fbpx Οι εμπειρίες από τον έναν χρόνο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οι εμπειρίες από τον έναν χρόνο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
Ρομποτική
Erasmus+

Μαθητές ταξίδεψαν σε Ισπανία και Εσθονία

Το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής υλοποιεί το  πρώτο του Erasmus+ πρόγραμμα, δράση KA2/«Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών», με τίτλο «Through Robotics and Collaboration to the Successful Citizens of the 21st Century». Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η ανταλλαγή των καλών πρακτικών της χρήσης της εκπαιδευτικής ρομποτικής μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων. Εκτός από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το IES Schaman,  Las Plamas Ισπανία και το Kõrveküla Põhikool, Tartu Εσθονία.

Η σχολική χρονιά 2017-18 ήταν η πρώτη χρονιά υλοποίησης του διετούς προγράμματος και περιλάμβανε 3 διεθνικές συναντήσεις των συντονιστών και 2 διεθνικές συναντήσεις μάθησης διδασκαλίας και κατάρτισης (μετακινήσεις μαθητών).

1η διεθνική συνάντηση μάθησης-Las Palmas
Η 1η διεθνική συνάντηση μάθησης διδασκαλίας και κατάρτισης πραγματοποιήθηκε από 10 έως 17 Δεκεμβρίου 2017 στο Las Palmas στην Ισπανία. Πέντε μαθητές της ομάδας ρομποτικής του σχολείου με τη συνοδεία τριών καθηγητών ταξίδεψαν στα Κανάρια νησιά λίγο πριν τα Χριστούγεννα κουβαλώντας μαγιό και σαγιονάρες στις αποσκευές τους.

Ο λόγος δεν ήταν μόνο ο καλός καιρός που επικρατεί στα νησιά αυτά κατά την διάρκεια του χειμώνα, αλλά κυρίως ότι οι μαθητές επρόκειτο να κατασκευάσουν και να δοκιμάσουν ROVS (Remotely Operated Underwater Vehicles/Τηλεχειριζόμενα Υποβρύχια Οχήματα). 

Οι μαθητές του συνεργαζόμενου σχολείου μοιράστηκαν τη μεγάλη εμπειρία που είχαν σε αυτόν τον τομέα και μύησαν τους Έλληνες και Εσθονούς μαθητές σε ένα καινούριο κόσμο, τον κόσμο των υποβρύχιων ρομπότ. Το Project που υλοποιήθηκε στο σχολείο περιελάμβανε τρία μέρη α) κατασκευή του ROV β) κατασκευή του τηλεχειριστηρίου με arduino και γ) προγραμματισμό του arduino με γλώσσα προγραμματισμού C.

2η διεθνική συνάντηση μάθησης-Εσθονία
Η 2η διεθνική συνάντηση μάθησης διδασκαλίας και κατάρτισης πραγματοποιήθηκα από 5 έως 12 Μαΐου 2018 στο Τάρτου στην Εσθονία. Πέντε μαθητές της ομάδας ρομποτικής του σχολείου με την συνοδεία τριών καθηγητών ταξίδεψαν στην Εσθονία, την πιο προηγμένη χώρα σε ψηφιακές υπηρεσίες της Ευρώπης, καθώς και τη χώρα με ένα από τα αποδοτικότερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου. 

Οι μαθητές διδάχθηκαν από τους Εσθονούς μαθητές πώς να χρησιμοποιήσουν τη ρομποτική στη διδασκαλία διάφορων μαθημάτων (Μουσική, Γεωγραφία, Μαθηματικά, Φυσική κ.ά.) και συνεργάστηκαν μαζί τους για τη δημιουργία σχεδίων μαθήματος που περιελάμβαναν την κατασκευή και τον προγραμματισμό ρομποτικών συστημάτων βασισμένων στην πλατφόρμα Lego Mindstorms ev3. Έμαθαν επίσης πώς να χρησιμοποιούν τη ρομποτική ακόμη και σε μαθήματα που μπορούν να γίνουν εκτός σχολικής αίθουσας, στη φύση, κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στην λίμνη Endla. 

Οι δύο συναντήσεις μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης προσέφεραν μοναδικές εμπειρίες ζωής στους μαθητές, που διεύρυναν τους ορίζοντές τους και γύρισαν με περισσότερες γνώσεις για τη ρομποτική, αλλά και για τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των χωρών που επισκέφτηκαν, γύρισαν διαφορετικοί, πιο πλούσιοι πνευματικά, πιο ανοικτοί προς τους άλλους έχοντας δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών και τις οικογένειές τους.

Αυτό που έμεινε σε όλους ως γενική εντύπωση, κι ενισχύθηκε με την επιστροφή στην Ελλάδα, ήταν η οργάνωση, η τάξη και η ηρεμία που επικρατούσε στα σχολεία, που ήταν καθαρά, περιποιημένα και πλήρως εξοπλισμένα.

Στην 1η Διεθνική συνάντηση στο Las Plamas συμμετείχαν οι μαθητές: α) Γεωργιτζίκης Γεώργιος, β) Γρηγορούδης Πασχάλης, γ) Γυφτόπουλος Φίλιππος, δ) Πετρέλης Παναγιώτης, και ε) Στρούμπας Γεώργιος και τους συνόδεψαν οι καθηγητές: α) Στέλλα Θεολόγου, β) Ελένη Μαργαρίτη και γ) Γλυκερία Φωτιάδου.

Στη 2η διεθνική συνάντηση στην Εσθονία συμμετείχαν οι μαθητές: α) Γυφτοπούλου Στέλλα, β) Κουτσουραδής Εμμανουήλ, γ) Ντίκας Βασίλειος, δ) Σεμπελίδης Γεώργιος, και ε) Φωτεινιάς Ιωάννης και τους συνόδεψαν οι καθηγητές: α) Στέλλα Θεολόγου, β) Γλυκερία Φωτιάδου και γ) Ματίνα Ψάλτου.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια πληροφορικής Γλυκερία Φωτιάδου. Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετέχουν οι καθηγητές: Στέλλα Θεολόγου, Ζωή Παπαδημητρίου, Κέλλυ Αλεξανδρίδου, Χρύσα Δημογέροντα, Ηλίας Καρράς, Ασημένια Καρυοφυλλίδου, Ελένη Μαργαρίτη, Έφη Πατεροπούλου, Κωνσταντίνος Πελτέκης,  Σμαρώ Πολυζωίδου, Ανδρονίκη Τριανταφυλλίδου, Ματίνα Ψάλτου. Το λογότυπο του προγράμματος είναι δημιουργία του Κωνσταντίνου Κοπτόπουλου, μαθητή της Α Γυμνασίου του σχολείου.

Το έργο του ψηφίστηκε ως το καλύτερο σε διαγωνισμό που έγινε μεταξύ των μαθητών των τριών σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά τι στεναχωριόμαστε σε αυτό τον τόπο,  αφού όλα θα τα φτιάξει η Διακομματική Επιτροπή; Φράγμα Κομψάτου, Ιασίου αλλά και αντιπλημμυρικά έργα και πλείστες άλλες παρεμβάσεις.