fbpx Ολοκληρώνεται οριστικά το νεφρολογικό «Σεμινάριο του Μαυροματίδη»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2019 - 09:00
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΥΣ

Ολοκληρώνεται οριστικά το νεφρολογικό «Σεμινάριο του Μαυροματίδη»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής
Μαυροματίδης Κωνσταντίνος

Στην ιατρική νεφρολογική κοινότητα είναι γνωστό ως «Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής ισορροπίας» 

Θανάσης Τσολάκης

Είναι ένα από τα πιο γνωστά ιατρικά meetings στην Ελλάδα και το όνομά του είναι συνώνυμο με του εμπνευστή του, δηλαδή του διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής κου Κωνσταντίνου Μαυροματίδη. Ο λόγος για το «Σεμινάριο υγρών ηλεκτρολυτών και οξεοβασικής ισορροπίας», που είναι σε εξέλιξη στην Κομοτηνή (και ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο), όμως αυτή θα είναι η τελευταία φορά που διοργανώνεται λόγω συνταξιοδότησης του εμπνευστή του.

«Κάνουμε το 13ο σεμινάριο υγρών, ηλεκτρολυτών και οξεοβασικής ισορροπίας. Είναι ετήσιο και θα είναι και το τελευταίο γιατί συνταξιοδοτούμαι οσονούπω», λέει στον «Χ» ο κος Μαυροματίδης και συμπληρώνει: «Οι προεγγραφές ήταν πολύ περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, άρα είναι στη συνείδηση τους ψηλά και το προτιμάνε» ενώ τα νούμερα των συμμετοχών το σεμινάριο είναι μεγάλα ακόμη και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Το θέμα όμως είναι ότι αυτό το σεμινάριο είναι δύσκολο να συνεχιστεί, καθώς «μόνο το 15% των γιατρών ασχολούνται με αυτό το θέμα. Είναι βέβαια το θέμα λίγο δύσκολο γιατί δεν είναι μάθημα που δεν διδάσκεται αυτούσιο, δηλαδή δεν δίνει εξετάσεις κανείς.

Όμως είναι κάτι που το χρειάζονται όλοι οι άρρωστοι, και αν ως γιατρός το ξέρεις τους χειρίζεσαι καλύτερα» εξηγεί ο κος Μαυροματίδης. 

Εν τούτοις η συνέχιση της διοργάνωσης είναι δύσκολη γιατί ο κος Μαυροματίδης δεν είναι σίγουρος ότι «υπάρχει κάποιος που έχει ασχοληθεί τόσο πολύ με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ώστε να μπορεί να το κάνει σεμιναριακά».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα να συνεχιστεί το Σεμινάριο, πάντα όμως υπό τις απαραίτητες επιστημονικές προϋποθέσεις.

Τέλος εποχής για το Νεφρολογικό Τμήμα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου 
Η συνταξιοδότηση του κου Μαυροματίδη, αναγκαστικά θα κλείσει και ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διαδρομή του Νεφρολογικού Τμήματος του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου της Κομοτηνής και είναι αυτό που δημιούργησε ο ίδιος. 

«Το πήρα με 40 αρρώστους και 15 κρεβάτια, χωρίς περιτοναϊκή κάθαρση, χωρίς ειδικευόμενους, το έχω επεκτείνει, το έχω κάνει 30 κλινών, να έχει πλήρη σύνθεση, να δίνει πλήρη ειδικότητα, να το ξέρει όλη η Ελλάδα και να θεωρείται μία από τις καλύτερες κλινικές στο χώρο» λέει ο ίδιος σε μία πολύ επιγραμματική αναδρομή στο παρελθόν, αν και το έργο του επιβεβαιώνουν τόσο οι συνάδελφοι του, όσο και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Κομοτηνής.

Με αφορμή το Σεμινάριο, άλλωστε, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, σχολίασε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής έχει αναγνωριστεί από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα πανελληνίως» αποδίδοντας τα εύσημα στον κο Μαυροματίδη και για το έργο του, αλλά και για τη συγκεκριμένη επιστημονική διοργάνωση. 

«Η μετάγγιση της επιστημονικής γνώσης και της πολύχρονης εμπειρίας του διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Κωνσταντίνου Μαυροματίδη στις νεότερες γενιές των νεφρολόγων και των άλλων επιστημόνων που παρακολουθούν το επιστημονικό αυτό συμπόσιο είναι μια σημαντική παρακαταθήκη» λέει σε άλλο σημείο του σχολίου του.

Η μετά Μαυροματίδη εποχή πάντως δεν φαίνεται να έχει δυσκολίες, καθώς κατά τον ίδιο, το μόνο που χρειάζεται είναι «δουλειά». Επί των ημερών του, το Τμήμα έχει εξοπλιστεί με όλα τα εχέγγυα που το καθιστούν απολύτως λειτουργικό, αλλά και αναγνωρίσιμο σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που θα λείπει θα είναι ειδικευόμενοι, που όμως αυτό είναι ένα συνολικό πρόβλημα των νοσοκομείων σε όλη τη βόρεια Ελλάδα καθώς επίσης και ένας γιατρός διότι δεν είναι γνωστό το αν και πότε θα αναπληρωθεί η θέση του.

Πάντως, η δική του εκτίμηση είναι ότι «θα λιγοστέψουν και οι άρρωστοι αφού θα γίνει η ιδιωτική κλινική, οπότε θα μπορούν ευκολότερα να τους χειριστούνε».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κυβέρνηση  και υπουργοί, προσπαθούν  να δώσουν μία άκρως ενθαρρυντική και αισιόδοξη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα με δόσεις και  με σταδιακές βελτιώσεις σε  εστίαση και   διασκέδαση.