fbpx Οι παγίδες στο Φανάρι δείχνουν το πρόβλημα με τα κουνούπια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 24 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Οι παγίδες στο Φανάρι δείχνουν το πρόβλημα με τα κουνούπια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κουνούπια
αεροψεκασμοί

Οι έντονες βροχοπτώσεις λειτουργούν υπέρ των κουνουπιών, περισσότεροι ψεκασμοί, επίγειοι και εναέριοι στη Ροδόπη 


Αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας σε 60.000 στρέμματα, αεροψεκασμοί ακμαιοκτονίας 35.000 στρέμματα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Δύσκολη χαρακτηρίζεται από τους ιθύνοντες η φετινή χρονιά όσον αφορά τα κουνούπια στη Ροδόπη και ευρύτερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κάτι που αποδίδεται εν πολλοίς στις καιρικές συνθήκες.

Ο ήπιος χειμώνας και στην συνέχεια ο εναλλασσόμενος καιρός του Ιουνίου με συχνές βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες, συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης προνυμφών κουνουπιών. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε μεγάλες εστίες, για παράδειγμα γύρω από τα συμπλέγματα λιμνών, όπως Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, αλλά και σε μικρότερες εστίες, κυρίως απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας, που δεν είναι εύκολα εντοπίσιμες.

Και μπορεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να έπραξε τα δέοντα για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ξεκινώντας τους ψεκασμούς ήδη από 2 Απριλίου, ωστόσο οι έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες πλήττουν το τελευταίο διάστημα την Ροδόπη, λειτούργησαν υπέρ των κουνουπιών.

Πέντε συνεργεία, των δύο ατόμων το καθένα, εργάζονται επίγεια στο νομό Ροδόπης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στο πλαίσιο του έργου που διενεργεί η Περιφέρεια για τα έτη 2017-2018-2019. Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών εξελίσσεται από τον Απρίλιο με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και δράσεις καταπολέμησης. Τα συνεργεία αυτά κινούνται βάση εβδομαδιαίου προγράμματος που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ προς ενημέρωση των πολιτών. Σε περιαστικές και αγροτικές περιοχές κινούνται τα συνεργεία, εστιάζοντας κυρίως σε εστίες ανάπτυξης προνυμφών και προχωρούν σε ψεκασμούς με προνυμφοκτόνα σκευάσματα.

Ταυτόχρονα όταν σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις και παρατηρείται έξαρση του πληθυσμού των κουνουπιών στις μεγάλες εστίες τότε καλούνται οι ανάδοχοι για εναέριους ψεκασμούς με ελικόπτερα και προνυμφοκτόνα σκευάσματα στο φυσικό αγροτικό περιβάλλον.  

Οι αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας ξεκίνησαν από τον Απρίλιο και μέχρι σήμερα αυτοί έχουν υπερβεί τα 60.000 στρέμματα, ενώ έχουν γίνει και αεροψεκασμοί ακμαιοκτονίας σε 30.000 - 35.000 στρέμματα, σύμφωνα με στοιχεία που μας δίνει ο Νίκος Κολάτσος αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Ροδόπης και μέλος της επιτροπής του έργου καταπολέμησης κουνουπιών στη Ροδόπη. 

Τα στοιχεία από τις ειδικού τύπου παγίδες
Ενδεικτικά του αυξημένου αριθμού κουνουπιών τη φετινή χρονιά και του ορθού τρόπου καταπολέμησης παρέχουν στους ιθύνοντες οι ειδικού τύπου παγίδες που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία. Ένα από αυτά είναι το Φανάρι, όπου οι συλλήψεις προ 15 ημερών άγγιξαν το μέγιστο αριθμό, δηλαδή 1.500 κουνούπια. Σε αντίθεση περιοχές όπως η Μαρώνεια εμφάνισαν μικρότερο αριθμό συλλήψεων, περίπου 200. Ο αριθμός των 1.500 κουνουπιών είναι μεγάλος για τους στόχους που τέθηκαν στο έργο της καταπολέμησης, όπως εξηγεί ο κος Κολάτσος, διευκρινίζοντας ότι φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά. Γι' αυτό ακολούθησαν ψεκασμοί ακμαιοκτονίας, οπότε ο αριθμός των συλλήψεων μειώθηκε κατακόρυφα στα 200. "Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μία αποτελεσματική εφαρμογή", σημειώνει ο ίδιος. 


Η συμπεριφορά των πολιτών 
Κρίσιμη στην όλη διαχείριση του προβλήματος με τα κουνούπια είναι η συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να δημιουργούν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών. Κάτι που συμβαίνει κατά κόρον σε οικισμούς που δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο και δεν υπάρχει σωστή διαχείριση των λυμάτων με συνέπεια αυτά να καταλήγουν σε αυτοσχέδιους βόθρους έξω από τα χωριά.

Το υψηλό οργανικό φορτίο που έχουν, σε συνδυασμό με το νερό που συνεχώς λιμνάζει ευνοεί την ανάπτυξη κουνουπιών. Η μεγάλη βλάστηση που αναπτύσσεται σε αυτά τα σημεία, ευνοεί την κάλυψή της και δυσχεραίνει τον εντοπισμό τους από τα συνεργεία επίγειων ψεκασμών.

Επίσης σε περιοχές όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται για τα κουνούπια θα πρέπει και οι ίδιοι να φροντίσουν να μην δημιουργούν αυτοσχέδιους τάφρους με λύματα, να μην λειτουργούν σιντριβάνια με στάσιμα νερά. Ακόμα και μπαξέδες με λίμνες γύρω από την Κομοτηνή έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της καταπολέμησης κουνουπιών, με τους ιδιοκτήτες τους να διαμαρτύρονται κατά των ψεκασμών.  Επαναλαμβάνουμε ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικής σημασίας διότι απαιτείται συνεργασία και συμμόρφωση σύμφωνα με τις υποδείξεις των συνεργείων, ενώ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δημιουργούν προϋποθέσεις «εκτροφής» κουνουπιών στις αυλές τους. 

Σημαντική είναι και η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας όπως η απομάκρυνση στάσιμων νερών από μπαλκόνια και αυλές, η εφαρμογή εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, σίτες στις πόρτες και τα παράθυρα, κουνουπιέρες, ανεμιστήρες ή κλιματιστικά, χρήση κίτρινων λαμπτήρων κ.α. και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των κατά τόπους υπηρεσιών και του ΚΕΕΛΠΝΟ, με το οποίο η Περιφέρεια  ΑΜΘ, έχει αδιάλειπτη συνεργασία. Το πρόγραμμα επίγειων ψεκασμών για την για την τρέχουσα εβδομάδα

Το πρόγραμμα για την τρέχουσα εβδομάδα διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη 24 Ιουλίου: Πόρπη, Καλλίστη, Παλιά Καλλίστη, Γλυκονέρι, Διαλαμπή, Αμβροσία, Ίασμος, Σώστης, ΒΙ.ΠΕ., Ροδίτης, Θρυλόριο, Φύλακας, Καλλιθέα, Κόσμιο, Φιλύρα, Πλατανίτης, Αλκυώνα.

Τετάρτη 25 Ιουλίου: Ίμερος παραλία, Μαρώνεια, Προφήτης Ηλίας, Άγιος Χαράλαμπος, Αλκυώνα, Πλατανίτης, Μελέτη, Αμάραντα, Γρατινή, Ίμερος.

Πέμπτη 26 Ιουλίου: Παγούρια, Νέα Σιδηροχώρι, Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνιο, Παραδημή, Λινός, Ίσαλος, Λαμπρό, Φύλακας.

Παρασκευή 27 Ιουλίου: Φανάρι, Αρωγή, Μέση, Γλυφάδα, εντός της πόλης της Κομοτηνής. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο