΔΔ και τον Δεκέμβριο του 2019 που ήρθε το ΙΣΝ στην Κομοτηνή και έκανε την παρουσίαση, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη ότι το Νοσοκομείο θα είναι ΝΠΔΔ και θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ. Ήταν και ο κος Θεμιστοκλέους εκεί, που είναι ειδικός συνεργάτης του κου Μητσοτάκη και είχε πει ότι το νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως ΝΠΔΔ».

Φιλοξενούμενος από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Φιλιππίδης έθεσε και μία άλλη παράμετρο, που εν πολλοίς πέρασε στα ψιλά: «χθες (Πέμπτη), ψηφίστηκε στη Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης της δωρεάς, ενώ σήμερα (Παρασκευή) ψηφίζεται και η τροποποίηση του νόμου του Σεπτεμβρίου του 2018, ο οποίος αφορούσε τον φορέα λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου και υποδείκνυε ότι αυτός θα ήταν ΝΠΔΔ».

Σημειώνεται δε και η θέση του κου Φιλιππίδη ότι «είναι μία απόφαση της κυβέρνησης (εν. η αλλαγή από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ). Το ΙΣΝ δεν έχει λόγο σε αυτό- το ΙΣΝ έχει λόγο στην κατασκευή και την παράδοση του κτιρίου. Το ΙΣΝ δεν νομοθετεί», ενώ ο ίδιος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της διατήρησης του προαποφασισθέντος καθεστώτος που είναι το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Εργαζόμενοι: «Η περίοδος εφησυχασμού τελείωσε»
Την ώρα που στην Βουλή είχε εισαχθεί προς ψήφιση η τροποποίηση της Σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στην Υγεία και η κύρωση νέας επιμέρους Σύμβασης, οι εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου έστελναν το δικό τους μήνυμα και κυρίως την πρόθεσή τους να μην αποδεχτούν την κυοφορούμενη κατάσταση, παραχωρώντας συνέντευξή τύπου στα ΜΜΕ.

«Δυσάρεστες και απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις εξελίξεις, η γραμματέας του Συλλόγου Μαρία Ντικούδη και συμπλήρωσε ότι «έχουμε αλλαγή του νομικού καθεστώτος λειτουργίας του νοσοκομείου και του παλιού και του καινούργιου, αφού η αλλαγή σε ΝΠΙΔ πρέπει να γίνει 18 μήνες πριν τη μετακόμιση στο νέο νοσοκομείο».

Η γραμματέας υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι «δεν είχαν την κατάλληλη ενημέρωση για όλα αυτά», ενώ σε όλες τις ενημερώσεις που είχε παρακολουθήσει το συλλογικό όργανό, δεν είχε γίνει ποτέ λόγος για ΝΠΙΔ.

«Το πώς θα γίνει η μετατροπή, δεν το γνωρίζουμε» είπε ακόμα η κα Ντικούδη, διεμήνυσε ότι «η περίοδος εφησυχασμού έχει παρέλθει» και υπενθύμισε ότι «εμείς έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια τι σημαίνει να υπάρχουν εργολάβοι στα νοσοκομεία» καθώς και ότι «το σύνταγμα προβλέπει ότι η Υγεία είναι ένα αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι δωρεάν».

«Το υγειονομικό μέλλον της περιοχής» είναι το βασικό διακύβευμα για τον Αλέκο Σπανό, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου,  ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν τίθεται θέμα για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου, αυτή είναι αποφασισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κος Σπανός εξέφρασε επίσης το φόβο ότι «μπορεί να γίνουμε υγειονομικοί μετανάστες σε γειτονικά νοσοκομεία», ενώ κατά τη δική του εκτίμηση η αλλαγή σε ΝΠΙΔ συνιστά ένα «πείραμα ιδιωτικοποίησης της υγείας, που ξεκινάει από την Κομοτηνή» και σημείωσε ότι «εμείς δεν θα γίνουμε πειραματόζωα».

Την ίδια θέση περί «πειράματος» ασπάστηκε και η συνάδελφος του Αγλαΐα Γαλαζούδη, που υπογράμμισε επίσης ότι «δεν διαπραγματευόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας».

Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, δεν εκφράζεται μόνο «οικονομικά», αλλά όπως σχολίασε η συνδικαλίστρια Μαρίνα Αποστολίδου «εμείς (εν. οι εργαζόμενοι) θα υπακούμε στις εντολές του ιδιώτη , άρα χάνεται ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της Υγείας» εννοώντας ότι -κατά την άποψή της- οι εργαζόμενοι θα καλούνται να υπηρετούν το οικονομικό συμφέρον του ιδιώτη και όχι το κοινωνικό που είναι η φροντίδα του ασθενούς, η οποία ενίοτε απαιτεί και «παράβαση» καθηκοντολογίου.

Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που «το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες του ιδρύματος χωρίς ο ιδιώτης να έχει καμία ευθύνη» σχολίασε η κα Αποστολίδου, και συμπέρανε ότι «δεν μιλάμε για δωρεά, αλλά για επιχείρηση».

Ποιοι «βάζουν πλάτη» στους εργαζόμενους
Στο πλευρό των εργαζομένων του Σισμανόγλειου Νοσοκομείο Κομοτηνής τάσσεται και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Ροδόπη, το οποίο εκπροσωπήθηκε και στην συγκέντρωση που έγινε στο νοσοκομείο το μεσημέρι της Πέμπτης. «Αυτό που συμβαίνει στο νοσοκομείο (εν. η απαξίωση), συμβαίνει σε όλο το δημόσιο τομέα και γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε όλοι τις κραυγές μας», είπε ο γραμματέας του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Γιώργος

Τριανταφυλλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος Σάββας Κοσκερίδης κάλεσε τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση της 18ης Φεβρουαρίου.

Το ίδιο ζητούμενο, αλλά διατυπωμένο μέσα από το δικό του πρίσμα, εκφράζει και το ΚΚΕ, που εκπροσωπήθηκε στην κινητοποίηση και δήλωσε ότι «θέλουμε δημόσιο νοσοκομείο χρηματοδοτούμενο από το κράτος».

Ωσεί παρών και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου ο οποίος σε γραπτή του δήλωση προς τον Σύλλογο ανέφερε: «γνωρίζω πολύ καλά ότι με αυτή της την επιλογή (εν. η κυβέρνηση) ανοίγει για να μπουν από το παράθυρο τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της υγείας, δημιουργεί καθεστώς αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας σε εσάς τους εργαζόμενους που κρατήσατε όρθιο το νοσοκομείο την δύσκολη περίοδο της κρίσης. Δυστυχώς σήμερα με την απόφαση του Προεδρείου της Βουλής κατά πλειοψηφία να μην επεκταθεί η συζήτηση για την συγκεκριμένη σύμβαση, θέλει να μην γίνει ευρέως γνωστή η απαράδεκτη ρύθμιση που αιφνιδιαστικά προωθεί.

Γελιούνται αν νομίζουν ότι θα πετύχουν κάτι τέτοιο. Σήμερα με την στάση μου στην Ολομέλεια της Βουλής και από αύριο δίπλα στον αγώνα σας θα διεκδικήσουμε ένα νέο σύγχρονο υψηλών προδιαγραφών νοσοκομείο Κομοτηνής, που θα παρέχει περίθαλψη και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους οικονομικά αδύναμους, τους ανασφάλιστους, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες[…]». 

Αρνητικά επί της εξέλιξης ψήφισε και το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, με την απόφαση να κοινοποιείται στη συγκέντρωση από τον αντιπρόεδρο του Χασάν Εκρέμ. Ο κος Εκρέμ εξέφρασε την προσωπική του άποψη λέγοντας ότι η αλλαγή σε ΝΠΙΔ ενδεχόμενα να ικανοποιεί την ολοκλήρωση της δωρεάς υπό το εξής σκεπτικό: η δωρεά από το ΙΣΝ είχε ως προϋπόθεση την πρόσληψη προσωπικού για να πληρωθούν όλες οι θέσεις του οργανογράμματος και αυτό μπορεί ευκολότερα να γίνει από το ΝΠΙΔ σε σχέση με το Δημόσιο. «Πλην όμως θα μιλάμε για συμβασιούχους για λίγο διάστημα, που θα μπορούν να διώχνουν ανά πάσα στιγμή», σχολίασε, χωρίς βέβαια να υπάρχει απάντηση σε αυτό. 

Ξεκινούν επαφές με τοπικούς φορείς 
Όπως και να ‘χει τα ερωτήματα και τα ερωτηματικά θα απαντηθούν -μάλλον- στον κύκλο επαφών που θα επιδιώξουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στο άμεσο μέλλον, αρχής γενομένης από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στον οποίο θα επιχειρήσουν να φτάσουν διά του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ωστόσο θα ζητήσουν συναντήσεις και τοπικά και κεντρικά για να πάρουν απαντήσεις για όλα τα ζητήματα –και του δικού τους εργασιακού μέλλοντος συμπεριλαμβανομένου- και πάντα υπό το πρίσμα «όσα ζητάμε, τα ζητάμε για έναν δημόσιο φορέα και γι’ αυτό θέλουμε την τοπική κοινωνία σύμμαχο και βοηθό».

Ανακοίνωση συμπαράστασης, αλλά και αγανάκτησης εξέδωσε και η ΠΟΕΔΗΝ στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου προβλέπεται να  γίνει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Η μετατροπή του νομικού καθεστώτος βρίσκεται στα σχέδια της κυβέρνησης και όχι του Ιδρύματος που μέχρι τώρα έχει προσφέρει πολλές δωρεές εκατομμυρίων ευρώ στο σύστημα Υγείας χωρίς να θέτει όρους αλλαγής της νομικής μορφής των φορέων και των δράσεων που χρηματοδοτεί. 

Η κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί τη δαπάνη της Δημόσιας Υγείας και να τη φορτωθούν οι πολίτες. Θέλει εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ξεκινάει το μοντέλο ιδιωτικοποίησης από το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Ένα ακριτικό Νοσοκομείο που θα έπρεπε να είναι για εθνικούς λόγους καθαρά δημόσιο».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ