fbpx Οι μαθητές της Ροδόπης στα θρανία για το πρώτο μάθημα των Πανελληνίων του 2019
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΕΚΘΕΣΗ

Οι μαθητές της Ροδόπης στα θρανία για το πρώτο μάθημα των Πανελληνίων του 2019

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδικές 2019
Μαθητές
Έκθεση

Ο "Χ" μεταφέρει το κλίμα και τα συναισθήματα των μαθητών μετά το πέρας της πρώτης εξέτασης

Χθες ήταν το "εναρκτήριο λάκτισμα" των Πανελλαδικών για τα ΓΕΛ, από την Πέμπτη 6 Ιουνίου ξεκίνησαν τα ΕΠΑΛ 

Θανάσης Φανφάνης

Άνοιξε χθες Παρασκευή 7 Ιουλίου η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2019. Ως είθισται με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων που προσπαθούν να πετύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όσο για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), το πρώτο μάθημα ήταν την Πέμπτη 6 Ιουνίου και σήμερα Σάββατο 8 Ιουνίου θα εξεταστούν στο δεύτερο μάθημα που θα είναι η Άλγεβρα. Υπενθυμίζουμε ότι, συνολικά περίπου 102.000 υποψήφιοι απ όλη την χώρα διεκδικούν 78.335 θέσεις στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα από το νομό Ροδόπης στο στίβο των πανελλαδικών εξετάσεων ρίχνονται 730 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και 150 μαθητές από τα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ 10 υποψήφιοι εξετάζονται στο ειδικό εξεταστικό κέντρο. 

Ο παλμός των Πανελληνίων μέσα από τα μάτια των υποψηφίων 
Ο Βαγγέλης Καζόγλου μαθητής του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής, μετά το πέρας των εξετάσεων μας είπε "πιστεύω ότι τα πήγα αρκετά καλά". Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας βοηθάει τους μαθητές να έχουν το ηθικό τους ψηλά για τα επόμενα μαθήματα. Χαρακτηρίζοντας το θέμα της Δημοκρατίας ως βατό, διότι, όπως είπε, την ζούμε καθημερινά.

Με την σειρά της η Δημούλα Θεοδωρίδου μαθήτρια της θεωρητικής κατεύθυνσης του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής, βγαίνοντας χαμογελαστή και χαρούμενη από την αίθουσα εξέτασης, δήλωσε για το θέμα των Πανελληνίων ότι ήταν πολύ καλό και επίκαιρο. Για πρώτο μάθημα ήταν πολύ θετικό σαν εμπειρία λέγοντας ότι "τα ερωτήματα που σου έθεταν σε κατεύθυναν πολύ προς τον σωστό δρόμο" ελπίζοντας σε μια εξίσου δυναμική συνέχεια.

Από την μεριά του ο Βαγγέλης Καραφύλλης μαθητής του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής με κατεύθυνση τα οικονομικά, είπε πως το θέμα της Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενο από τους περισσότερους υποψηφίους ίσως και λόγω των εκλογών. Δεν έκρυβε ιδιαίτερες παγίδες καθώς το κείμενο που δινόταν από την αρχή βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό. Κλείνοντας είπε "ήταν μια καλή αρχή, είμαι πολύ ικανοποιημένος και αισιόδοξος για την συνέχεια".

Ο Νικόλας Θεοδώρου μαθητής της τεχνολογικής κατεύθυνσης του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής βρήκε το θέμα της Έκθεσης ως κάτι που δεν τον δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Βάζοντας πλώρη για τα επόμενα μαθήματα των Πανελληνίων γεμάτος θετική ενέργεια. Θέτοντας ως στόχο του να πιάσει τα μόρια για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ή για τη σχολή Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά που θα είναι οι δύο πρώτες του επιλογές.

Η μαθήτρια της οικονομικής κατεύθυνσης του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής, Μαργκώ Σακελλίων μιλώντας για το θέμα των Πανελληνίων το χαρακτήρισε ως "εύκολο αλλά και λίγο αδιάφορο" πιστεύοντας ότι τα πήγε καλά. Το αντιμετώπισε με χαλαρότητα λέγοντας ότι "ήταν πράγματα που αν έχεις κάνει καλή προετοιμασία μέσα στη χρονιά πρέπει να τα ξέρεις". Όσο για την συνέχεια μας λέει ότι έχει αυτοπεποίθηση και θετικά συναισθήματα. Τέλος, παροτρύνει τους υπόλοιπους υποψήφιους φοιτητές να βλέπουν τις εξετάσεις σαν ενδοσχολικές για να μην αγχώνονται, ευχόμενη καλή επιτυχία σε όλους.

Ο Βασίλης Ψάλτης απ’ την άλλη πλευρά μαθητής της θεωρητικής κατεύθυνσης, δεν συγκαταλέγει το θέμα της Δημοκρατίας στα SOS και αυτό ήταν κάτι που στην αρχή τον άγχωσε. "Αν και βατό το σημερινό σαν θέμα, δεν το περίμενα να πέσει. Η περίληψη έβγαινε εύκολα, το κείμενο ήταν αρκετά κατανοητό". Γευόμενος την πρώτη γλύκα των Πανελληνίων εξετάσεων βλέπει τα επόμενα μαθήματα με λιγότερο άγχος γνωρίζοντας πλέον την διαδικασία. 

Τέλος, η μαθήτρια της θεωρητικής Ελένη Τσαραμπουλίδη εμφανώς ικανοποιημένη με την προσπάθεια της, έκανε λόγο για ένα θέμα που μαθητές όλων των επιπέδων θα είχαν την ευκαιρία να γράψουν "έστω και κάτι". Ευχόμενη καλή επιτυχία στη συνέχεια σε όλους τους μαθητές που θέλουν να πετύχουν τους στόχους τους μέσω των Πανελληνίων.

Το μήνυμα της Υφ. Παιδείας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
"Καλή επιτυχία" στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ευχήθηκε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Κάνοντας λόγο για μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά που τελείωσε γεμάτη γνώσεις, αγωνίες αλλά και αισιοδοξία. "Οι υποψήφιοι και υποψήφιες καλούνται τώρα να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να πετύχουν τους στόχους τους", πρόσθεσε κλείνοντας το μήνυμα της.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φοβερά δύσκολη διαδικασία να ισορροπήσεις την οικονομία και τις απαιτήσεις της αγοράς,  κρατώντας συγχρόνως όλους τους κανόνες και τα μέτρα που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο,  λόγω του κορωνοϊού.