fbpx Οργή από το πράσινο "φως" στην τέταρτη Νομική
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΠΙΣΩΠΛΑΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ

Οργή από το πράσινο "φως" στην τέταρτη Νομική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
τέταρτη Νομική
Θράκη
οργή
Αντιδράσεις
Ιλχάν Αχμέτ
Ευριπίδης Στυλιανίδης
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Λαΐκή Συσπείρωση

Ιλχάν Αχμέτ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ιωάννα Χατζηαντωνίου, Λαϊκή Συσπείρωση, μεταξύ πολλών, αντιδρούν στις εξελίξεις

Δεν παρατούν τα όπλα οι φοιτητές, λένε ότι ψήφιση δεν σημαίνει και εφαρμογή δίχως άλλο

Διονύσης Βοργιάς

Διάχυτη είναι η απογοήτευση, στα όρια της οργής, στην Θράκη κι όχι μόνο, από το πράσινο "φως" που δόθηκε το μεσημέρι της Μ. Τρίτης 23 Απριλίου, στην ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, μέσω του πολυνομοσχεδίου που επιφέρει μία σειρά αλλαγών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό - ο οποίος ακόμη μπορεί να ανατραπεί - η νέα σχολή πρόκειται να λειτουργήσει από την μεθεπόμενη, κι όχι από την προσεχή χρονιά.

Ιλχάν Αχμέτ: Ντροπή είναι η λέξη που τους ταιριάζει
Καυστικός, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, δηλώνει πως "μόνο ντροπή είναι η λέξη που τους ταιριάζει", και διαπιστώνει: "Αφού πρώτα 'έλυσαν' τα προβλήματα της ανεργίας στην Θράκη με την ...επανελειτουργία της ΕΝ.ΚΛΩ. και της ΣΕΛΜΑΝ, αφού 'έλυσαν' τα προβλήματα των επαγγελματιών με την υπερφορολόγηση και το παραεμπόριο από την Βουλγαρία, αφού 'επέστρεψαν' τα οφειλόμενα στους επιχειρηματίες από το 12%, αφού 'έδωσαν' στην κυκλοφορία τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας για τα λεωφορεία προκειμένου να τονωθεί ο  τουρισμός της Θράκης, αφού 'έλυσαν' τα θέματα των Μουφτειών, των Βακουφίων και των συλλόγων της Μειονότητας, αφού 'έλυσαν' το πρόβλημα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, αφού 'αποζημίωσαν' τους καπνοπαραγωγούς από τις περυσινές καταστροφές που κόστισαν το σύνολο σχεδόν της σοδειάς τους (...), ήρθε τώρα η στιγμή να πράξουν το αδιανόητο. Αυτό που δεν τόλμησαν όλες μαζί οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Να ιδρύσουν 4η Νομική πέριξ των Αθηνών".

Ευρ. Στυλιανίδης: Η Ροδόπη πληρώνει την κοινοβουλευτική ορφάνια
Κατηγορηματικός ήταν ο τέως υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης. "Ο ν. Ροδόπης πληρώνει την κοινοβουλευτική του ορφάνια", κατηγόρησε, προσθέτοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η έλλειψη βουλευτή ΝΔ στο κοινοβούλιο "στοιχίζει όχι στη Νέα Δημοκρατία αλλά στον τόπο". Χαρακτήρισε το Δ.Π.Θ. ως την "πιο σοβαρή και διακομματική επένδυση που έχει γίνει στην Θράκη" και ισχυρίστηκε ότι "επί των ημερών μας το Δημοκρίτειο άνθισε, έγινε το τρίτο καλύτερο πανεπιστήμιο στην χώρα, με 18εκ ετήσιο προϋπολογισμό και 28.000 φοιτητές. Η απόφαση να δημιουργηθεί τέταρτη Νομική στην Πάτρα, χωρίς να υπάρχουν τέτοιες ανάγκες στην αγορά εργασίας, είναι ένα πισώπλατο χτύπημα στο Δ.Π.Θ., οδηγώντας το στον μαρασμό".

Ι. Χατζηαντωνίου: Θα υπάρξουν ενέργειες
"Παρά τις αντιδράσεις και των τριών Νομικών Σχολών και τις πολλές αντιδράσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η εξαγγελία που είχε κάνει ο κος Τσίπρας στο περιφερειακό συνέδριο των Πατρών, προχωράει", δήλωσε από πλευράς της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, η οποία εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις από το νομικό και φοιτητικό κόσμο. "Να θυμίσω ότι τον Δεκέμβριο που είχαμε επισκεφτεί μαζί με τον κοσμήτορα της Νομικής ΔΠΘ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε ότι οποιαδήποτε ενέργεια έχει ξεκινήσει, θα την ακυρώσει".

Λαϊκή Συσπείρωση: Ζητήσαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου
Θέση πήρε και η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κομοτηνής, η οποία πρόταξε την διαφοροποιημένη θέση που είχε κρατήσει σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Εκεί είχε προτείνει στην σχετική συζήτηση "να ζητήσουν όλες οι παρατάξεις να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Όμως οι άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν, επιμένοντας να επικεντρωθούν στο αίτημα, να μην ιδρυθεί  4η Νομική. Μάλιστα εκφράζοντας τα 'αγωνιστικά' τους αισθήματα, αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση Δήμος-Νομική Δ.Π.Θ., με τον πρωθυπουργό", αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, αφότου πρώτα ζήτησε την απόσυρσή του.

Τριπλή αντίδραση από την φοιτητική κοινότητα
Ηχηρές είναι και οι αντιδράσεις από την φοιτητική κοινότητα της Νομικής Κομοτηνής.

Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ κατηγορεί ότι "το νέο νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, ερασιτεχνικό και ιδεοληπτικό", και θυμίζει: "Από την αρχή εκφράσαμε την αντίθεσή μας σε αυτό το νομοσχέδιο που -μεταξύ άλλων- προβλέπει την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα πλήττοντας σημαντικά τη Νομική του ΔΠΘ. Από την αρχή εναντιωθήκαμε εμπράκτως σε αυτό. Καταθέσαμε ψηφίσματα στο Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών, κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας, στείλαμε επιστολή στον κ. υπουργό, η οποία ασφαλώς έμεινε αναπάντητη".

"Απέναντι σε όλη την τεκμηρίωση, απέναντι στην υποχρηματοδότηση των υπαρχόντων τμημάτων, η απάντηση ήταν η πρωτοφανής αιτιολογική έκθεση, η κατεπείγουσα διαδικασία που ευτελίζει τον δημοκρατικό διάλογο", κατηγορεί η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής, η οποία δεν παρατάει τα όπλα: "Μια ψήφιση δεν αποτελεί και εφαρμογή. Σε μια νομοθετική ενέργεια τόσο προβληματική δεν μπορεί να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για υλοποίηση αυτής".

Ανακοίνωση έβγαλε και η ΠΑΣΠ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: "Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας με εκλογική περιφέρεια την Ροδόπη, προτίμησαν να υποταχθούν άκριτα στην κομματική πειθαρχία μη διατυπώνοντας καν την πρόταση μιας διευρυμένης προνομοθετικής διαδικασίας καλώντας σε διαβούλευση όχι μόνο τους κοινωνικούς φορείς αλλά και τους άμεσα θιγόμενους της νομοθετικής αυτής επιλογής. Σε επίπεδο συνδικαλιστικών φορέων της περιοχής με την εξαίρεση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης υπήρξε μιας πλήρης κώφευση".
Αντιδρά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Με έκτακτη συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Απριλίου, αντέδρασε στις εξελίξεις και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στην συνέντευξη μίλησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής καθηγητής Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος και η κοσμήτορας της Νομικής Σχολής καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου. Τόσο ο πρύτανης όσο και η κοσμήτορας της Νομικής τέθηκαν κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει