fbpx Οι εκπτώσεις δεν έφεραν πολύ χρήμα στα ταμεία, αλλά ακόμα υπάρχει ελπίδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΓΛΥΚΟΠΙΚΡΗ Η ΓΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Οι εκπτώσεις δεν έφεραν πολύ χρήμα στα ταμεία, αλλά ακόμα υπάρχει ελπίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχειρήσεις
Εμπορικός Σύλλογος
Εκπτώσεις
αγορά

Βοήθησε και το Κουρμπάν Μπαϊράμ στην αύξηση της κίνησης 

"Αν ρίξεις μία μπάλα στην Ερμού δεν θα χτυπήσεις κανέναν" λέει στον "Χ" ο κος Ομέρ Ομέρ για να περιγράψει την κατάσταση που επικράτησε στην αγορά της πόλης στις φετινές καλοκαιρινές εκπτώσεις. Ο κος Ομέρ, ασχολείται με το εμπόριο από το 1978 και αυτό που έχει να παρατηρήσει είναι ότι η αγοραστική δύναμη των Κομοτηναίων καταγράφει φθίνουσα πορεία και αυτό προφανώς αποτυπώνεται στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων -πάσης φύσεως- τα οποία παραμένουν άδεια ή έστω με εισπράξεις που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους. 


Για τον κο Ομέρ το μεγαλύτερο πλήγμα στην πάλαι ποτέ κραταιά αγορά της Κομοτηνής -όπως τη χαρακτηρίζει- είναι ότι έχει σπάσει πλέον η κυκλική οικονομία και το χρήμα που "παράγεται" στην πόλη, δεν κινείται μέσα σε αυτήν, αλλά διαρρέει προς τις αγορές των γειτονικών χωρών. Για τον κλάδο της ένδυσης με την οποία ασχολείται ο κος Ομέρ, περισσότερο "επικίνδυνη" είναι η αγορά της Τουρκίας, ωστόσο και αυτή της Βουλγαρίας ζημιώνει σημαντικά άλλες εμπορικές δραστηριότητες της πόλης μας, αλλά και του νομού μας ευρύτερα. 


Τούτων δοθέντων, ο κος Ομέρ εκτιμά ότι το "εμπορικό" μέλλον της Κομοτηνής προοιωνίζεται ζοφερό, σε συνάρτηση βέβαια και με το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών αυξάνονται συνεχώς εξαιτίας της κεντρικής οικονομικής και φορολογικής πολιτικής με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ εσόδων και εξόδων να μεγαλώνει συνεχώς. 


Γενικά ο κος Ομέρ εκτιμά ότι "η αγοραστική δύναμη των Κομοτηναίων έχει μειωθεί" και ότι "αυτοί που μπορούν να ψωνίσουν δεν ψωνίζουν εδώ" οπότε όσο και να διαρκέσουν οι εκπτώσεις, δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των επαγγελματιών. 


Το τελευταίο του σχόλιο έχει να κάνει με την "παράταση" της εκπτωτικής περιόδου που φέτος αποφάσισε και εφαρμόζει ο Εμπορικός σύλλογος της Κομοτηνής κατόπιν κοινής απόφασης με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης. Πιο συγκεκριμένα, φέτος αποφασίστηκε να "κολλήσει" στις εκπτώσεις του Αυγούστου και η λεγόμενη περίοδος ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων. Έτσι, ενώ οι καλοκαιρινές εκπτώσεις διήρκησαν μέχρι τις 31 Αυγούστου, συνεχίζονται μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω της άμεσης έναρξης των "ενδιάμεσων". 


Με άλλα λόγια οι καλοκαιρινές εκπτώσεις φέτος στην Κομοτηνή διαρκούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά και γι' αυτό δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη αποτίμηση της κίνησης από τον Εμπορικό Σύλλογο της Κομοτηνής, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Γιώργος Κασάπης μιλώντας στον "Χ". Παρόλα αυτά, ο κος Κασάπης παρατηρεί ότι "ο μέχρι στιγμής απολογισμός δεν είναι κακός" αλλά παραδέχεται πως "σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στην αγορά, σίγουρα ο καταναλωτής ζορίζεται αλλά παρόλα αυτά η κινητικότητα υπήρχε". 


Αρκετά τονωτική ήταν και "ένεση" που έκαναν στην αγορά και οι μουσουλμάνοι με αφορμή την γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ όπως λέει και ο κος Κασάπης ο οποίος ελπίζει "ότι μιας και είμαστε της τελευταίας στιγμής η κίνηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου". Την περίοδο αυτή δε, οι εκπτώσεις αγγίζουν και το 70% μιας και είναι τέλος εποχής και οι καταστηματάρχες θέλουν να 'ξεστοκάρουν'.


"Μετρημένη" ήταν η κίνηση και στον έτερο εμπορικό δρόμο της Κομοτηνής - την οδό Βενιζέλου, όπου η Δάφνη, που ασχολείται με τη δημιουργία και πώληση κοσμημάτων λέει ότι "θα μπορούσαν οι εκπτώσεις να είχαν πάει και καλύτερα". Ωστόσο, θεωρεί και η ίδια ότι και η αγορά της Κομοτηνής επηρεάζεται από τη γενικότερη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, οπότε τα έξοδα όλων είναι περιορισμένα. 


Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πιστεύει ότι το εκπτωτικό 15θημερο του Σεπτεμβρίου δεν θα φέρει κάποια θεαματική αύξηση τζίρου στα καταστήματα. "Κάπως θα κινηθεί η αγορά" λέει, αλλά από την άλλη πλευρά την προβληματίζει το γεγονός ότι ο Σεπτέμβρης έχει πολλά "πάγια" που πρέπει να καλυφθούν, επομένως γεννάται ένα ερώτημα για το αν και πόσα χρήματα θα περισσέψουν στους καταναλωτές ώστε να κάνουν ψώνια. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το