fbpx Οι εναλλακτικές σε μία αγορά εργασίας που συνεχώς αλλάζει
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

Οι εναλλακτικές σε μία αγορά εργασίας που συνεχώς αλλάζει

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φροντιστήριο 2001 Ορόσημο
Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Συνεργασία με την Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας και ομιλία από τον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού Σπύρο Μιχαλούλη

Αθανάσιος Λιπορδέζης:  "Όσο νωρίτερα βάλεις τον στόχο τόσο καλύτερα προετοιμάζεις το μέλλον"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε αυτήν την κορυφαία "οικογενειακή" εκδήλωση του φροντιστηρίου Ορόσημο, μαθητές και γονείς ήταν παρόντες, για να ακούσουν όσα χρήσιμα είχε να τους πει ο ομιλητής-σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού Σπύρος Μιχαλούλης. Το διήμερο επαγγελματικού προσανατολισμού που καθιέρωσε το φροντιστήριο Ορόσημο σε συνεργασία με την Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου. Στο Πολιτιστικό Κύτταρο, πρώην ΡΕΞ, στην Κομοτηνή, φιλοξενήθηκε η εκδήλωση και προσέλκυσε πλήθος μαθητών και των γονέων τους, που ενημερώθηκαν για επαγγέλματα, προοπτικές, διαχείριση χρόνου και στοχοθεσία.

Σε μαθητές όλων των τάξεων απευθύνονταν η εκδήλωση, με τον ιδρυτή του Ορόσημο Αθανάσιο Λιπορδέζη να λέει χαρακτηριστικά "όσο νωρίτερα βάλεις τον στόχο τόσο καλύτερα προετοιμάζεις το μέλλον". Μέσα από την εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού "προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τα ταλέντα των παιδιών", σημειώνει ο κος Λιπορδέζης και μας πληροφορεί παράλληλα πως το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού Orizon της Orientum, που εκπόνησαν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, ψυχολόγοι, ερευνητές κα επιστήμονες και θεωρείται το πλέον αξιόπιστο της αγοράς, αξιοποιούν στο φροντιστήριο Ορόσημο, με τους μαθητές και τους γονείς τους να εκφράζουν το θαυμασμό τους για τα αποτελέσματα του τεστ. 

Μία ομιλία στοχευμένη και διαδραστική πραγματοποίησε ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού  και συγγραφέας του βιβλίου "Πάμε πανεπιστήμιο" Σπύρος Μιχαλούλης. Βρέθηκε για δεύτερη χρονιά στην Κομοτηνή και ενημέρωσε το κοινό της εκδήλωσης για τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για μία χρονιά "τρομερών αλλαγών". Προέβλεψε μάλιστα ότι "κάθε μήνα από δω και πέρα θα έχουμε και μία ανακοίνωση για σχολές που κλείνουν, για τμήματα που συγχωνεύονται. Αναμένουμε, επίσης, το καινούργιο σύστημα που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο. Ακόμη μία χρονιά τα παιδιά βρίσκονται σε φάση αναζήτησης για να δουν το τι θα γίνει". 

Στη διάρκεια της ομιλίας του κατέδειξε το τι κατεύθυνση παίρνει πλέον η αγορά εργασίας, όπως και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Κατά τον κο Μιχαλούλη "το θέμα δεν είναι τι κάνει κάποιος από κάποια σχολή, αλλά τι άλλο μπορεί να κάνει". Άλλωστε πλέον η επαγγελματική αποκατάσταση μετά το πανεπιστήμιο δεν είναι δεδομένη, με τον Μιχαλούλη να δηλώνει "η δουλειά μας είναι να δείξουμε την εναλλακτική για κάθε σχολή. Το γεγονός ότι κάποιος θα τελειώσει το Μαθηματικό, δεν σημαίνει ότι θα γίνει καθηγητής μαθηματικών. Ένας μαθηματικός μπορεί να ασχοληθεί με την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την επιχειρηματικότητα. Ένας που θα τελειώσει το Παιδαγωγικό, δεν σημαίνει ότι θα γίνει δάσκαλος". Σε άλλο σημείο του λόγου του ανέδειξε ότι "είναι λάθος να βάζουμε παιδιά 15 και 16 χρονών να επιλέξουν επάγγελμα. Σε τέτοια ηλικία αυτό που μπορεί να επιλέξει ένα παιδί είναι σπουδές".

Αναφορικά με το ενδιαφέρον των γονέων που ήταν παρόντες στην εκδήλωση μαζί με τα παιδιά τους, ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού παρατηρεί ότι "οι γονείς ενδιαφέρονται να μάθουν και οι ίδιοι. Παλιότερα ο μπαμπάς έλεγε να πάει το παιδί να γίνει πολιτικός μηχανικός, γιατί ήξερε αυτό το επάγγελμα. Πλέον οι γονείς αισθάνονται φόβο ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, γιατί αλλάζει η αγορά εργασίας και δεν ξέρουν τι να τους πουν". Η συμβουλή του κου Μιχαλούλη προς τους γονείς είναι "να δίνουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτό που θέλουν, πάντα σε συνεργασία με την οικογένεια και βλέποντας τα δεδομένα, και να δίνουν στα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για να κάνουν μία κατάλληλη επιλογή". 

Την επομένη της εκδήλωσης, Κυριακή 25 Νοεμβρίου, οι μαθητές του φροντιστηρίου Ορόσημο είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μαζί με τον σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού και συγγραφέα στο φροντιστήριο και να συζητήσουν τις απορίες τους και τους προβληματισμούς τους σχετικά με την επιλογή επαγγέλματος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το