fbpx Οικονομικά ΔΠΘ: Η καινοτομία στην πράξη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ

Οικονομικά ΔΠΘ: Η καινοτομία στην πράξη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περικλής Γκόγκας
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Βραβεύσεις
Δημήτρης Πολιτόπουλος
Δημήτρης Βόσμανδρος

Χρηματικά έπαθλα σε φοιτητές Οικονομικών Επιστημών από τις εταιρίες Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης και Smile Cosmetics 

Π. Γκόγκας: "Οι ιδέες είναι συνήθως το εύκολο κομμάτι, το δύσκολο είναι η υλοποίησή τους"

Διονύσης Βοργιάς

Οι ιδέες είναι πολλές, τα λεφτά όμως όλο και λιγότερα κάθε μέρα. Το επιχειρηματικό τοπίο στην Ελλάδα είναι για ...σκληρούς παίκτες, και το τμήμα Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης φροντίζει να καλλιεργεί τέτοιους. Η νέα γενιά πρέπει να δημιουργήσει φθηνότερα, ποιοτικότερα, με περισσότερα εμπόδια και μεγαλύτερη καινοτομία.


Στο παραπάνω πλαίσιο, το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαρτίου, για ένατη χρονιά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την βράβευση των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων που εκπονήθηκαν από τους φοιτητές στο μάθημα Επιχειρηματικότητα Ι. Σαράντα-μία ομάδες φοιτητών τέταρτου έτους, κατέθεσαν τις δικές τους επιχειρηματικές προτάσεις και πέντε από αυτές βραβεύτηκαν. Η χαρά ήταν διπλή, καθώς εκτός από αυτή καθαυτή τη βράβευση, υπήρξε και χρηματικό έπαθλο. Δυο εταιρίες που διδάσκουν το success story στην ελληνική επιχειρηματικότητα, φρόντισαν να καλύψουν τα έξοδα, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και η Smile Cosmetics. Η Βεργίνα με τον Δημήτρη Πολιτόπουλου βράβευσε τις τρεις καλύτερες ιδέες, και η Cosmetics με τον Δημήτρη Βόσμανδρο τις δυο καλύτερες σχετικές με καλλυντικά, επιλέγοντας μάλιστα μόνη της την πρώτη εξ αυτών.


"Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, ειδικά όταν μας φέρνετε λεφτά", είπε χαριτολογώντας ο καθηγητής ΔΠΘ Περικλής Γκόγκας, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ευκολότερο να σκεφτείς από το ...να υλοποιήσεις μια ιδέα. Ξεκαθάρισε ότι οι επιλογές βασίστηκαν σε δυο παράγοντες, πρώτον στην ιδέα (καινοτομία, ενδιαφέρον, δυνατότητα υλοποίησης), και δεύτερον στο επιχειρηματικό πλάνο, δηλαδή στο πως η ιδέα γίνεται πράξη. "Είστε οι δυνητικοί επιχειρηματίες του μέλλοντος, πρέπει να έχετε τονωμένο ηθικό. Καταφέρατε πολλά πράγματα με μηδενικό κόστος", είπε απευθυνόμενος στους φοιτητές του, στους οποίους "εκμυστηρεύτηκε" ότι είχαν ίσως το καλύτερο επίπεδο από την αρχή του θεσμού. Μεταξύ πολλών, τόνισε ότι προτιμά έναν καλό επιχειρηματία, με μέτρια ιδέα, παρά έναν κακό με τέλεια!


Στο γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται τους καλύτερους, γιατί δεν τους είχε τα περασμένα χρόνια, στάθηκε ο Δημήτρης Πολιτόπουλος. "Σας βλέπω και παίρνω δύναμη", είπε. "Είχατε την τύχη να γεννηθείτε σε μια πανέμορφη χώρα, και την ατυχία να γεννηθείτε σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία της ιστορίας της", πρόσθεσε για τις δυσκολίες του "επιχειρείν" στην Ελλάδα, και μίλησε για τον καλό επιχειρηματία, ο οποίος κάνει καλό στον εαυτό του και ταυτόχρονα στους γύρω του. Ο ίδιος έκλεισε με χιούμορ, όπως άλλωστε κύλησε και όλη η εκδήλωση, παροτρύνοντας τους φοιτητές να ...πίνουν Βεργίνα και να μην φύγουν από τη χώρα, γιατί αλλιώς δεν θα βγει κανείς σε σύνταξη!


Χαρούμενος που βρέθηκε στην Κομοτηνή, παρουσιάστηκε ο Δημήτρης Βόσμανδρος, "γιατί αντίστοιχες δράσεις γίνονται συνήθως μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη", όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη βελτίωσης της σύνδεσης πανεπιστημίου-αγοράς. Επίσης, στάθηκε στο ότι ενδέχεται να αξιοποιήσει την ιδέα που επέλεξε η εταιρία του, υλοποιώντας την. Δεν ξέχασε να απευθυνθεί στους φοιτητές, προτρέποντάς τους να έχουν αυτοπεποίθηση και όρεξη για προσπάθεια. "Με φαντασία και οραματισμό έρχεται η καινοτομία, αλλά πάνω από όλα με ...πράξη", τους συμβούλευσε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η επιστροφή στην κανονικότητα όπως την φαντάζονται βέβαια στην κυβέρνηση, η  ακόμα και με την αισιοδοξία που υπάρχει σε πολλούς,  με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και καφέ μπαρ, δεν θα είναι μια εύκολ