fbpx Ομόφωνο μεν, αλλά με πολλές φωνές το «όχι στο χρυσό»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜ-Θ

Ομόφωνο μεν, αλλά με πολλές φωνές το «όχι στο χρυσό»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφερειακό Συμβούλιο
χρυσό

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι χρειάστηκαν 2.5 ώρες διαφωνίας για να καταλήξουν ότι συμφωνούν

Θανάσης Τσολάκης

Σε ένα ψήφισμα φασόν, ίδιο σχεδόν με αυτό του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης κατέληξε το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη μαραθώνια συνεδρίασή του στις 9 Οκτωβρίου, πρώτο θέμα στη διάταξη της οποίας ήταν το θέμα του χρυσού. Το ψήφισμα, έτσι όπως αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του οργάνου, αναφέρει:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 9/10 αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος κατά της επένδυσης εξόρυξης χρυσωρυχείων και δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση τα παρακάτω: 

  • Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο όχι στην εξόρυξη χρυσού για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, ηθικούς, και οικονομικούς.
  • Έχει ήδη κριθεί ότι οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής μας από μια τέτοια επένδυση θα είναι τραγικές και διαχρονικές.
  • Θεωρούμε απαράδεκτο και έξω από κάθε συζήτηση κάθε αίτημα δημοψηφίσματος ή οποιαδήποτε ενέργεια που έχει στόχο την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης.
  • Ο χρυσός είναι ο πλούτος του λαού και δεν παραδίνεται σε κανέναν.
  • Στηρίζουμε τον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία.
  • Γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση την ομόφωνη αυτή θέση και στάση μας».

Η συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου έγινε με τις υπογραφές 22 συμβούλων της Αντιπολίτευσης, μιας και η κρατούσα άποψη στη συμπολίτευση –ήτοι στην παράταξη του κου Μέτιου και των συν αυτής- είναι ότι «η δήλωση του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη (εν. σχετικά με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας)» καθώς και ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα εις τρόπον ώστε να εγείρεται θέμα επικαιροποίησης της αρνητικής θέσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρ’ όλα αυτά το ψήφισμα εξεδόθη ομόφωνα, αφού όλοι όσοι πήραν το λόγο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εξόρυξη χρυσού στη Θράκη δεν είναι επιθυμητή λόγω των περιβαλλοντικών κινδύνων και των συνεπειών που δύναται να προκαλέσει στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Οι δύο βασικές εισηγήσεις επί του θέματος έγιναν από τους Χριστόδουλο Τοψίδη και Κώστα Κατσιμίγα. Ο κος Κατσιμίγας έκανε αναδρομή και σε παλαιότερες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας μάλιστα και εκείνη που αναφερόταν στην κατάρτιση του Χωροταξικού Σχεδιασμού για την ΠΑΜΘ, στον οποίο είχε ζητηθεί με πρωτοβουλία Παυλίδη η αναφορά ότι η εξόρυξη χρυσού δεν συνάδει με την ανάπτυξη της ΠΑΜΘ 

Χ. Μέτιος: «Ο Μητσοτάκης είπε ότι συζητάει με την εταιρία, όχι ότι προχωράει το έργο» 
Λόγω του ότι η συζήτηση του θέματος προκλήθηκε από την αντιπολίτευση, εκ του νόμου ο περιφερειάρχης περιορίστηκε σε «δεύτερο ρόλο» αφού οι αιτούντες όφειλαν να κάνουν και τις βασικές εισηγήσεις. Παρ’ όλα αυτά ο κος Μέτιος σε παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημείωσε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι συζητάει με την εταιρία και όχι ότι προχωράει η επένδυση της Θράκης», ενώ σε άλλο σημείο υπεραμύνθηκε των στελεχών της παράταξής του που κατά την εκτίμησή του δέχθηκαν πυρά. Ο λόγος για τους αντιπεριφερειάρχες Δημήτρη Πέτροβιτς και Θανάση Τσώνη που απουσίαζαν από τη συνεδρίαση με τον κο Μέτιο να υπερθεματίζει το γεγονός ότι η απουσία τους ήταν δικαιολογημένη, όταν από την αντιπολίτευση επισημάνθηκε το γεγονός ότι «πρέπει να τοποθετηθούν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες από τον Έβρο» (σ.σ. ο κος Πέτροβιτς απουσίαζε σε συνεδρίαση οργάνου της Ε.Ε. και ο κος Τσώνης σε τουριστική έκθεση). 

Χ. Τοψίδης: «Ο περιφερειάρχης κάνει φιέστα»
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ανάμεσα σε άλλους, οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Καβάλας Γιάννης Γκαράνης και Θεόδωρος Μουριάδης αντίστοιχα, ενώ πέρασε και ο Γιώργος Πέτρίδης. Αμφότεροι τάχθηκαν κατά της εξόρυξης χρυσού στο πλαίσιο μάλιστα της «περιφερειακής συνείδησης» μιας και το θέμα δεν αφορά άμεσα τους δήμους τους δεδομένου ότι το υπό αίρεση ορυχείο θα βρίσκεται στα διοικητικά όρια των δήμων Μαρωνείας Σαπών και Αλεξανδρούπολης. Στη συνεδρίαση εκπροσωπήθηκε και ο δήμος Μαρωνείας – Σαπών μέσω αντιδημάρχου που κόμισε την αρνητική θέση του δημοτικού συμβουλίου. 

Στη συνεδρίαση μίλησαν επίσης οι πρόεδροι του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά του Χρυσού (σ.σ. η κα Σούλα Δραγουμάνη υπενθύμισε την εκκρεμή απόφαση του ΣτΕ για τις μεταλλευτικές γεωτρήσεις των Σαπών), καθώς και εκπρόσωπος του αναρχικού χώρου, για να καταθέσουν όλοι τις αρνητικές τους θέσεις επί του θέματος – αναλογικά πάντα με το πρίσμα υπό το οποίο παρατηρούν τα δεδομένα. 

Την αντίθεσή τους –πάντα και σε συνδυασμό με τις πολιτικές τους καταβολές- κατέθεσαν και οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως και μεμονωμένοι σύμβουλοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εντάσεις. Απεναντίας, οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και σε μία τέτοια έκρηξή του –κατόπιν διαπληκτισμού με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κώστα Βενετίδη- ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης Χριστόδουλος Τοψίδης επεσήμανε το εξής: «στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κος περιφερειάρχης πέρασε τις αρμοδιότητες στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας για έγκριση περιβαλλοντολογικών όρων σε όλες τις επενδύσεις. Ήμασταν η παράταξη που δηλώσαμε να εξαιρεθεί το ζήτημα για μεταλλευτικού σκοπού εταιρίες και ψηφίστηκε 25-24. Άρα φιέστα κάνει ο περιφερειάρχης, που μας λέει τι: Ότι όταν έρθει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο η επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας θα πάρει απόφαση, την οποία την ελέγχει κατά πλειοψηφία».

Τα θαμμένα απωθημένα
Η συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου έγινε με πρωτοβουλία 22 συμβούλων της Αντιπολίτευσης, που έκριναν αρνητικά την απόφαση της διοικούσας παράταξης να μην εισάγει τα πέντε θέματα που προέταξαν στην τακτική συνεδρίαση. 

Είναι όμως προφανές ότι η σύνθεση του Συμβουλίου χωλαίνει σε πολλά σημεία. Οι προεκλογικοί τόνοι δεν έχουν πέσει ακόμη, το περιφερειακό συμβούλιο «δεν είναι μια ωραία ατμόσφαιρα» και αυτό βγαίνει προς τα έξω. 

Ταυτόχρονα, παρατηρείται και μία έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς συμβούλων, η οποία δυστυχώς δεν δύναται να υπερκαλυφθεί όσο ψηλά και αν ανέβει το τόνος της φωνής. Η έναρξη του διαλόγου της κυβέρνησης με την Eldorado Gold καθ’ ομολογίαν Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ είναι ένα καινούργιο δεδομένο, όπως και η επιχορήγηση της εταιρίας από την καναδική κυβέρνηση για την εκπόνηση μελετών (και) στο Πέραμα με ημερομηνία 26/09/2019. Το γιατί δεν συνυπολογίζονται ως τέτοια, αυτό είναι ένα ερωτηματικό που «κουμπώνει» δίπλα στο αν το ομόφωνο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, θα προωθηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους ή αν θα χρησιμεύσει απλώς για «εσωτερική κατανάλωση». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Θα πρέπει να μάθουν τελικά να συνεργάζονται οι φορείς του τόπου,  ακόμα και στα αιτήματα που θέτουν όταν τους δίνεται η ευκαιρία,  όπως με την παρουσία του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή.