fbpx Οι "μονομάχοι" της σκακιέρας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 7 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Οι "μονομάχοι" της σκακιέρας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκάκι
Ροδόπη
Μαθητές
Σχολεία

Διαγωνίστηκαν από νήπια μέχρι μαθητές γυμνασίου 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μπορεί να παρήλθαν οκτώ χρόνια από την τελευταία φορά που ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής διοργάνωσε σχολικούς αγώνες σκάκι, όμως η διοργάνωση της Κυριακής 5 Μαρτίου ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το ιδιαίτερο αυτό πνευματικό άθλημα. Ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνής, διοργάνωσαν τους προκριματικούς αγώνες περιφερειακής ενότητας Ροδόπης στο πλαίσιο του πανελλήνιο σχολικού σκακιστικού πρωταθλήματος 2017. Οι αγώνες έγιναν τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής στο 2ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής (Θέμιδος 4), και οι διαγωνιζόμενοι ήταν πολλοί. Από νήπια μέχρι μαθητές γυμνασίου "μονομάχησαν" ανά τάξη, για να αναδειχθεί ένας όμορφος ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών και φυσικά οι νικητές. 


Ο Σκακιστικός Όμιλος υπάρχει στην πόλη από το 1983 και το αποκορύφωμα της δράσης του, όπως μας ενημερώνει ο Νικόλαος Φωτεινιάς γραμματέας του Ομίλου, ήταν το 1992-1993 οπότε είχε γίνει το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών και το μικτό πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Από το 2000 και έπειτα η δράση του Ομίλου ατόνησε, όμως φέτος δραστηριοποιείται δυναμικά εισάγοντας το σκάκι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Όπως εξηγεί ο γραμματέας του ομίλου "ξεκινήσαμε από τα δημοτικά σχολεία, γιατί από εκεί θα μπει η βάση για ένα παιδί". Αυτά που κερδίζει κάποιος παίζοντας σκάκι, σύμφωνα με τον κ. Φωτεινιά "θα μάθει αυτοσυγκέντρωση, θα μάθει αυτό το ένα τέταρτο που σπαταλάει για να σκεφτεί τις κινήσεις του να βάλει σε τάξη όλες τις δραστηριότητες της ζωής του. Έχει μεγάλη σημασία να έχεις οργάνωση στη σκέψη σου. Στην αρχή βέβαια είναι δύσκολα για τα μικρά παιδιά αλλά με τον καιρό καταφέρνουν να οργανώσουν τη σκέψη τους πάνω στο σκάκι και κατά συνέπεια και στην υπόλοιπη ζωή τους".


Κινήσεις...ματ έκαναν οι μαθητές για να κερδίσουν την παρτίδα και να δώσουν στη συνέχεια τα χέρια, αφού η διοργάνωση δεν είχε στόχο να αναδείξει μόνο τους καλύτερους, αλλά να αναδείξει το σκάκι ως ένα ωφέλιμο άθλημα για μικρούς μαθητές. Οι αγώνες διήρκησαν τέσσερις ώρες, ενώ το πέρας αυτών ακολούθησε η απονομή βραβείων στον προαύλιο χώρο του σχολείου, όπου βρίσκονταν από νωρίς συγκεντρωμένοι γονείς και κηδεμόνες των διαγωνιζόμενων μαθητών. 

Ο ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ο Σκακιστικός Όμιλος Κομοτηνής δραστηριοποιείται φέτος στο Πολυλειτουργικό Κέντρο, σε αίθουσα που του παραχώρησε ο Δήμος. Εκεί γίνονται τα μαθήματα με δάσκαλο τον Κώστα Μαρκίδη, ο οποίος, όπως μας πληροφορεί ο κ. Φωτεινιάς "συγκαταλέγεται μέσα στους τρεις καλύτερους εκπαιδευτές πανελληνίως. Με το ξεκίνημα των μαθημάτων φέτος τον Όμιλο προσέγγισαν μαθητές γυμνασίου, όμως ακόμα και έτσι ο σύλλογος έχει ελάχιστα μέλη. Γι' αυτό ο γραμματέας κάνει μία έκκληση "θα θέλαμε τη συνδρομή και των μεγάλων, των παλιών παικτών σκάκι που υπάρχουν και έχουν την εμπειρία. Γίνεται ένα κάλεσμα προς τους παλιούς παίκτες να έρθουν κοντά στο σύλλογο". Το διοικητικό συμβούλιο του Σκακιστικού Ομίλου Κομοτηνής απαρτίζεται από τους παρακάτω: Πρόεδρος Νικόλαος Βουρλιώτης, αντιπρόεδρος Αικατερίνη Μουμτζή, ταμίας Γεώργιος Νικολαΐδης, γραμματέας Νικόλαος Φωτεινιάς, έφορος Θεοχάρης Κωσταντινίδης και μέλη Δημήτριος Μακίδης και Χρήστος Κουτσμανής. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φρονιμότερο και πιο συνετό πολιτικά και διπλωματικά,  είναι να υπάρχουν έστω και αποτυχημένες διερευνητικές επαφές,  αλλά και ανεπιτυχείς προσπάθειες διαλόγου,  παρά εντάσεις,  πολεμικές ιαχές,  καθώς και αδ