fbpx Οι καταστροφές …πληγώνουν τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2019 - 10:00
ΗΤΤΕΣ ΣΕ ΙΑΣΜΟ, ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ

Οι καταστροφές …πληγώνουν τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση
Χρήστος Μέτιος
Περιφέρεια ΑΜΘ

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι σε Ίασμο και Καβάλα (πεσμένες γέφυρες) και στο νησί της  Σαμοθράκης (μεγάλες καταστροφές τον Σεπτέμβριο του ’17) η παράταξη του Χρήστου Μέτιου δεν ήταν πρώτη δύναμη

Διονύσης Βοργιάς

Οι καταστροφές …πληγώνουν τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», όπως αποτυπώνεται στα εκλογικά αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των περιφερειακών εκλογών, τα οποία μόνο ως τυχαία δεν μπορούν να αναγνωστούν. 

Συγκεκριμένα, η παράταξη της οποίας ηγείται ο νυν και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος αναδείχθηκε, στον α’ γύρο των εκλογών, ως πρώτη δύναμη, συνολικά στους τέσσερις από τους πέντε νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όμως, κατέγραψε δεύτερη θέση και στους τρεις Δήμους της Π.Ε. Καβάλας καθώς και στο νησί της Θάσου (Δήμος Θάσου), στον Δήμο Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης, στο νησί της Σαμοθράκης (Δήμος Σαμοθράκης) και στον Δήμο Ορεστιάδας της Π.Ε. Έβρου.

Καθόσον ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης κατάγεται από τον Βόρειο Έβρο, το αποτέλεσμα στον Δήμο Ορεστιάδας φαντάζει λογικό. Επίσης, τα αποτελέσματα στο σύνολο της Π.Ε. Καβάλας μπορούν να ερμηνευτούν με βάση την δυναμική των στελεχών, καθώς πρώτος σε σταυρούς στην Π.Ε. Καβάλας (σ.σ. στην Θάσο στήνονται ξεχωριστές κάλπες από όπου εκλέγεται συνολικά ένας περιφερειακός σύμβουλος) βγήκε ο νυν αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, που αποστάτησε από την «Περιφερειακή Αναγέννηση» κι αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του Χριστόδουλου Τοψίδη.

Ερμηνεύοντας, όμως, τα αποτελέσματα στον Δήμο Καβάλας, στον Δήμο Σαμοθράκης και στον Δήμο Ιάσμου, φαίνεται ότι η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» του Χρήστου Μέτιου …πληγώθηκε από τις καταστροφές.

Στον Δήμο Καβάλας, η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ φέρεται να πληρώνει το «σήριαλ» με την πεσμένη γέφυρα μέσα στο κέντρο της πόλης. «Μπαλάκι» έγιναν από τον Νοέμβριο του ’18 οι ευθύνες μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, με τους κατοίκους να παρουσιάζονται απηυδισμένοι και την γέφυρα ακόμη στα συντρίμμια.

Στον Δήμο Σαμοθράκης, λίγα έχουν γίνει μόνο από τον Σεπτέμβριο του ’17. Τότε, ο «Χ» κατέγραψε τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη το νησί σε βασικές του υποδομές, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις. Ο μηχανισμός της ΠΑΜ-Θ προσπάθησε να ανταπεξέλθει πλήρως, όμως, η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» φέρεται να «πληρώνει» όχι μόνο την διαχείριση της καταστροφής τις πρώτες ημέρες, αλλά κυρίως την καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης των φθορών, που ακόμη και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους.

Όσον αφορά στον Δήμο που υπάγεται στην Π.Ε. Ροδόπης και «έδειξε» άλλη παράταξη, τον Δήμο Ιάσμου, η όποια ανάλυση περιττεύει. Μία από τις πιο σημαντικές υποδομές του Δήμου όσο και του νομού ολόκληρου, η γέφυρα Κομψάτου, παραμένει κατεστραμμένη, ενώ οι όποιες διαδικασίες αποκατάστασης ή κατασκευής νέας γέφυρας προχωρούν εξαιρετικά αργά. Ακόμη και μετά την θέση σε κυκλοφορίας της παλιάς γέφυρας Κομψάτου, το έργο βελτίωσης της τελευταίας επίσης έχει καθυστερήσει, με αποτέλεσμα οι δημότες Ιάσμου, ιδίως δε οι επαγγελματίες, να παρουσιάζονται απηυδισμένοι.

Το πώς θα αποτυπωθούν όλα τα παραπάνω στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ