fbpx Οι γυναίκες στη σκιά της βίας: Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Οι γυναίκες στη σκιά της βίας: Η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γυναίκες
Βία

Ένας εναλλακτικός διάλογος θρησκειών για τη δεινή θέση στην οποία ενίοτε περιέρχεται η γυναίκα

Σε έναν εναλλακτικό διάλογο μεταξύ Ορθοδοξίας και Ισλάμ εξελίχθηκε τρόπον τινά το συνέδριο που έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη από την Παρασκευή 28 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα της οικείας Μητρόπολης και με πρωτοβουλία της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ποιμαντικών Θεμάτων και καταστάσεων και είχε τον τίτλο «Οι γυναίκες στη σκιά της Βίας».

Σε έναν κόσμο που η βία κατά των γυναικών λαμβάνει διαστάσεις συνεχώς και σε έναν τόπο -την Θράκη- όπου συνυπάρχουν εδώ και δεκαετίες δύο θρησκείες, ο διάλογος μεταξύ τους και επί του συγκεκριμένου θέματος ήταν μάλλον απαραίτητος. Γι' αυτό και οι εναρκτήριες ομιλίες έγιναν από εκπροσώπους των δύο θρησκειών και πιο συγκεκριμένα από τον μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα και τον μουφτή Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά. Στο συνέδριο που εξέτασε το θέμα από διάφορες οπτικές γωνίες συμμετείχαν επίσης και οι τοποτηρητές των Μουφτειών Κομοτηνής και Ξάνθης.

Μητροπολίτης κος Άνθιμος: «Η αξία του ανθρώπου έχει χάσει την αξία της»

«Το μήνυμα του Συνεδρίου δεν είναι καινούργιο δεν είναι πρωτότυπο – είναι πολύ παλιό. Είναι στην αναζήτηση της αξίας του ανθρώπου. Όποιος και να 'ναι ο άνθρωπος. Είτε άνδρας είτε γυναίκα. Είτε παιδί, είτε ώριμος. Είτε ομόφυλος είτε αλλόφυλος. Είτε ομόθρησκος, είτε αλλόθρησκος. Όποιος και να 'ναι. Και έχει οποιαδήποτε διαφορά από τον άλλον, είτε είναι βιολογική, είτε είναι θρησκευτική, είτε είναι κοινωνική, είτε είναι ψυχολογική, είτε είναι οποιαδήποτε διαφορά, η αξία του ανθρώπου προηγείται. Την αναζητούμε», σχολίασε ο οικοδεσπότης μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κος Άνθιμος και συνέχισε: «Θα μπορούσε να πει κανείς: Ύστερα από τόσους αιώνες ανθρωπισμού αναζητούμε την αξία του ανθρώπου; Ναι. Γιατί από αυτά που συμβαίνουν στην τοπική μας κοινωνία, και στην ευρύτερη ελλαδική μας κοινωνία και στην ευρύτερη παγκόσμια κοινωνία φαίνεται ότι η αξία του ανθρώπου έχει χάσει την αξία της. Να την αναζητήσουμε, να την ανεβάσουμε ψηλά για να φάμε γλυκό ψωμί και να ζήσουμε όμορφα».

Το συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον συντονισμό της πρώτης συνεδρίας είχε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων. Ο κος  Καλαντζής έκανε σαφή τη θέση του εξ αρχής λέγοντας το λακωνικό: «Καμία ανοχή στη βία κατά των γυναικών. Κατευθείαν στον εισαγγελέα». Εν τούτοις λίγο νωρίτερα, είχε πει: «Είναι πράγματι ένα πολύ σημαντικό συνέδριο γι' αυτό και είμαι εδώ. Για εμάς τους χριστιανούς ορθόδοξους, η γυναίκα είναι συνυφασμένη με την Παναγία γι’ αυτό και κάθε τι που προσβάλει τη γυναίκα είναι σαν να προσβάλει την Παναγία.  

Πέρα όμως από αυτό που είναι η πίστη μας, υπάρχουν και ζητήματα όπως αντιλαμβανόμαστε στο πλαίσιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επίσης όμως εξίσου σημαντικό είναι ότι εδώ επιχειρείται μία προσέγγιση που εκκινεί από θρησκευτική βάση και δείχνει έναν δρόμο συνεργασίας μεταξύ Ορθοδοξίας και μουσουλμάνων με τον ίδιο στόχο: Να καταπολεμηθεί ένα φαινόμενο που αποτελεί προσβολή για κάθε άνθρωπο και για κάθε κοινωνία».

Το συνέδριο έχει μαγνητοσκοπηθεί και ηχογραφηθεί ώστε να προβληθεί στο διαδίκτυο στην πλήρη διάστασή του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και