fbpx "Οι φοιτητές κινούν χρήμα" λέει στον "Χ" ο Παναγιώτης Τζεβελεκίδης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 31 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

"Οι φοιτητές κινούν χρήμα" λέει στον "Χ" ο Παναγιώτης Τζεβελεκίδης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
αγορά
Φοιτητές
Καταστήματα
Κομοτηνή
Παναγιώτης Τζεβελεκίδης

Ξεκίνησαν οι αγορές για τον εξοπλισμό των νοικοκυριών των πρωτοετών 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Χαμογελαστούς βρίσκει πολλούς καταστηματάρχες της Κομοτηνής, η έλευση του φθινοπώρου που φέρνει στην πόλη μας τους πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι κινούν χρήματα στην αγορά δεδομένου ότι εξοπλίζουν τα νέα τους σπίτια. Ένας από αυτούς τους καταστηματάρχες είναι και ο κος Παναγιώτης Τζεβελεκίδης, πρόεδρος της ΤΖΕΒΕΛΕΚΙΔΗΣ ΑΕ και αντιπρόεδρος της WELCOME. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Τζεβελεκίδης επεσήμανε ότι "η Κομοτηνή είναι μια πόλη που έχει φοιτητές, μας βολεύει όλους αυτό, όλοι δουλεύουμε από αυτό, είμαστε μια φοιτητούπολη και πολλές επιχειρήσεις βασίζονται στον φοιτητόκοσμο".


Ήδη άρχισαν οι πρώτες βόλτες στην αγορά λέει ο κος Τζεβελεκίδης, που παρατηρεί όμως ότι τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται μία νέα τάση. Αυτή αφορά στον εξοπλισμό των σπιτιών από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ώστε να τα παρέχουν επιπλωμένα στους ενοικιαστές - ειδικά σε αυτούς που είναι οικονομικά ασθενέστεροι και δεν μπορούν να επιβαρυνθούν το κόστος του εξοπλισμού ενός σπιτιού: "Λόγω της οικονομικής κατάστασης πλέον οι ενοικιαστές ζητούν επιπλωμένα σπίτια για να νοικιάσουν γιατί δεν τους περισσεύουν χρήματα για να δώσουν στο παιδί τους 2 και 3 χιλιάρικα να πάρει έπιπλα και ηλεκτρικά καινούργια οπότε το κάνει ο ιδιοκτήτης για αυτούς. Είναι σαν να τους τα δανείζει, με 50 ευρώ παραπάνω το μήνα στο ενοίκιο, σαν να τα πληρώνουν με δόσεις στα 4 χρόνια. Παλιότερα έρχονταν οι φοιτητές και ψώνιζαν, ελάχιστα ήταν τα επιπλωμένα σπίτια στην Κομοτηνή.

Όμως σήμερα οι ιδιοκτήτες αγοράζουν εξοπλισμό, γιατί έτσι τους τα ζητάει ο κόσμος. Βέβαια αυτοί που έχουν κάποια οικονομική άνεση έρχονται νωρίς και κάνουν κάποια πακέτα, ενώ αυτοί που είναι λίγο περιορισμένοι  στα οικονομικά τους  προτιμούν να νοικιάσουν ένα σπίτι που είναι εξοπλισμένο από τον ιδιοκτήτη και είναι σαν να το πληρώνουν σε δόσεις. Αλλάζουν οι συνήθειες στην αγορά, προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα".


Την ίδια ώρα ο κος Τζεβελεκίδης παρατηρεί και την πώληση των μεταχειρισμένων επίπλων από απερχόμενους φοιτητές, όμως εκτιμά ότι αυτή είναι μία συναλλαγή που δε συμφέρει κανέναν τελικά γι' αυτό και τα συγκεκριμένα φαινόμενα είναι λίγα. 


Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιχείρηση που εκπροσωπεί ο κος Τζεβελεκίδης δηλώνει: "το τελευταίο τρίμηνο ήταν εξαιρετικά αισιόδοξο, όλη η εταιρία WELCOME πήγε καλά αλλά εμείς από τα 80 καταστήματα πήγαμε καλύτερα από όλα. Η άνοδός μας ήταν στο τρίμηνο του καλοκαιριού περισσότερη από 20%. Είμαστε μια εταιρία που έχει ανθρώπινο δυναμικό περίπου στους 30 υπαλλήλους, είμαστε καλά οργανωμένοι, έχουμε χώρους, οικονομικά στέκουμε ακόμα, προσαρμοζόμαστε".


Παράλληλα, πολύ καλά εξελίσσεται και η καινούργια επένδυση της εταιρίας με το κατάστημα εξοπλισμού σπιτιών, το οποίο μπορεί να παράσχει στον καταναλωτή οτιδήποτε χρειάζεται ένα νοικοκυριό, από τη σφουγγαρίστρα μέχρι τον καναπέ. Και αυτό το επιχειρηματικό βήμα έχει αγκαλιαστεί από την Κομοτηνή, λέει ο κος Τζεβελεκίδης, παρατηρώντας: "Μπαίνουμε σιγά – σιγά στη συνείδηση του κόσμου. Καταρχάς η επένδυση που έχουμε κάνει είναι μεγάλη είναι 2.000 τετραγωνικά χώρος εκθεσιακός, έχουμε καλή ποιότητα επίπλων, οι τιμές είναι πάρα πολύ καλές, έχουμε εξειδικευμένο συνεργείο που έρχεται και σου στήνει το σπίτι. Αυτά μαθαίνονται σιγά – σιγά, ο κόσμος της Κομοτηνής μας ξέρει και σε όποιον φοιτητή ρωτάει που να πάει για έπιπλα και ηλεκτρικά τον στέλνει σε εμάς".


Όσο για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ο κος Τζεβελεκίδης τη βλέπει από μία οπτική στην οποία οι περισσότεροι δεν έχουμε συνηθίσει. Μεταξύ άλλων, κατέθεσε και την άποψη του για την εξέλιξη των capital controls, αναφέροντας και μία προσωπική του συζήτηση με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος: "δεν μπορεί να μιλάμε για κρίση - νομίζω ότι αυτή θα είναι η κατάσταση πλέον και τα capital control θα μείνουν για μια δεκαετία πιστεύω. Τα capital control πλήττουν τις μεγάλες αγοραπωλησίες δηλαδή οικόπεδα, σπίτια κλπ. Εμείς δεν συναντάμε εμπόδια. Η μόνη διαφορά είναι ότι επειδή έχει αυξηθεί πάρα πολύ η συναλλαγή με κάρτα μας κρατάει η τράπεζα το μισό τοις εκατό της συναλλαγής. Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε έρθει εδώ και έκανε ένα γεύμα στο οποίο ήμασταν καλεσμένοι και στην ερώτησή μας για το πότε θα αρθούν τα capital control η απάντησή του ήταν ότι «αν αρθούν τα capital control πιστεύετε ότι θα μείνει έστω και ένα ευρώ στις τράπεζες;». Όταν κάνετε την ερώτηση στον εαυτό σας και η απάντηση θα είναι ναι τότε θα αρθούν. Εγώ λέω ότι αυτό θα γίνει σε 10 -15 χρόνια". 


Ο νεαρός επιχειρηματίας καταλήγει λέγοντας τα εξής: "Θεωρώ ότι όποιος είναι άξιος και παλέψει θα τα καταφέρει. Δεν νομίζω να κάνουμε περιουσίες πλέον από τις δουλειές μας, όπως έκαναν οι γονείς μας και οι παππούδες μας, δεν νομίζω ότι μπορούμε ξανά να κάνουμε τέτοια πράγματα, αλλά θεωρώ ότι ένα πιάτο φαί θα το τρώμε. Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, νομίζω ότι όποιος είναι άξιος βρίσκει τις λύσεις, με δουλειά πολλή και αυτοθυσία". 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πονηριές και δήθεν αφέλεια, η καθαρά διατεταγμένη υπηρεσία, ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν κάποιοι  αυτοαποκαλούμενοι εκπρόσωποι της  «τουρκικής μειονότητας» στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης