fbpx Ομαλοποιήθηκε η ροή τουριστών μέσω Νυμφαίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 17 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΜΕΤΑ ΤΟΝ «ΧΑΜΟ» ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ομαλοποιήθηκε η ροή τουριστών μέσω Νυμφαίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νυμφαία
Μακάζα
Ελλάδα
Βουλγαρία

Περί των 10 με 20 αυτοκινήτων οι χθεσινές ουρές αναμονής

Διονύσης Βοργιάς

Μετά από το πρώτο 24ωρο –από τις 12 της Δευτέρας οπόταν κι άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες- ομαλοποιήθηκε η κίνηση στο συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία. Ο «Χ» κατέγραψε προχθές ουρές οχημάτων περί των δύο χιλιομέτρων και αναμονή που κατά περιπτώσεις ξεπέρασε τις τρεις ώρες.

Ωστόσο, από το πρωί της Τρίτης 16 Ιουνίου η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται με τις ουρές οχημάτων να είναι περί των 10 με 20 οχημάτων. Ακόμη πιο «εύκολη» ήταν η είσοδος τις τελευταίες μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στα σύνορα δεν γίνεται υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού, ωστόσο οι διερχόμενοι συμπληρώνουν ένα έντυπο, σύμφωνα με όσα έχουν οριστεί από τα υγειονομικά πρωτόκολλα τουρισμού.

Και την Τρίτη η μεγάλη πλειοψηφία των διερχόμενων ήταν Βούλγαροι, ενώ ισχυρή μειοψηφία ήταν οι Ρουμάνοι. Οι περισσότεροι, μετά το πέρασμά τους στη Ροδόπη, κινήθηκαν δυτικά προς Καβάλα και Χαλκιδική, ενώ η παρουσία ξένων τουριστών άρχισε δειλά-δειλά να γίνεται αισθητή και στο παραλιακό μέτωπο του ν. Ροδόπης, κυρίως στο Φανάρι.

Το 80% είναι ανεξάρτητοι τουρίστες

Όπως έχει πολλαπλώς διατυπωθεί φέτος, το «στοίχημα» διάσωσης του τουρισμού αναμένεται να κερδηθεί ή χαθεί οδικώς, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρή τάση ώστε τα ταξίδια να μην γίνονται σε γκρουπ. Έτσι, πολλοί Ρουμάνοι και Βούλγαροι ταξιδιώτες ξεκίνησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οδικώς για τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Το 80% της κίνησης από Ρουμανία και Βουλγαρία προέρχεται από ανεξάρτητους ταξιδιώτες. Αυτό σημαίνει ανθρώπους που έχουν κάνει κράτηση μόνοι τους, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου τουριστικού πρακτορείου. Οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι είναι εξοικειωμένοι με την Ελλάδα λόγω της εγγύτητας, της κοντινής απόστασης. Οι Βούλγαροι μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Οι Ρουμάνοι, από την άλλη, έχουν αυξήσει τις διανυκτερεύσεις και οι διακοπές τους “αγγίζουν” τη μία εβδομάδα», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του γραφείου Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) που εδρεύει στο Βουκουρέστι, με αρμοδιότητα Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουκρανία, Γιώργος Σταφυλάκης.

Σύμφωνα με τον κο Σταφυλάκη, από τα έως τώρα στοιχεία «υπήρξε ένα κύμα νέων κρατήσεων από Ρουμανία τη στιγμή που η Ελλάδα ανακοίνωσε την ημερομηνία για το άνοιγμα των συνόρων». Ο ίδιος σημείωσε πως τα δύο προηγούμενα χρόνια (2018 και 2019) ο αριθμός των Ρουμάνων που επισκέφτηκαν τη χώρα μας άγγιζε το 1.400.000 ετησίως, παρουσιάζοντας αύξηση γύρω στο 20% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Επισήμανε ακόμη πως ο αριθμός των τουριστών από τη Ρουμανία το 2020 θα είναι μειωμένος «γιατί η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή περίπτωση και δεν θα πρέπει να την συγκρίνουμε με τις προηγούμενες». «Μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος έχει πληγεί και οικονομικά, ενώ αρκετοί αισθάνθηκαν φόβο που δεν ξεπερνιέται τόσο εύκολα», πρόσθεσε.

Ο κος Σταφυλάκης είπε πως το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες, μέσω δημοσιευμάτων που προβάλλουν τις ομορφιές και την ασφάλεια της χώρας μας, ώστε οι Βαλκάνιοι να γνωρίζουν «πως η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Τα μέτρα υπάρχουν και τηρούνται, ενώ η χώρα έχει επανέλθει στην κανονικότητα».

«Η νοοτροπία σε Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία είναι πολύ κοντά στη δική μας στις διακοπές και στον τρόπο ζωής. Θέλουν ένα αξιοπρεπές κατάλυμα, συνήθως προτιμούν 3στερα και 4στερα ξενοδοχεία για τη διαμονή τους, αλλά οικονομικά για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Είναι πιο εξωστρεφείς και πραγματοποιούν σημαντική δαπάνη στην εστίαση. Ξοδεύουν επίσης λεφτά στη διασκέδαση καθώς τους αρέσει η ελληνική μουσική», πρόσθεσε ο διευθυντής του γραφείου του ΕΟΤ.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην