fbpx Οι προτάσεις Καρασταύρου στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οι προτάσεις Καρασταύρου στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Καρασταύρου
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Υπουργείο Οικονομικών

Έργο γεωθερμίας και πολιτική εφαρμογή προγράμματος γεωργίας ακριβείας "έπεσαν" στο τραπέζι των αιτημάτων-διεκδικήσεων

Δήμος Μπακιρτζάκης

Την στήριξη του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κομοτηνή, ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, Δημήτρης Καρασταύρου. Αμφότερα τα έργα που ζήτησε αφορούν τον πρωτογενή τομέα και πρόκειται για ένα έργο γεωθερμίας και μία πιλοτική εφαρμογή προγράμματος γεωργίας ακριβείας. 


Ο κος Καρασταύρου φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm και περιέγραψε τα αιτήματά του, αρχής γενομένης από αυτό που αφορά τη γεωθερμία: «Η μια πρόταση αφορούσε την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στο Μητρικό. Εκεί είχαμε ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με τη διεύθυνση ορυκτών πόρων της Αποκεντρωμένης, ώστε να δούμε κατά πόσο αυτό είναι αξιοποιήσιμο. Είδαμε ότι υπάρχει μία μελέτη αυτή τη στιγμή από το ΙΓΜΕ αλλά είναι πολύ παλιά και πολύ μικρής εμβέλειας για να έχει χρήσιμα συμπεράσματα. Υπάρχουν τα σχεδιαγράμματα απλά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά και είναι πολύ αδρά ώστε να συμβάλουν σε μια ώριμη σκέψη και κάτω από συνθήκες ασφάλειας.

Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει να γίνουν δυο διερευνητικές γεωτρήσεις ώστε να βγει προμελέτη που να λέει ότι μια επέμβαση σε αυτό το γεωθερμικό πεδίο θα είναι βιώσιμη και κάτω από ποιες προϋποθέσεις». 


Το αίτημα του κου Καρασταύρου λοιπόν αφορά τη χρηματοδότηση αυτών των δύο γεωτρήσεων, όπως είπε ο ίδιος: «Εκεί βρισκόμαστε και του εξήγησα (του κου Παπαδημητρίου) ότι χρήζουμε μιας χρηματοδότησης προκειμένου να γίνουν οι αντίστοιχες προμελέτες και οι διερευνητικές γεωτρήσεις, που θα μας δώσουν τα κατάλληλα συμπεράσματα, ώστε οι επιστήμονες να συμπεράνουν αν αυτό το πεδίο είναι τελικά εκμεταλλεύσιμο, γιατί βγήκε στη διαγωνιστική διαδικασία και κανείς ιδιώτης δεν προσφέρθηκε να το δεσμεύσει. Αυτό είναι κάτι που μας κάνει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί και να κάνουμε πιο σίγουρα βήματα».


Η δεύτερη πρόταση που έκανε ο κος Καρασταύρου και η ΔΕΥΑΚ στον υπουργό έχει να κάνει με τη λεγόμενη «γεωργία ακριβείας», δηλαδή την χρήση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή και μάλιστα για το συγκεκριμένο έργο η ΔΕΥΑΚ έχει έτοιμη μία μελέτη. 


«Έχουμε ήδη μια μελέτη έτοιμη για την λεγόμενη γεωργία ακριβείας, που θα απευθύνεται κατευθείαν στους παραγωγούς και στους γεωπόνους φυσικά στους συνεργάτες τους, ώστε να τους δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τις καλλιέργειές τους» είπε ο κος Καρασταύρου δίνοντας και μερικές επιπλέον πληροφορίες: «Μιλάμε πλέον για ό,τι πιο σύγχρονο εργαλείο μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο τεμαχίου, όπου από τον υπολογιστή τους ή από το κινητό τους οι αγρότες θα μπορούν να δηλώνουν τα τεμάχιά τους όπως τα έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ ώστε να αναγνωρίζεται το αντίστοιχο πολύγωνο της καλλιέργειας, αφού έχουν δηλώσει την καλλιέργεια που έχουν στο τεμάχιο.


Ήδη θα υπάρχει μια συνεργασία με το Μετσόβειο Πολυτεχνείο όπου θα υπάρχει ένα λογισμικό με τη βοήθεια σάρωσης δορυφορικών εικόνων κάθε ημέρα, διαβάζοντας όμως τους δείκτες όλους αυτούς που είναι απαραίτητοι στους επιστήμονες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο να δουν την εξέλιξη του φυτού και σε τι στάδιο βρίσκεται το φυτό, δηλαδή αν πάει καλά ή έχει προβλήματα.

Συγχρόνως με ένα μετεωρολογικό σταθμό να υπάρχει σοβαρή πρόβλεψη της βροχής και της υγρασίας ώστε να τους δίνει τις εξής πληροφορίες: Εάν θα πρέπει να ποτίσουν ή εάν θα πρέπει να περιμένουν, αν αντέχει δηλαδή το φυτό τους και όπως επίσης εάν έχει κάποια προβλήματα και πού πρέπει να ραντίσουν -όχι σε όλο το χωράφι τους για μεγάλη εξοικονόμηση, αλλά εκεί που εμφανίζεται το πρόβλημα γιατί σε κάποιες εκτάσεις δεν μιλάμε για 5 και 6 στρέμματα αλλά για εκτάσεις των 50 -100-200 στρεμμάτων μαζικές καλλιέργειες. Αυτό θα αφορά τον κάθε καλλιεργητή, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να το δίνουμε φυσικά και δωρεάν γιατί το κόστος συντήρησης μετά είναι πάρα πολύ μικρό ένας δήμο μια ΔΕΥΑ όπου θα μπορεί να είναι μια ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία και ένα βοήθημα πραγματικό για τους αγρότες μας».


Περαιτέρω ο κος Καρασταύρου είπε ότι «οι νέοι αγρότες δεν τα ακούν καθόλου περίεργα αυτά, με κουβέντες που έχω κάνει. Το περιμένουν ήδη αυτό, γιατί έχει μεγάλη χρησιμότητα στην αμπελουργία και στην ελαιουργία, δηλαδή όλοι οι μεγάλοι αμπελώνες πλέον χρησιμοποιούν την γεωργία ακριβείας γιατί και εκεί τα κόστη είναι πάρα πολύ μεγάλα. Είναι και ένα εργαλείο που εμείς θα το κάνουμε σαν πρόταση μήπως μπορεί να το χρηματοδοτήσει και η ίδια η Περιφέρεια. 
Είναι επιλέξιμο το έργο αυτό, έχουμε στα χέρια μας τη μελέτη και είναι ό,τι πιο χρήσιμο μπορεί να υπάρξει και προέκυψε από μια συνεργασία με κάποιο καθηγητή από το Μετσόβιο που γνωρίζει και εφαρμόζει γεωργία ακριβείας, πλέον ας τη φέρουμε και εμείς πρώτοι κάποια στιγμή». 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ