fbpx Οι φωτογραφίες μας στην έκθεση #PRESS_photostories 2018
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 30 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΜΘ

Οι φωτογραφίες μας στην έκθεση #PRESS_photostories 2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φωτογραφίες
Έκθεση
#PRESS_photostories
φωτορεπόρτερ
Δημοσιογράφοι

Mέσα από 120 φωτογραφίες φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων σχηματίζεται το φωτοειδησεογραφικό αποτύπωμα της χρονιάς

Δύο φωτογραφίες της δημοσιογράφου-αρχισυντάκτριας Δήμητρας Συμεωνίδου συμπεριλήφθησαν στην έκθεση

Το φωτοειδησεογραφικό αποτύπωμα αφήνει "Ο Χρόνος" όχι μόνο τοπικά, στο νομό Ροδόπης και ευρύτερα στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, όπου δραστηριοποιείται, αλλά και πανελλαδικά. Αυτό αποδεικνύει η συμπερίληψη φωτογραφιών του, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα, με τίτλο #PRESS_photostories 2018, που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Οι φωτογραφίες που απέστειλαν οι συμμετέχοντες κρίθηκαν από την επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης,  ο επιμελητής του MOMus / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Κατσάγγελος, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης. Η επιλογή των φωτογραφιών, όπως και όσων αποσπούν βραβεία ή επαίνους, έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό: Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν.

Δύο εξ αυτών, της δημοσιογράφου-αρχισυντάκτριας Δήμητρας Συμεωνίδου, συμπεριλήφθησαν στην φετινή έκθεση #PRESS_photostories 2018, που εγκαινιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται σήμερα 30 Μαρτίου, μετά από διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. 

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από τις παρακάτω υπομνήσεις και έχουν ήδη δημοσιευτεί στην εφημερίδα μας, όπως και στην ηλεκτρονική έκδοση:

  1. Μουσουλμάνες γυναίκες της Ροδόπης παρακολουθούν την δημόσια αντίδραση του ψευτομουφτή Κομοτηνής στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στη λειτουργία των Μουφτειών Θράκης (δημοσιεύτηκε 8 Σεπτεμβρίου 2018)
     
  2. Πέπλο αράχνης "σκεπάζει" φυτά, θάμνους, φράχτη, ακόμη και εκκλησάκια δίπλα στη λίμνη Βιστωνίδα. Το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των αραχνών ακολουθεί το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των πληθυσμών της σκνίπας, σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση (δημοσιεύτηκε 17 Οκτωβρίου 2018)

Στην έκθεση υπάρχουν 120 φωτογραφίες από 47 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους, που συνολικά σχηματίζουν το φωτοειδησεογραφικό αποτύπωμα της χρονιάς που πέρασε. Πρόκειται για φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: 1. Νέα/Επικαιρότητα, 2. Μεγάλα Σύγχρονα Θέματα (πολιτική, κοινωνία, περιβάλλον), 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία), 4. Αθλητισμός, 5. Άνθρωποι/Πορτρέτα.

"Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε να καθιερωθεί ο θεσμός και να έρθουν και άλλες πολλές τα επόμενα χρόνια εκθέσεις και βραβεύσεις", δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας που παραβρέθηκε στην τελετή που έγινε την Παρασκευή 15 Μαρτίου, προτείνοντας η έκθεση να φιλοξενηθεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την διάρκεια της τελετής εγκαινίων απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι στους φωτογράφους που διακρίθηκαν από την κριτική επιτροπή. Το Πρώτο βραβείο δόθηκε στον Γιώργο Μουτάφη και στην φωτογραφία του που ελήφθη στην Πάτρα, 8 Μαρτίου 2018 και αποτυπώνει μετανάστες να περιμένουν στην εξωτερική πλευρά του νέου λιμανιού την κατάλληλη στιγμή για να σκαρφαλώσουν τον φράχτη και να προσπαθήσουν να κρυφτούν μέσα σε νταλίκες που επιβιβάζονται στα καράβια για την Ιταλία.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε