fbpx Όλα όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2020 - 11:36
ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΙΑΣΜΟ

Όλα όσα συνέβησαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοτικό Συμβούλιο Ιάσμου
Μεμέτ Οτζιάν
Καδή Ισμέτ
Κυριάκος Αμούτζας
Οντέρ Μουμίν

Δύο εκλεγμένοι μουσουλμάνοι δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν επίσημα μειονοτικό ζήτημα

Επίσημα μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη θέτουν δύο εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Ιάσμου. Από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και επί του μικροφώνου, οι Καδή Ισμέτ (πρώην δήμαρχος Ιάσμου και Σώστου, νυν επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης) και Μεμέτ Οτζιάν (δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος στην ΔΕ Σώστου με την παράταξη Ισμέτ) δήλωσαν πως αισθάνονται Τούρκοι, έσπευσαν να ‘’ξεγράψουν’’ τη Συνθήκη της Λωζάννης και το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Τα πάντα ξεκίνησαν διαδικτυακά, με τον δήμαρχο Οντέρ Μουμίν και τον Μεμέτ Οτζιάν, να έρχονται σε διαμάχη για το τις καταβολές του καθενός. Τα επί του πληκτρολογίου διατυπωμένα, έλαβαν επίσημο «μανδύα», όταν διατυπώθηκαν επί του μικροφώνου στην συνεδρίαση του Σώματος. «Επειδή υπήρξε μία μομφή και ένα υπονοούμενο προς το πρόσωπό μου σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, να ρωτήσω τον κο Μεμέτ Οτζιάν τι δηλώνει ακριβώς για να τον ακούσουμε», προλόγισε ο δήμαρχος.

Ήθελε να τον ακούσει όλη η Ελλάδα και δήλωσε «νιώθω Τούρκος»

Παίρνοντας το λόγο –κατόπιν ερώτησης του δημάρχου πάντοτε- ο δημοτικός σύμβουλος Μεμέτ Οτζιάν ρώτησε: «το συμβούλιο μεταδίδεται live κύριε πρόεδρε;», για να λάβει καταφατική απάντηση από το προεδρείο και να προσθέσει «(για) να μην ακούσει μόνο η αίθουσα αυτή, να ακούσει όλη η Ελλάδα».

«Όπως είπε ο κος δήμαρχος είχαμε μία συζήτηση μέσω facebook αυτές τις ημέρες», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του, δηλώνοντας στη συνέχεια πως ασχολείται αμιγώς με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού στον Δ. Ιάσμου «και δεν έχω διανοηθεί να κατεβάσω μία λίστα για τον Δήμο Ιάσμου, αλλά να ξέρετε κε δήμαρχε, αν αποφασίσω (να κατεβάσω λίστα), ξέρετε πολύ καλά ότι θα φύγετε από την πολυαγαπημένη σας καρέκλα».

Ο κος Οτζιάν για δεύτερη φορά είπε mot a mot: «θέλω να είμαι σίγουρος ότι μεταδίδεται live», για να λάβει την απάντηση «μεταδίδεται» αυτή τη φορά δια στόματος δημάρχου.

Επί της ουσίας των πραγμάτων τώρα, και με εξασφαλισμένη την δημοσιότητα της δήλωσης και την ευθύνη των λεγομένων του, ο Μεμέτ Οτζιάν είπε: «Η ταυτότητα του κάθε ατόμου είναι ιερή. Η ταυτότητα κάθε ατόμου είναι μοναδική […] αλλά στη δικιά σας περίπτωση (δήμαρχε) βλέπω ότι περνώντας τα σύνορα, αλλάζει συνεχώς. Σας ρωτώ: καταλάθος αν περάσετε τα σύνορα της Βουλγαρίας, θα αποκτήσετε βουλγαρική ταυτότητα;». «Εμένα ρωτάτε; Δεν έχετε τα κότσια και το θάρρος να δηλώσετε τι είστε. Απαντήστε. Τι συζητάμε τώρα, τι λέμε. Σας ρωτάω, τί δηλώνετε;», αποκρίθηκε ο Οντέρ Μουμίν, για να λάβει την απάντηση «εγώ είμαι αυτός που δεν έχετε την τιμή να είστε εσείς κε δήμαρχε» και αναλυτικά:

«Ζούμε σε μία πιστεύω πολύ δημοκρατική χώρα, όπως η πατρίδα μας η Ελλάδα. Ο κύριος δήμαρχος είναι νομικός, ξέρει πολύ καλά, υπάρχει ελευθερία αυτοπροσδιορισμού. Εγώ προσωπικά κε δήμαρχε νιώθω Τούρκος κι ανήκω στην τουρκική μειονότητα της Θράκης, την οποία εσείς αρνείστε γιατί ως δήμαρχος είστε μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής […]. Εγώ είμαι αυτός που δεν έχετε την τιμή να είστε εσείς».

Καδή Ισμέτ: «Το λέω ξανά και ξανά: αισθάνομαι Τούρκος»

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε κι ο Καδή Ισμέτ, ο οποίος αρχικά είπε «θέλω να τοποθετηθώ σε αυτό το θέμα κι εγώ». Και τοποθετήθηκε: «εφόσον παίρνει επίσημα θέση ο δήμαρχος και μας ρωτάει, εάν δεν έχει ο ίδιος το θάρρος να βγει στα ελληνικά μέσα και να πει πως αισθάνεται Τούρκος, εγώ το λέω ξανά και ξανά: αισθάνομαι Τούρκος […]. Αυτό αν δεν μπορεί να το πει κάποιος σε μία δημοκρατική χώρα, κρίμα σε σας δήμαρχε. Έπρεπε να το πείτε και στον κάθε δημοσιογράφο. Εμείς το τι αισθανόμαστε το ξέρουμε όλοι. Το να μην μπορείτε να πείτε είναι δικό σας πρόβλημα, δεν είναι δικό μας πρόβλημα κε δήμαρχε».

Ο Καδή Ισμέτ αποπειράθηκε να ακυρώσει και την Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορεί η συνθήκη της Λωζάννης να λέει μουσουλμανική μειονότητα, αλλά η μειονότητα τι αισθάνεται ξέρετε πολύ καλά».

«Δεν έχετε κότσια να το πείτε», πετάχτηκε ο Μεμέτ Οτζιάν μιλώντας στον δήμαρχο, τον οποίο επικουρικά κατηγόρησε και για «διχασμό» των πολιτών και τον ξαναρώτησε: «μπορεί να μας πει κι ο δήμαρχος τι αισθάνεται;», πλην όμως δεν έλαβε καμία απάντηση από τον Οντέρ Μουμίν.

Επί του ορθού των πραγμάτων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επενέβη, αρκούμενος στην τοποθέτηση «τελειώσαμε».

Αμούτζας κατά Μουμίν

Στον «χορό» μπήκε κι ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Κυριάκος Αμούτζας, ο οποίος πάντως επιτέθηκε στον δήμαρχο λέγοντας «αυτό που γίνεται στην αίθουσα ενός δημοτικού συμβουλίου είναι καθαρά προκλητικό και φασιστικό εκ μέρους του δημάρχου. ‘’Πέστε μας τί είστε;’’. Ποιός είστε; […] Εσείς δεν απαντάτε». Ζήτησε, επικουρικά, από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να βάλει σε τάξη το Σώμα.

Ο άνθρωπος που μίλησε

Μετά από μία μακρά στιχομυθία αντιπαράθεσης επί παντός επιστητού, μεταξύ Μουμίν-Αμούτζα-Ισμέτ, ο λόγος δόθηκε στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτη Σπορίκη, ο οποίος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «πριν από λίγο, μιλώντας ο κος Μεμέτ Οτζιάν, δήλωσε ότι ανήκει στην τουρκική (sic) μειονότητα. Τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Υφίσταται μουσουλμανική μειονότητα. Μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του και να νιώθει ό, τι θέλει και είναι δικαίωμά του, αλλά επειδή είμαστε σε ένα επίσημο όργανο του ελληνικού κράτους, το δημοτικό συμβούλιο, οφείλω να κάνω αυτή τη διευκρίνιση που έπρεπε να κάνετε εσείς κε πρόεδρε».

Ο γέγονε, γέγονε, και καταγράφηκε, σε μία διόλου τυχαία συγκυρία για τα ελληνοτουρκικά και τα της Θράκης.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το ζήτημα έχει πάρει ήδη πανελλαδικές διαστάσεις, μετά το αποκαλυπτικό βίντεο που δημοσίευσε το xronos.gr.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μια διαφορετική πραγματικότητα εξελίσσεται και διαμορφώνεται ενόψει των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού και των απαγορεύσεων γενικότερα,  στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα.