fbpx Οργάνωση αλλά και ανησυχία στο «Σισμανόγλειο» για τον κορωνοϊό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΝΕΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Οργάνωση αλλά και ανησυχία στο «Σισμανόγλειο» για τον κορωνοϊό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Κορωναϊος
Κοροναϊος

Παραμένει χωρίς κρούσμα ο νομός Ροδόπης - σε πλήρη λειτουργία «σημείο υποδοχής και προληπτικού ελέγχου» έξω από τα «Επείγοντα» για ύποπτα κρούσματα - τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας

Διονύσης Βοργιάς

Αρκετή οργάνωση από τη διοίκηση, αλλά και εύλογες ανησυχίες από τους εργαζομένους, επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» στην εποχή-κορωνοϊού. Η πραγματικότητα θέλει τα Νοσοκομεία της χώρας που δεν είναι Νοσοκομεία Αναφοράς για τον κορωνοϊό να αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων σε εξειδικευμένα υλικά. Αυτή η έλλειψη, στο «Σισμανόγλειο», εντοπίζεται κυρίως στις μάσκες «υψηλού κινδύνου».

Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιάννης Τσουγκρανάς υπάρχει ανησυχία, γιατί «όλα τα υλικά απορροφούνται στα Νοσοκομεία αναφοράς.

Το θέμα είναι πανελλαδικό σε όλα τα Νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς». Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό, «λείπουν μάσκες υψηλού κινδύνου και ολόσωμες φόρμες». Γάντια, απλές χειρουργικές μάσκες και άλλα υλικά, υπάρχουν, αλλά συγχρόνως μεγάλη είναι κι η κατανάλωσή τους, λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Πάντως, η εσωτερική ενημέρωση από τη διοίκηση, που έχουν οι εργαζόμενοι, είναι πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έρθουν από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια –στην οποία υπάγεται το Νοσοκομείο Κομοτηνής- και τα εξειδικευμένα υλικά που λείπουν.

Η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων
Το Νοσοκομείο Κομοτηνής μπορεί να μην είναι Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό -δηλαδή σε αυτή τη φάση να μην βγάζει αποτελέσματα και να μην νοσηλεύει σε ΜΕΘ ασθενείς με κορωνοϊό- ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που τηρείται σε όσες περιπτώσεις παρουσιάζουν χαρακτηριστικά «ύποπτου κρούσματος».
Όπως έχει γίνει γνωστό, το επισκεπτήριο πλέον στο «Σισμανόγλειο» δεν επιτρέπεται. Όποιος μπαίνει στο Νοσοκομείο, έχει προηγουμένως θερμομετρηθεί και του έχει δοθεί (εάν δεν φοράει ήδη) χειρουργική μάσκα.

Επίσης, έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός χώρος που λειτουργεί ως «σημείο υποδοχής και προληπτικού ελέγχου». Τα ύποπτα κρούσματα εξετάζονται εντός του χώρου από το προσωπικό του Νοσοκομείου. Μετά τις εξετάσεις, τα δυνητικά κρούσματα, περνούν σε ειδικό απομονωμένο θάλαμο, που λειτουργεί στον τρίτο όροφο του Νοσοκομείου, μέχρι να βγουν οι εξετάσεις. Τα δείγματα στην αρχή της πανδημίας στέλνονταν κι εξετάζονταν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο με την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα αποτελέσματα βγαίνουν κι από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής, από το «Σισμανόγλειο» είχαν σταλεί για εξέταση 21 δείγματα ύποπτων κρουσμάτων, τα οποία είχαν βγει αρνητικά, ενώ αναμενόταν το αποτέλεσμα από ένα ακόμη δείγμα.

Παρ’ ότι δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νομό, ο κος Τσουγκρανάς σημειώνει: «είμαστε σ’ έναν πόλεμο μ’ έναν θανατηφόρο ιό, γι’ αυτό είμαστε πάντα σε εγρήγορση», συγχρόνως, πάντως, ενημερώνει ότι «ο κόσμος δεν χρειάζεται να φοβάται, η αντιμετώπιση στο Νοσοκομείο γίνεται ακριβώς όπως πρέπει. Έχει γίνει προσεγμένη δουλειά από την ιατρική υπηρεσία με τον διευθυντή κο Πατλάκα».

813 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την κυβέρνηση, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος υγείας, με περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Έτσι, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας από 565 κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν στα Νοσοκομεία όλης της επικράτειας στην προ κορωνοϊού εποχή, σήμερα αυτές είναι 813, ενώ για απλή νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό 2.158. Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό, ως Νοσοκομεία για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό λειτουργούν τα Νοσοκομεία: Παμμακάριστος, ΝΙΜΤΣ, Πτέρυγα στο Αγία Βαρβάρα, Ιδιωτικό Θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα.

Η πραγματικότητα, όμως, επιτάσσει εκτός από «κρεβάτια» και… «χέρια», δηλαδή ιατρούς και νοσηλευτές. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα, με τα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας -με χαρακτηριστικό παράδειγμα και το «Σισμανόγλειο»- να παραμένουν αρκετά υποστελεχωμένα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, εν μέσω κορωνοϊού έχουν προσληφθεί 279 γιατροί και 1077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί συνολικά 3.285 προσλήψεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.