fbpx Οι φοιτητές δεν ρίχνουν λευκή πετσέτα για την τέταρτη Νομική
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2019 - 10:00
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Οι φοιτητές δεν ρίχνουν λευκή πετσέτα για την τέταρτη Νομική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΡΙΖΑ
Μουσταφά Μουσταφά
τέταρτη Νομική
Φοιτητές

"Μεταφέραμε την άποψη της κοινωνίας", λέει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά ο οποίος όμως δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο

Διονύσης Βοργιάς

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ των διατάξεων που πέρασαν είναι η ίδρυση τέταρτης Νομικής με έδρα την Πάτρα, η ίδρυση δύο νέων ΤΕΦΑΑ καθώς η κατάτμηση του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών στην Κομοτηνή σε τρία τμήματα, ήτοι: Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Πολιτικών Επιστημών. Μπορεί στις εξελίξεις να έχουν μπει υπογραφές, ωστόσο οι φοιτητές Νομικής Δ.Π.Θ. δεν ρίχνουν λευκή πετσέτα, επιστρέφοντας με νέα τους επιστολή. 

Υπενθυμίζουμε ότι προ δύο εβδομάδων φοιτητές της Επιτροπής Αγώνα είχαν κάνει παρέμβαση σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, ζητώντας από τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη και τον βουλευτή Π. Κουρουμπλή να ανατρέψουν την κατάσταση. Μετά από μερικά εικοσιτετράωρα, σε κεντρική ομιλία του στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε δική του δέσμευση την ίδρυση τέταρτης Νομικής στην τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά ελληνική πόλη.

"Έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές το ζήτημα. Είχαμε αυτή την κατάληξη. Θα συνεχιστεί να συζητιέται". Αυτά απάντησε σε σχετική ερώτηση για την τέταρτη Νομική, την Πρωτομαγιά ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, φέροντας την πεποίθηση ότι "εμείς μεταφέραμε οπωσδήποτε την άποψη της κοινωνίας". Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Αϊχάν Καρά Γιουσούφ δεν έσπασαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν θετικά το πολυνομοσχέδιο.

Η Επιτροπή Αγώνα  Φοιτητών Νομικής Δ.Π.Θ., ωστόσο, δεν παραδίδει τα όπλα και με επιστολή της διαμηνύει: "Τίποτα δεν τελείωσε, τώρα ξεκινάνε όλα". Χαρακτηρίζουν οι φοιτητές στο έγγραφό τους το πολυνομοσχέδιο ως "το τελειωτικό χτύπημα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", την ίδρυση τέταρτης Νομικής "καιροσκοπική και ψηφοθηρική", και θυμίζουν: "Από την πρώτη κιόλας στιγμή της εξαγγελίας, όλοι μας, γνωρίζαμε καλά πως το ζήτημα «ξεπερνάει» τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος με ερμητικά κλειστές τις πόρτες του διαλόγου έκανε απομειωτικές και απαξιωτικές δηλώσεις προς το σύνολο της νομικής κοινότητας με αναφορές σε «σουβλάκια» και άλλα ευφάνταστα επιχειρήματα. Η θλίψη και η οργή μας για την συγκεκριμένη νομοθέτηση είναι μεγάλη, καθώς υπήρξε ιταμώς μονομερής. Η αδιαφορία προς το σύνολο της νομικής κοινότητας, οι επιμέρους φωνές της οποίας με ομοψυχία ενώθηκαν ήταν δηλωτική των διαθέσεων μιας κυβέρνησης με αδιάλλακτες προθέσεις. Γνώριζαν από την αρχή πως τα επιχειρήματά μας είναι όχι απλώς βάσιμα, αλλά και ακλόνητα, γ' αυτό, λοιπόν, απέφυγαν με τέλειους τακτικισμούς τον διάλογο".

Διαμηνύουν, πάντως, οι φοιτητές, ότι "τίποτα δεν έχει χαθεί", μιλώντας για "καθιδρυμένη στα 'χαρτιά' τέταρτη νομική (...). Ο αγώνας για την προάσπιση της «τιμής» των νομικών σπουδών, σε μια εποχή μεγάλου «ωχαδερφισμού», αξίζει να έχει συνέχεια, για όσους πέρασαν από τη Νομική της Θράκης, για εμάς και τους επόμενους".

Θυμίζουμε ότι προ του Πάσχα η Νομική Δ.Π.Θ. είχε αναστείλει το εκπαιδευτικό της έργο, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (σ.σ. μεσημέρι Πέμπτης) δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για νέα αναστολή εκπαιδευτικού έργου. Οι Νομικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ είχαν βγάλει ανακοινώσεις κατά της σκοπιμότητας ίδρυσης τέταρτης σχολής, ενόσω μάλιστα οι υπάρχουσες είναι υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτημένες. Το περασμένο διάστημα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης όπως και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αντέδρασαν, με κατά τόπους ΔΣ - με πρώτο αυτόν της Ροδόπης - να απέχουν ακόμη κι από τις δικαστικές αίθουσες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ούτε κατάφερε ...να συζητήσει την έκδοση ψηφίσματος κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής δήλωσε μεν την αντίρρησή του αλλά όχι με δυναμικό τρόπο στο πλαίσιο μίας συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής. 

Οι τοπικοί φορείς και πολιτικοί επίσης -σχεδόν όλοι- έμειναν βουβοί. Ενδιαφέρον αναμένεται να έχει, την Δευτέρα, και η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ξάνθη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε