fbpx Οι πρώτες αντιδράσεις για τη διακομματική «ανάπτυξης της Θράκης»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ή ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ;

Οι πρώτες αντιδράσεις για τη διακομματική «ανάπτυξης της Θράκης»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
Αντώνης Γραβάνης
Ανέστης Βαφειάδης

Από Ε. Στυλιανίδη, Α. Γραβάνη και Α. Βαφειάδη

Διονύσης Βοργιάς

Όπως διαβάσατε στην χθεσινή έντυπη έκδοση του «Χ», εξαπίνης βρήκε την τοπική κοινωνία της Ροδόπης η κυβερνητική εξαγγελία περί σύστασης διακομματικής επιτροπής της Βουλής «για την ανάπτυξη της Θράκης», με προτεινόμενη Πρόεδρο την Ντόρα Μπακογιάννη.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση, δεν έγινε -επισήμως από την κυβέρνηση- τίποτα περαιτέρω γνωστό αναφορικά με το ρόλο, τις αρμοδιότητες, τα μέλη και –το σημαντικότερο- τις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η επιτροπή και την όποια δεσμευτικότητα αυτών. Πάντως, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το (όποιο) πόρισμα της Επιτροπής θα πρέπει να υποβληθεί στη Βουλή εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών, άρα το μόνο σίγουρο είναι πως το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι γεμάτο εξελίξεις για τη Θράκη.

Το εάν η σύσταση αυτής της επιτροπής αποτελέσει βήμα θετικό για τη Θράκη ή πισωγύρισμα, θα φανεί μόνο εκ του αποτελέσματος. Πάντως, οι πρώτες τοπικές «γαλάζιες» αντιδράσεις είναι προς θετική κατεύθυνση (και για την Επιτροπή καθεαυτή και για την προτεινόμενη πρόεδρο), παρά το ότι το «τιμόνι» της επιτροπής δόθηκε σε μη Θρακιώτισσα, ήτοι τη Ντ. Μπακογιάννη.

Δικαιωμένος Στυλιανίδης
Για ανταπόκριση του πρωθυπουργού σ’ ένα διαχρονικό αίτημα της περιοχής, το οποίο είχε βρει εκφραστή τον ίδιο, έκανε λόγο ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος σχολίασε θετικά και την επιλογή Μπακογιάννη ως μία πολιτικό που «γνωρίζει σε βάθος τα θέματα της περιοχής». Άλλωστε, και το 2014 ο Θρακιώτης πολιτικός είχε προσπαθήσει να καταφέρει την σύσταση αντίστοιχης επιτροπής, όταν μάλιστα είχε συγκεντρώσει τις υπογραφές συνολικά 57 βουλευτών, με πρώτων των Θρακιωτιών. Το αίτημά του επικαιροποιήθηκε εκ νέου με την εκλογή Μητσοτάκη και διατυπώθηκε εκ νέου –δια ζώσης- στην προ μηνών περιοδεία του πρωθυπουργού στη Ροδόπη.

Σύμφωνα με τον κο Στυλιανίδη ο πρωθυπουργός «δικαιώνει τους αγώνες και τις προσπάθειες χρόνων της τοπικής μας κοινωνίας» και δήλωσε: «Ενόψει της κρίσιμης περιόδου που ξεκινά είναι σημαντικό για την πατρίδα μας να δημιουργήσουμε μια στερεή βάση εθνικής συνεννόησης, ώστε η Θράκη μας να αναπτυχθεί οικονομικά διεκδικώντας το μερίδιο που της αντιστοιχεί από το πακέτο των 32 δις που διεκδικεί η Ελλάδα δημιουργώντας αντίστοιχες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί δημογραφικά, να αναδειχθεί διεθνώς και να θωρακιστεί εθνικά».

Ευκαιρία βλέπουν Γραβάνης-Βαφειάδης
Φέροντες την ιδιότητα του προέδρου του ΕΒΕΡ και του προέδρου της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης, οι Αντώνης Γραβάνης και Ανέστης Βαφειάδης αντίστοιχα, αμφότεροι με ανακοινώσεις τους, βλέπουν με θετικό «μάτι» τη σύσταση της Επιτροπής και μιλούν με κολακευτικά λόγια για την προτεινόμενη πρόεδρο ως γνώστη των προβλημάτων της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης βλέπει «ευκαιρία για αναδιαμόρφωση της αναπτυξιακής κατεύθυνσης (της Θράκης)» καθώς κι ένα «πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου μας» να υλοποιείται. Ο κος Γραβάνης εξέφρασε την ετοιμότητα του ΕΒΕΡ να συνεισφέρει στον διάλογο και δήλωσε: «Η Θράκη είναι μία περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες, που δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, προς όφελος της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας».

Από θέσης του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης φρονεί ότι η σύσταση μίας τέτοιας Επιτροπής «αποτελεί απόδειξη του έμπρακτου ενδιαφέροντός σας (εν. του πρωθυπουργού) για την περιοχή και των προθέσεών σας για την ουσιαστική αναβάθμιση και ανάπτυξη της Θράκης». Ο κος Βαφειάδης και το Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣ δηλώνουν επίσης έτοιμοι να συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο «προσβλέποντας στην ουσιαστική και ταυτόχρονα λυτρωτική, για τους επιχειρηματίες της περιοχής, τους οποίους εκπροσωπούμε, αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων και των  αυριανών πάσης φύσης προκλήσεων».

Άξιο αναφοράς είναι πως η εξαγγελία σύστασης της Επιτροπής έφερε και τα τοπικά στελέχη κομμάτων της Αντιπολίτευσης εξαπίνης, γι’ αυτό δεν έχουν καταγραφεί επίσημες αντιδράσεις, μέχρι τουλάχιστον το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποφάνθηκε  για πρώτη φορά με ευρεία πλειοψηφία,  την αυστηρή επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία.