fbpx Οι πρόσφυγες ήταν κωφάλαλοι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΥΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ «ΠΙΑΣΤΗΚΕ» ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Οι πρόσφυγες ήταν κωφάλαλοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μετανάστες
Πρόσφυγες
Συρία

Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Τελωνείο Κομοτηνής

Διονύσης Βοργιάς

Οικογένεια προσφύγων από την Συρία συνέλαβε τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, η Αστυνομία, στο Τελωνείο Κομοτηνής. Η εξαμελής οικογένεια κατά δήλωσή τους, έφυγε από εμπόλεμη ζώνη, και στόχος τους είναι η αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Μάλιστα, έφεραν μαζί τους και διαβατήρια όπου αναγραφόταν «Συρία».


Οι πρόσφυγες ήρθαν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα. Έγιναν αντιληπτοί όταν στο τελωνείο Κομοτηνής έγινε τυπικός έλεγχος σε ένα φορτηγό, και τότε οι αρμόδιοι του τελωνείου – ανοίγοντας την καρότσα του φορτηγού – διαπίστωσαν ότι εντός βρισκόταν μία οικογένεια προσφύγων. Μάλιστα, ο οδηγός του οχήματος δήλωσε ότι δεν αντελήφθη ότι η οικογένεια μπήκε εντός του φορτηγού, κάτι που θα διαπιστωθεί και με το «άνοιγμα» των καμερών του φορτηγού.


Άγνωστο παραμένει εάν οι πρόσφυγες είχαν κατορθώσει να επιβιβαστούν στο φορτηγό πριν ή μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τελωνιακούς των Κήπων το φορτηγό πέρασε τα ξημερώματα της Παρασκευής από τα σύνορα. Πριν ή μετά την είσοδο, η εξαμελής οικογένεια κατάφερε να «διαρρήξει» το πίσω μέρος του φορτηγού, όπου κι επιβιβάστηκε. Μάλιστα, το φορτηγό έφτασε στο Τελωνείο της Κομοτηνής τα ξημερώματα και οι έξι έγιναν αντιληπτοί ώρες μετά, όταν έγινε το άνοιγμα του φορτηγού για τον τυπικό έλεγχο. Κατά πληροφορίες κι ο ίδιος οδηγός απόρησε για το πως κατάφεραν να μπουν σε αυτό. Φέρεται ότι άνοιξαν το «κορδόνι» της πίσω πόρτας το οποίο έπιασαν ξανά …με μία καρφίτσα.


Οι τελωνιακοί «φιλοξένησαν» τους έξι, μέχρις ότου καταφτάσει η Αστυνομία από το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου. Τους πρόσφεραν κάτι να φάνε και κάτι να πιουν, καθώς ήταν φανερό – τουλάχιστον σε ανθρώπινο επίπεδο – ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έρχονταν από εμπόλεμη ζώνη. 


Μάλιστα, κινητοποιήθηκαν περαιτέρω, όταν αντιλήφθηκαν πως δύο εξ αυτών, παιδιά της οικογένειας, ήταν κωφάλαλοι!


Όσο για τον οδηγό του φορτηγού, υπέστη ταλαιπωρία καθώς συνελήφθη κατά τη νόμιμη διαδικασία, ενώ το φορτηγό κατασχέθηκε (σ.σ. το πιθανότερο για μερικά 24ωρα) με εντολή Εισαγγελέα και του αφαιρέθηκαν οι πινακίδες.


Για το περιστατικό ασφαλώς διενεργείται προανάκριση.


Καταγγελία Γ. Γραμματέα Σύριων Ελλάδος για την Υπηρεσία Ασύλου
Την ίδια ώρα, μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του Γενικού Γραμματέα Συνδέσμου Σύριων Ελλάδος Ανουάρ Μπάκρι στη ΒΕΡΓΙΝΑ Τηλεόραση και στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» , ότι «η ταρίφα για να πάρει κάποιος διαβατήριο και άδεια παραμονής μέσα σε ένα μήνα είναι 3.500 ευρώ»


Ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις από την Υπηρεσία Ασύλου στην έκδοση των ειδικών ταξιδιωτικών εγγράφων για τους Σύριους πρόσφυγες που θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα. Ωστόσο, κατήγγειλε τις περιπτώσεις διεφθαρμένων υπαλλήλων στην υπηρεσία που με «άλλες» μεθόδους συμβάλλουν στην επίσπευση της όλης διαδικασίας.
Επίσης, ο γ.γ. του Συνδέσμου Σύριων Ελλάδος κατηγόρησε την Υπηρεσία Ασύλου τονίζοντας ότι ενώ  έστειλε εγγράφως τις καταγγελίες του περί χρηματισμού προκειμένου «να γίνει περαιτέρω έρευνα», το αποτέλεσμα ήταν ότι «μας έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε μέρα  ένα διαφορετικό χτύπημα, μία νέα επιθετική ενέργεια εν είδη  εκβιαστικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν,  που περνάει από την γραφικότητα  και τη ανυπόστατη διπλωματία, σε επικίνδυνα μονοπάτια.