fbpx Οι φοιτητές ΣΕΦΑΑ διδάσκουν εθελοντισμό!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 6 Μαΐου, 2017 - 10:20
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ "Χ"

Οι φοιτητές ΣΕΦΑΑ διδάσκουν εθελοντισμό!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΦΑΑ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μαθητιάδα
Εθελοντισμός
Φοιτητές

"Η κούραση έφυγε στο τέλος της ημέρας, όταν είδαμε πως όλοι είχαν περάσει καλά", αναφέρει η εθελόντρια Γιούλη Ντόκου

Χιλιάδες μαθητές διασκέδασαν κι επιμορφώθηκαν στην 1η Μαθητιάδα ΑΜ-Θ, εκεί και 630 αφανείς συντελεστές, οι εθελοντές

Διονύσης Βοργιάς

Η πρώτη περιφερειακή μαθητιάδα, που διοργανώθηκε πανελληνίως, με σταθμό την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ανήκει στο παρελθόν. Μπορεί η φλόγα της να έσβησε, τα μηνύματα εθελοντισμού που κατέθεσαν οι φοιτητές ΣΕΦΑΑ παραμένουν "ζωντανά", ασφαλείς ενδείξεις ότι οι μελλοντικοί καθηγητές φυσικής αγωγής κινούνται σε ...σωστή τροχιά. Όχι δέκα, ούτε εκατό, αλλά εξακόσιοι τριάντα, ήταν οι καταμετρημένοι εθελοντές στη  μαθητιάδα, η πλειονότητα των οποίων φοιτητές της σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης άλλωστε ήταν το μέρος όπου φιλοξενήθηκαν όλα τα αθλήματα.


Γ. ΝΤΟΚΟΥ: "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ"
Μια από τις εθελόντριες, η Γιούλη Ντόκου, είχε ως πόστο την τοξοβολία. "Υπήρχε έλλειψη ατόμων στην τοξοβολία, γιατί δεν είναι τόσο γνωστό άθλημα, γι' αυτό πήγαμε εκεί, όμως δεν το μετανιώσαμε", εξηγεί. Η ίδια δηλώνει χαρούμενη για τη μαθητιάδα, γιατί έδωσε τη δυνατότητα σε παιδιά να γνωρίσουν όλα τα αθλήματα. "Ήταν μια προσομοίωση της Ολυμπιάδας αλλά και με Παραολυμπιακά αθλήματα. Δεν υπήρχε κανένας διαχωρισμός. Τα παιδιά δεν χρειαζόταν να είναι αθλητές. Για παράδειγμα, σε μας τα περισσότερα παιδιά έπιαναν τόξο για πρώτη φορά στη ζωή τους και όλα έφευγαν με χαμόγελο και μαθαίνοντας κάτι. Μου φάνηκε πολύ καλή εμπειρία, γιατί και η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη. Η διοργάνωση ήταν διασκεδαστική όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για μας. Νομίζω πως όλη η κούραση έφυγε στο τέλος της ημέρας, όταν βλέπαμε πως τα παιδιά είχαν περάσει καλά". Η φοιτήτρια ελπίζει η προσπάθεια να συνεχιστεί και του χρόνου: "Πιστεύω ότι φέτος έγινε μια αρχή και πως η φλόγα που άναψε φέτος πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια".


Β. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: "ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ"
Τη βελτίωση των υποδομών της σχολής, ενόψει μαθητιάδας, ανέδειξε ο εθελοντής Βασίλης Αθανασιάδης. "Έγιναν πολλά έργα στη σχολή, σε υποδομές, ενώ διορθώθηκαν και κάποιες ελλείψεις", εξηγεί. Στη συνέχεια χαρακτηρίζει την εμπειρία ως πρωτόγνωρη: "Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές και εθελοντές και η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη όχι μόνο για το ΣΕΦΑΑ αλλά και για τη Θράκη. Ελπίζω οι συνθήκες να είναι οι κατάλληλες, ώστε να επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια", προσθέτει, εξηγώντας ότι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως θρησκείας ή σωματικής διάπλασης συμμετείχαν με ίσους όρους. "Απλά κάντε το", σας παροτρύνει καταληκτικά για τον εθελοντισμό! 


Θ. ΓΔΥΣΗ: "ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ"
"Ήταν τιμή μας που η μαθητιάδα έγινε στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στη σχολή μας, γι' αυτό θέλαμε να βοηθήσουμε να πάει η διοργάνωση όσο το δυνατόν καλύτερα. Ταυτόχρονα, μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε αυτό με το οποίο θα ασχολούμαστε επαγγελματικά, μόλις πάρουμε το πτυχίο μας", αναφέρει η εθελόντρια Θεανώ Γδύση, η οποία εξηγεί πώς έγινε η επιλογή των εθελοντών: "Μας παρότρυναν οι καθηγητές να γίνουμε εθελοντές, όμως ήταν επιλογή του καθενός για το αν θα συμμετάσχει ή όχι. Τελικά είδαμε ότι σχεδόν όλοι οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν, κάτι που είναι πολύ θετικό".
Για τους μαθητές συμπληρώνει πως "διασκέδασαν και τους δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουν πάρα πολλά αθλήματα και να δουν πιο τους αρέσει περισσότερο".


Ξ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ: "ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ"
Ως μια ευκαιρία να βοηθήσουν εθελοντικά, και παράλληλα να πάρουν επαγγελματικές εμπειρίες, αντιμετώπισε τη μαθητιάδα η εθελόντρια Ξανθούλα Μαργαρίτη. "Μου αρέσει να ασχολούμαι με τα παιδιά και η μαθητιάδα μας έδωσε τη δυνατότητα, όχι μόνο να προσφέρουμε εθελοντικά, αλλά και να κάνουμε ένα ...τεστ, κατά πόσο μπορούμε να ασκήσουμε το επάγγελμα που σπουδάζουμε. Έπρεπε να δείχνουμε τον σωστό τρόπο στα παιδιά, κι εμείς προσπαθούσαμε μέσα σε λίγο χρόνο να περάσουμε καλές πρακτικές προς τα παιδιά. Είδαμε στην πράξη πως πρέπει να μιλάμε στους μαθητές, πότε να τους επιβραβεύουμε και πολλά ακόμη", είπε.
Η φοιτήτρια καταλήγει χαρακτηρίζοντας τον εθελοντισμό ως χρέος των εκπαιδευτικών. 


"Για μένα ήταν η πρώτη και ίσως η τελευταία μου αντίστοιχη εμπειρία, γιατί τελειώνω τις σπουδές, αλλά έχω μόνο θετικά να θυμάμαι. Όπου κι αν κοιτούσα έβλεπα ...παιδάκια! Ήταν μια απίστευτη εκδήλωση. Προσκαλώ όλους να συμμετάσχουν στην επόμενη μαθητιάδα, αν γίνει ξανά στην Κομοτηνή, γιατί η επιβράβευση που παίρνεις όταν κάνεις το χρέος σου ξεπερνάει την κούραση που αισθάνεσαι", είναι τα λόγια της.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, επιμελητήρια και  τοπική αυτοδιοίκηση,  για να προλάβουν να είναι έτοιμοι  με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποχρεώσεις τους,  ώστε να πάρουν γρήγορα το πράσιν