fbpx Οι δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς της νέας γενιάς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 4 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ

Οι δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς της νέας γενιάς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομική σχολή
Νομική

37 τεταρτοετείς φοιτητές Νομικής Δ.Π.Θ. σε προσομοίωση αληθινής δίκης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

Διονύσης Βοργιάς

Αυτή η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελέστηκε στο παρελθόν, κι επανέρχεται στο προσκήνιο ως υπόθεση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πρόκειται για την φετινή προσομοίωση δίκης - κατά το πρότυπο λειτουργίας ενός Μικτού Ορκωτού Εφετείου - που πραγματοποιείται το πρωί της Κυριακής 6 Μαϊου από το εργαστήριο Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της Νομική Σχολής (Πανεπιστημιούπολη), με συμμετέχοντες τους τεταρτοετείς φοιτητές Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


Πρόκειται για μία εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από φοιτητές και κοινό ήδη από τη δεκαετία του 1990, οπότε και ξεκίνησε ως ιδέα, με στόχο την εμπέδωση τόσο του Δικονομικού όσο και του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου. Σχετικά με αυτό το εγχείρημα μας ενημερώνει η υποψήφια διδάκτορας στην κατεύθυνση της Ποινικής Δικονομίας στο τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Δ.Π.Θ. Μαρία Γκαμπράνη, η οποία ευθύς εξαρχής ευχαριστεί και δίνει τα εύσημα στον υπεύθυνο καθηγητή που επιμελείται της όλης προσπάθειας, Θεοχάρη Δαλακούρα. 


"Η εκδήλωση ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90 και την έχει αγκαλιάσει ο φοιτητικός και ο νομικός κόσμος της Κομοτηνής", μας ενημερώνει η κα Γκαμπράνη, και συνεχίζει: "Στη δίκη συμμετέχουν μόνο φοιτητές, 37 στον αριθμό, οι οποίοι αναλαμβάνουν όλους τους ρόλους, δηλαδή δικαστές, συνήγοροι, κατηγορούμενοι, μάρτυρες, ενόρκους κλπ. Οι φοιτητές έχουν να πάρουν πάρα πολλά πράγματα από αυτή τη διαδικασία, γιατί οι τεταρτοετείς φοιτητές πρώτη φορά έρχονται σε επαφή στην πράξη με την ποινική διαδικασία και με τη διαδικασία στο ακροατήριο. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά περνούν από την θεωρία στην πράξη. Αλλά αυτή η δίκη δεν βοηθάει μόνο τους συμμετέχοντες, αλλά και φοιτητές μικρότερων ετών που θα την παρακολουθήσουν".


Όπως μας λέει η ίδια η υπόθεση μπορεί να είναι γνωστή, η έκβαση της δίκης όμως παραμένει άγνωστη και δεν σημαίνει πως θα είναι η ίδια με την αυθεντική δίκη "καθώς οι αποφάσεις δεν είναι προειλημμένες, αλλά θα ληφθούν εκείνη την στιγμή από τους συμμετέχοντες" . Η κα Γκαμπράνη προσδοκά σε ευρεία ανταπόκριση από τον φοιτητικό κόσμο, τη νεολαία και το νομικό κόσμο στο σύνολό του, ενώ σημειώνει πως η εικονική δίκη έρχεται να συνθέσει ένα τριήμερο αφιερωμένο στο ποινικό δίκαιο, μιας που Παρασκευή-Σάββατο 4-5 Μαϊου προηγείται στη Νομική Δ.Π.Θ. μεγάλη διημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη της εκλιπούσας λέκτορος Νομικής Αγγελικής Σαρέλη. 


ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Χαρούμενοι παρουσιάζονται οι τεταρτοετείς φοιτητές που συμμετέχουν στη διαδικασία. Μεταξύ τους η Ευφροσύνη Στεργιοπούλου ευχαριστεί - πλην των άλλων - και τους Νίκο Αποστολίδη και Άννα Αποστολίδου για την συνεισφορά τους στο εγχείρημα. Κληθείσα να φτιάξει γραμμή υπεράσπισης για τον τρίτο κατηγορούμενο, η φοιτήτρια δηλώνει πως "είναι μία εμπειρία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα" και δεν κρύβει πως "θέλει πολύ τρέξιμο από πλευράς μας" προκειμένου να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.


Ο εικονικός εισαγγελέας στη δίκη, φοιτητής Γιάννης Ζαντιώτης, στέκεται στην προετοιμασία των συμμετεχόντων για το εγχείρημα. "Ο κάθε ρόλος έχει διαφορετικό κομμάτι, άρα πρέπει να μελετήσεις κάτι διαφορετικό από τη δικογραφία", μας λέει ενώ στεκόμενος στο δικό του ρόλο συνεχίζει: "Ειδικά το προεδρείο και ο εισαγγελέας, πρέπει να έχουν άριστη γνώση της δικογραφίας. Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία από όλους καθώς και καλή συνεργασία με όλους τους υπεύθυνους".


Δικηγόρος του πρώτου κατηγορουμένου η φοιτήτρια Βασιλική Τάτση μάς ενημερώνει για το θέμα της δίκης που είναι "ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία, και οι κατηγορούμενοι είναι τρεις. Η ιστορία περιπλέκεται γύρω από τοκογλυφικές πράξεις, ναρκωτικά και είναι μία πραγματική ιστορία από το παρελθόν", και αναδεικνύει τα θετικά στοιχεία που κερδίζουν οι φοιτητές μέσω αυτής της διαδικασίας: "Μας εντάσσει στην πραγματικότητα του επαγγέλματος, γιατί βγαίνοντας από την σχολή έχουμε σε θεωρητικό επίπεδο πολλές γνώσεις, αλλά σε πρακτικό επίπεδο δυστυχώς υστερούμε. Μακάρι να υιοθετηθεί αυτή η πρωτοβουλία και από τους άλλους τομείς".


Τέλος, μία εκ των τριών τακτικών δικαστών - μιας που στο δικαστήριο υπάρχουν και τέσσερις λαϊκοί δικαστές - είναι η Δήμητρα Ορκοπούλου που χαρακτηρίζει την εικονική δίκη ως "μία εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους φοιτητές να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους αλλά και να καταλάβουν τί θέλουν και αν τους αρέσει το αντικείμενο που διάλεξαν". 


Η ίδια δηλώνει κατασταλαγμένη στον δικαστικό κλάδο όσον αφορά το μέλλον της, όμως δεν παραγνωρίζει ότι "για όσους δεν έχουν ακόμη επιλέξει και είναι μετέωροι, είναι πραγματικά μία εξαιρετική ευκαιρία".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η υπόθεση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη έχει τη δική της ιστορία, που αναφέρεται βέβαια και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας,  όπως και οι ενέργειες διαχρονικά του  βουλευτή   Ευριπίδη Σ