ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Οι δημιουργοί των καρναβαλικών αρμάτων Ξάνθης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Άρματα
Καρναβάλι Ξάνθης
γλύπτες

Πρόκειται για τους γλύπτες Ανδρέα Κυριακίδη και Κωνσταντίνο Πετρόπουλο και τον βοηθό τους Δημήτρη Καραμουσαλίδη

Φέτος, τα άρματα έχουν κοινό χαρακτηριστικό ...τον Έρωτα!

Διονύσης Βοργιάς

Είναι οι δημιουργοί των καρναβαλικών αρμάτων της Ξάνθης. Γλύπτες, αξιοποιούν το μεράκι, την έμπνευση και την εμπειρία τους, και δημιουργούν πολύχρωμα, μεγάλα, εντυπωσιακά καρναβαλικά άρματα. Πρόκειται για τους γλύπτες Ανδρέα Κυριακίδη και Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, κι ο βοηθός τους Δημήτρης Καραμουσαλίδης, οι οποίοι με την συνδρομή ανθρώπων του Δήμου Ξάνθης, δημιούργησαν από το μηδέν έξι άρματα τα οποία θα παρελάσουν στην φετινή μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα λάβει χώρα το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαρτίου.

Ασφαλώς, όλα αυτά γίνονται χάρη στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης. Ο πρόεδρός του Πασχάλης Λύρατζης επί του συντονισμού, θέλησε να δώσει το βήμα έκφρασης και δημιουργίας σε Ξανθιώτες. Μεταξύ των καλλιτεχνών λοιπόν, εδώ και τρία χρόνια δημιουργός αρμάτων, είναι και ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος ο οποίος μίλησε στον "Χ". Μας εξηγεί ότι το θέμα κάθε χρόνο το επιλέγει το Κέντρο Πολιτισμού μαζί με πολιτιστικούς συλλόγους. Κατόπιν λαμβάνονται υπόψη και οι ιδέες των καλλιτεχνών. Φέτος, τα άρματα έχουν κοινό χαρακτηριστικό ...τον Έρωτα!

Ο κος Πετρόπουλος μας εξηγεί κάποια πράγματα περί της κατασκευής. "Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η μεταλλουργική κατασκευή, ιδίως εάν είναι μεγάλος ο όγκος του άρματος. Σιγά-σιγά το στήνουμε με φελιζόλ και ετοιμάζουμε τις λεπτομέρειες. Σκαλίζουμε όλα τα κομμάτια μαζί και βγαίνει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ένα μεγάλο γλυπτό". Η διαδικασία κατασκευής πάντως δεν είναι ούτε απλή ούτε γρήγορη υπόθεση. Για το φετινό καρναβάλι οι κατασκευές ξεκίνησαν από την 1η Νοεμβρίου του 2018, καθώς, όπως μας λέει ο καλλιτέχνης, η κατασκευή κάθε άρματος παίρνει από δύο έως τρεις εβδομάδες περίπου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κος Πετρόπουλος δίνει τα εύσημα στον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης Πασχάλη Λύρατζη, ο οποίος "ήθελε να κάνει μία ομάδα αποκλειστικά από την Ξάνθη. Μου ζήτησε να συνεργαστώ με τον Ανδρέα που είναι έμπειρος καλλιτέχνης και σιγά-σιγά που έμαθε όλη την τέχνη", διηγείται σχετικά, σημειώνοντας ότι "τα παλιότερα χρόνια έφερναν ανθρώπους από Πάτρα και άλλα μέρη. Ο κος Λύρατζης είχε ένα όραμα, να φτιάξει μία ομάδα η οποία θα ήταν μόνο από Ξανθιώτες".

Τα άρματα με θέμα τον...Έρωτα θα τα απολαύσετε στην καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ολοκληρώθηκε τυπικά και ουσιαστικά όπως ορίζει η νομοθεσία,  η πρώτη προεκλογική περίοδος των τριπλών εκλογών,  δημοτικών και περιφερειακών,  όπου με βάση το νόμο του Κλεισθένη αύριο Κυριακή εκλέγονται όλοι