fbpx Οι μαθητές ΕΠΑΛ Κομοτηνής δημιουργούν και εντυπωσιάζουν
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Οι μαθητές ΕΠΑΛ Κομοτηνής δημιουργούν και εντυπωσιάζουν

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΛ Κομοτηνής
Μαθητές
Έκθεση

Μάθαμε για την τρισδιάστατη εκτύπωση μεταξύ άλλων, τι διαπιστώνει η διευθύντρια του 1ου ΕΚ Κομοτηνής Μ. Δαργινίδου για την δουλειά που γίνεται στα εργαστήρια

Διονύσης Βοργιάς

Αυτή την έκθεση αξίζει πραγματικά να την επισκεφτείτε, καθώς αποδεικνύει την δυναμική του επαγγελματικού λυκείου ευρύτερα και ειδικότερα αυτή των μαθητών των επαγγελματικών λυκείων Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα, το 1ο Ε.Κ. Κομοτηνής σε συνεργασία με τα ΕΠ.ΑΛ. της πόλης (1ο, 2ο, Εσπερινό) και στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΝΑΕ (Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ) διοργανώνει την έκθεση μαθητικών έργων που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κομοτηνή στις 12-18 Απριλίου 2019. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου στην Καπναποθήκη-πολιτιστική κυψέλη του Δήμου Κομοτηνής. Κατά την διάρκεια της έκθεσης παρουσιάζονται έργα από τις 12 ειδικότητες και των 6 τομέων  από το 1ο, 2ο  και εσπερινό ΕΠΑΛ, έργα εμπνευσμένα από τους ίδιους τους μαθητές και έργα των σχεδίων δράσης των ΕΠΑΛ, που εγκρίθηκαν για κατασκευή από το  κέντρο επιστημών "Νόησις". Επίσης, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την δομή και λειτουργία του Νέου ΕΠΑΛ.

Τον κόσμο καλωσόρισε η διευθύντρια του 1ου ΕΚ Κομοτηνής Μαίρη Δαργινίδου, η οποία πληροφόρησε ότι "το Εργαστηριακό Κέντρο εξυπηρετεί όλα τα σχολεία της τεχνικής εκπαίδευσης της Κομοτηνής, δηλαδή τα ΕΠΑΛ και το Δημόσιο ΙΕΚ", και δήλωσε χαρούμενη για τις εξελίξεις στα ΕΠΑΛ, τα οποία έχουν αποκτήσει εν πολλοίς νέα δομή, με ψυχολόγο, συμβούλους καθηγητές, εκθέσεις, εναλλακτική διδασκαλία με δύο καθηγητές σε Μαθηματικά και Νέα Ελληνικά, μεταξύ άλλων. Αναφορικά με την έκθεση καθαυτή, έδωσε τα απαραίτητα στοιχεία, προτάσσοντας μία σειρά από αντιπροσωπευτικά εκθέματα, την κατασκευή των οποίων έχουν μάθει οι μαθητές μέσα στο σχολείο και κάνει στο εργαστηριακό κέντρο. "Είναι συνθετικές εργασίες, δηλαδή από πολλές ενότητες μαθήματος", είπε η κα Δαργινίδου, μιλώντας επίσης για "την χαρά της δημιουργίας", που αισθάνονται οι μαθητές στο πλαίσιο της έκθεσης. Οι μαθητές είναι περί των 500ων σε όλες τις ειδικότητες.

Στα εγκαίνια της έκθεσης χαιρετισμούς απεύθυναν, εκτός από την διευθύντρια, οι: πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κομοτηνής υπ. δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης, πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης υπ. δήμαρχος Αντώνης Γραβάνης.

Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά: 10:00- 14:00 & 17:00-20:00 και Σαββατοκύριακο 10:00-14:00.  Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ και της προέδρου της Νατάσας Λιβεριάδου, όπως και με την στήριξη της ΔΔΕ Ροδόπης και της προϊσταμένης Μαίρης Κοσμίδου.

Πρωταγωνιστές οι μαθητές
Ασφαλώς, πρωταγωνιστές της έκθεσης είναι οι ίδιοι οι μαθητές, δύο εκ των οποίων είναι οι Δημήτρης Καρελιάδης και Ηλίας Μαλλιαρόζης, μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής. Μας πληροφόρησαν για διάφορα εκθέματα, όπως 3D εκτυπωτής, μικροσκόπιο, μετεωρολογικός σταθμός, σεισμογράφος, ρομπότ το οποίο εκτελεί τις οδηγίες που τους δίνουν οι μαθητές. Δηλώνουν χαρούμενοι, γιατί δεν είχαν ανάλογες ευκαιρίες κατά το παρελθόν, δηλαδή να δημιουργήσουν τέτοια εκθέματα στο σχολείο τους, εξηγώντας μας την χρήση για παράδειγμα ενός εκτυπωτή 3d, αλλά και γενικότερα διάφορων συσκευών που παρουσιάζονται κι έχουν την τεχνολογία σε πρώτο ρόλο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε