fbpx Οι τελευταίες εξελίξεις στην τραγωδία του 6χρονου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2017 - 10:39
ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ- ΠΑΙΡΝΟΥΝ «ΘΕΣΗ» ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τραγωδία του 6χρονου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κομοτηνή
Θάνατος
Νεκρός
Τραγωδία
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ

Την Παρασκευή η ανάκριση του 15χρονου, καθώς απαιτείται ειδικός διερμηνέας κωφάλαλων από Θεσσαλονίκη

Δικηγόρος της οικογένειας ο Νότης Χαραλαμπίδης και του φερόμενου ως δράστη ο Δημήτρης Μήλιογλου

Ζητάει ισόβια η μητέρα του Μεχμεταλή Σεζάλ, Καρδιέ Αμέτ Ογλού

Άνω των 15 ετών ο φερόμενος ως δράστης. Ελαφρυντικά λόγω ανηλίκου και κωφαλαλίας


 

Διονύσης Βοργιάς

Σημαντικές εξελίξεις έχουμε στην ιστορία που συγκλονίζει όλη την Ελλάδα και αφορά τον θάνατο του 6χρονου Μεχμεταλή Σεζάλ, ο οποίος σημειώθηκε περί τις 10 το βράδυ της Κυριακής 22 Ιανουαρίου. Το άψυχο σώμα του μικρού βρέθηκε τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας και κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, βιασμό και αποπλάνηση ανηλίκου είναι ο Ισμαήλ Φερίτ, γεννηθείς τον Φεβρουάριο του 2001 και, άρα, άνω των 15 ετών.


Ο φερόμενος ως δράστης κρατείται στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής, όπου και θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή. Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου αναμένεται να μεταφερθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, όπου και θα διενεργηθεί η ανάκριση. Ο λόγος για τον οποίο η ανάκριση άργησε να πραγματοποιηθεί είναι πως απαιτείται η καθοριστική συμβολή διερμηνέας, καθώς ο φερόμενος ως δράστης είναι κωφάλαλος και ως εκ τούτου χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης.


ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Ως δικηγόρος υπεράσπισης ορίστηκε, αυτεπάγγελτα από την εισαγγελική αρχή, ο έμπειρος δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Δημήτρης Μήλιογλου, κατόπιν προτροπής και του δικηγορικού συλλόγου. Συγκεκριμένα ο κ. Μήλιογλου με εμπειρία 32 ετών αποτελεί άνθρωπο που μπορεί να διαχειριστεί την ιδιάζουσα κατάσταση.


Από την πλευρά της οικογένειας του θύματος ασκήθηκε παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη, με συνήγορο τον Νότη Χαραλαμπίδη, δικηγόρο και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κομοτηνής.


ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ
Ο κατηγορούμενος και φερόμενος ως δράστης ονομάζεται Ισμαήλ Φερίτ και είναι 15 ετών και 11 μηνών, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η κωφαλαλία του αλλά και το ανήλικο συνθέτουν ένα «ευνοϊκό» νομικό πλαίσιο. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι έχει ξεπεράσει τα 15 έτη του είναι επιβαρυντικό, καθώς αν ήταν κάτω των 15 ετών θα μπορούσε να μην κριθεί φυλακιστέος. Ο ίδιος ζει στον οικισμό Αράτου Ροδόπης και προέρχεται από «διαλυμένη» οικογένεια, ενώ το τελευταίο διάστημα τον φιλοξενούσε στο Αλάν Κογιού η παντρεμένη αδερφή του Μπινάρ, η οποία μαζί με την οικογένειά της πλέον έχουν εξαφανιστεί.


Ο ίδιος έχει υπάρξει το προηγούμενο διάστημα θύτης αλλά και θύμα σε δύο παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες έχουν τεθεί στο αρχείο.


ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Και οι δυο δικηγόροι διακρίνονται από σοβαρότητα και μεθοδική δουλειά, συνεπώς εύλογα κανείς τους δεν ήθελε να σχηματίσει βεβιασμένα εικόνα. Οι πρώτες δηλώσεις ήταν μετρημένες και οι Δημήτρης Μήλιογλου και Νότης Χαραλαμπίδης εξέφρασαν την επιθυμία τους πρώτα να διαβάσουν διεξοδικά τη δικογραφία κι έπειτα να σχηματίσουν και να ανακοινώσουν την υπερασπιστική τους γραμμή. Μάλιστα, ο φάκελος της δικογραφίας κατά τη χθεσινή μας επαφή με τους δικηγόρους, το μεσημέρι της Τετάρτης, δεν είχε σχηματιστεί πλήρως, καθώς σήμερα Πέμπτη συμπληρώθηκαν σε αυτόν τα αναλυτικά πορίσματα της νεκροψίας.


Από τη μια πλευρά, ο Δημήτρης Μήλιογλου τόνισε πως ακόμη δεν έχει έρθει σε επαφή ούτε με τον κατηγορούμενο ούτε με τους συγγενείς και οικείους του. «Πριν λίγο μου τηλεφώνησαν και μου ανέθεσαν την υπόθεση. Δε μπορώ να σας πω τίποτα παραπάνω, αν δεν δω τη δικογραφία. Πρέπει πρώτα να δω αναλυτικά τα δεδομένα και τα στοιχεία της δικογραφίας, και στη συνέχεια θα μιλήσουμε αναλυτικά», τόνισε, καθώς πράγματι η υπόθεση του ανατέθηκε μόλις δέκα λεπτά πριν από τις πρώτες αναγνωριστικές δηλώσεις. Στόχος του είναι να διερευνήσει την προσωπικότητα του φερόμενου ως δράστη ως σύνολο, κατανοώντας τόσο τη συγκεκριμένη δικογραφία όσο προηγούμενα περιστατικά.
Από την άλλη πλευρά, ο Νότης Χαραλαμπίδης επεσήμανε ότι «οι γονείς δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής για το αποτρόπαιο γεγονός που όλοι πληροφορηθήκαμε. Δε μπορώ ακόμη να κάνω κάποια εκτίμηση για το περιεχόμενο της δικογραφίας, γιατί θα ήταν επισφαλής», όμως αναγνώρισε πως ο φερόμενος ως δράστης «πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αφύσικη ψυχραιμία, αντίληψη, δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση χαμηλής ευφυΐας. Είναι σημαντικό να δούμε την συμπεριφορά του μετά την πράξη, όπου φάνηκε νηφάλιος και να μην έχει κανένα άγχος». Αναφορικά με το νομικό καθεστώς επεσήμανε πως «για τους ανηλίκους είναι επιεικέστερο, όμως εμείς θα προσπαθήσουμε αφενός να μην αφεθεί ελεύθερος κι αφετέρου να του επιβληθεί η βαρύτερη ποινή. 


Οι δικαστικές αρχές, με την εμπειρία που έχουν και την ικανότητα που τις διακρίνει, νομίζω πως θα αντιληφθούν τα πραγματικά περιστατικά και θα πράξουν αναλόγως».


ΖΗΤΑΕΙ ΙΣΟΒΙΑ Η ΜΗΤΕΡΑ
Μητέρα του θύματος είναι η Καδριέ Αμέτ Ογλού, η οποία, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, έτσι και την Τετάρτη, ζήτησε την ισόβια κάθειρξη του φερόμενου ως δράστη. Η ίδια παρευρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής. «Αν βγει έξω θα τον σκοτώσω και θα πω ότι το έκανα», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «θέλω να δικαστεί και να μείνει ισόβια στην φυλακή. Αν βγει, εγώ θα πάρω το αίμα μου πίσω».


Στα δικαστήρια βρέθηκαν κι άλλα μέλη της οικογένειας, χωρίς όμως το κλίμα να οξυνθεί, καθώς όλοι τους έδειξαν ψυχραιμία. Επίσης στον χώρο ήταν και ο Γιώργος Αλεξίου, επίτιμος πρόεδρος συλλόγου Ρομά, ο οποίος ανέδειξε τα προβλήματα της περιοχής και το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν μεριμνά, σε κανένα βαθμό όπως ο ίδιος τόνισε, προκειμένου αυτά να επιλυθούν. 


«Τρέξαμε στους βουλευτές μας, ώστε να ενταχθούν οι Ρομά της Ελλάδος στον κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της περιοχής, υπάρχει αδιαφορία. Είμαστε Έλληνες και δεν είμαστε περαστικοί πρόσφυγες. Ο πατέρας και ο παππούς μου πέθαναν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κι εγώ εθελοντικά υπηρέτησα την Κύπρο», τόνισε.
Στο να μην υπάρξουν απρόοπτα βοήθησε και η αστυνομία.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ