fbpx Οι φοιτητές Νομικής Δ.Π.Θ. φωνάζουν κατά της τέταρτης Νομικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 10 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΠΥΡΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ "ΚΑΙΕΙ" ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΩΦΕΥΟΥΝ

Οι φοιτητές Νομικής Δ.Π.Θ. φωνάζουν κατά της τέταρτης Νομικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
φοιτητές Νομικής Δ.Π.Θ.
τέταρτη Νομική

Σχεδόν άπαντες οι πολιτικοί του τόπου φαίνεται ότι ασχολούνται με τις εκλογές κι όχι με τα μείζονα ζητήματα του τόπου, οργισμένοι οι φοιτητές βάλλουν δικαίως κατά πάντων εμπλεκομένων

Διονύσης Βοργιάς

Με ανοιχτή επιστολή τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Δ.Π.Θ. "Κώστας Βάρναλης" καίνε τους τοπικούς πολιτικούς, οι οποίοι - αντί να αγωνίζονται για μείζονα ζητήματα του τόπου - σχεδόν όλοι τους κωφεύουν και φαίνεται να ασχολούνται μόνο ...με τους προεκλογικούς τους αγώνες. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 9/4, από πολιτικούς του τόπου, μόνο η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής και δικηγόρος Ελένη Λαφτσή απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό με επιστολή της ζητώντας την ακύρωση της διαφαινόμενης ίδρυσης τέταρτης Νομικής.

"Η επικείμενη ίδρυση Νομικής στην Πάτρα συνιστά ένα κακοπαιγμένο θέατρο του παραλόγου", φωνάζουν οι φοιτητές Νομικής ΔΠΘ, οι οποίοι, θυμίζουμε, το περασμένο διάστημα βγήκαν στον δρόμο προκειμένου να ανακόψουν την τροπή των πραγμάτων. Την ανοιχτή τους επιστολή την απευθύνουν, όπως γράφουν, προς: Τους κωφεύοντες κυβερνητικούς αξιωματούχους, τη Βουλή των Ελλήνων, τους ολιγωρούντες θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, βουλευτές, τον περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, λοιπούς αυτοδιοικητικούς και ενδιαφερόμενους πολίτες.

Προεκλογικό παιχνίδι γύρω από τη Νομική
"Με μεγάλη μας δυσαρέσκεια διαπιστώνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει απαραμείωτα τη ρητορική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», άνευ διαλόγου και παραμικρής διάθεσης για διαβούλευση. Η Νομική στην Πάτρα προχωράει, μιας και οι πολλαπλές αντιδράσεις «καταλάγιασαν».  Η «ειλικρίνεια» και η «εντιμότητα» των εμπνευστών του λεγόμενου «πολυνομοσχεδίου», το οποίο περιλαμβάνει και την ίδρυση Σχολής Νομικών Επιστημών με έδρα την πόλη των Πατρών, εξαντλείται σε ένα ακατάσχετο παζάρι, ένα «αλισβερίσι» και μια εργολαβική αντίληψη που καιρό τώρα διεξάγεται μεταξύ του κ. Γαβρόγλου και των λοιπών ιθυνόντων αυτής της αχρείαστης και ξεκάθαρα χρησιμοθηρικής πρωτοβουλίας", αναφέρεται στην επιστολή, με τους φοιτητές να κατηγορούν τον υπουργό για αντιφατικές δηλώσεις και προεκλογικό ξεπεσμό.

Θυμίζουν, σε άλλη τους αποστροφή, ότι "η επικείμενη ίδρυση νέας Νομικής Σχολής αυτονοήτως εξακολουθεί να μας βρίσκει κάθετα και καθολικά αντίθετους για πλειάδα σοβαρότατων λόγων που εξηγήσαμε σε σωρεία τοποθετήσεών μας, αλλά και μέσω ανοιχτής επιστολής προς τον κ. Υπουργό επί της Παιδείας, επιστολή για την οποία εδώ και τέσσερις μήνες αναμένουμε ακόμη απάντηση (του λόγου το αληθές: αρ. πρωτ. 221002/21-12-2018)".

Στοιχειώδες καθήκον των τοπικών πολιτικών
Στην συνέχεια, απευθύνονται στους τοπικούς αξιωματικούς της Θράκης, για να διαπιστώσουν: "Η αδιαλλαξία και η κυβερνητική αλαζονεία έχουν και τα όριά τους. Η ακριτική Νομική της Θράκης ήδη νιώθει να έρχεται η ακαδημαϊκή και επιστημονική της συρρίκνωση. Η αγωνία των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και αποφοίτων της, των οποίων η σημερινή παρουσία αντανακλάται υπερήφανα σε εγχώριο και διεθνές περιβάλλον, είναι αμείωτη και απόλυτα δικαιολογημένη, αφού παρακολουθούμε ένα κακοπαιγμένο θέατρο του παραλόγου εδώ και αρκετό καιρό τώρα (...). Η ακριτική μας Νομική Σχολή, εδώ που κάνουμε τα όνειρά μας, εδώ που χαράσσουμε τους επιστημονικούς μας ορίζοντες, όντας απομακρυσμένοι μεν από κλείνον άστυ, πλην όμως, αφοσιωμένοι στην επιστήμη μας, θα χάνει τη δυναμική της επιστημονικής αποκέντρωσης". 

"Καλούμε εδώ και τώρα όλους τους θεσμικούς φορείς κεντρικούς και αποκεντρωμένους, ιδίως της Περιφέρειας ΑΜΘ, να εκτελέσουν το στοιχειώδες καθήκον αφοσίωσής τους στον ακαδημαϊκό πατριωτισμό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αναλαμβάνοντας, χωρίς περιφράσεις και «αλλά», ρητές, σαφείς και ολοκληρωμένες δημόσιες δεσμεύσεις για την σχεδιαζόμενη ρύθμιση", είναι το μήνυμα των φοιτητών, οι οποίοι ζητούν τους κυβερνητικούς βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. "Ένα είναι το βέβαιο: δεν θα υποχωρήσουμε, μέχρι να δικαιωθούμε. Έχουμε όλη την κοινωνία στο πλάι μας", καταλήγουν.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αδυνατεί  πολλές φορές ο μέσος και κοινός νους,  να συλλάβει τη λογική που διακατέχει ορισμένα στελέχη του Σύριζα.