fbpx Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν όλες τις καταστροφές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 3 Αυγούστου, 2017 - 11:00
ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν καλύπτουν όλες τις καταστροφές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
ΕΛΓΑ
Αγρότες
Καλλιέργειες

Χρ. Μέτιος: "Είχαμε σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Ζήτησα επικαιροποίηση του κανονισμού, ώστε να προστεθούν νέες καλλιέργειες που πρέπει να αποζημιώνονται"

Ως και 35.000 στρέμματα τα χωράφια που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση 

Διονύσης Βοργιάς

Σε μόνιμο πρόβλημα των αγροτών, κυρίως σε Ροδόπη και Έβρο, αναδεικνύονται οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι επιπτώσεις τους στις καλλιέργειες είναι καταστροφικές και, την ίδια στιγμή, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είναι αφενός μικρές κι αφετέρου αφορούν σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, καθώς ο κανονισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και 'απαρχαιωμένος'.


Την ανησυχία τους αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών εξέφρασαν, από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης και ο επικεφαλής της Περιφερειακής Αναγέννησης και μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης. Μιας που ο Χρήστος Τρέλλης είχε καταθέσει κι άλλες ερωτήσεις προς το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ήταν λακωνικός. "Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι αγρότες θα αποζημιωθούν άμεσα και πρέπει να αποζημιώνονται για όλες τις καλλιέργειες", δήλωσε σχετικά. 


Πιο αναλυτικά τοποθετήθηκε ο Φώτης Καραλίδης. "Είχαμε έντονες χαλαζοπτώσεις σε Έβρο και Ροδόπη, οι οποίες ακόμη και ξεπέρασαν στο μέγεθος του χαλαζιού ένα μπαλάκι πινγκ πονγκ. Αποτέλεσμα ήταν η ολοσχερής καταστροφή καλλιεργειών, θερμοκηπίων, ακόμη και υποδομών σε σπίτια, όπως ηλιακών θερμοσίφωνων", είπε ενώ στη συνέχεια ζήτησε από την περιφέρεια να ασκήσει πίεση αλλά και να επικαιροποιήσει τον κανονισμό, ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτόν όλες οι καλλιέργειες. "Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποτίμηση των ζημιών και γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων, φυσικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΕΛΓΑ. Δυστυχώς, για τα θερμοκήπια και τις οικοσυσκευές, δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Γι' αυτό προτρέπουμε να γίνει αποζημίωση κυρίως μέσω των ΨΕΑ και μέσα από κρατική βοήθεια για επιχορηγήσεις σε δύσκολες καταστάσεις-έκτακτες ανάγκες, όπως αντίστοιχες σεισμών. Η διοίκηση της περιφέρειας πρέπει να γνωστοποιήσει το ζήτημα κρατικά και να ασκήσει πίεση προς τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για άμεση εκτίμηση των ζημιών. Όσο πιο γρήγορα γίνει η εκτίμηση, τόσο πιο γρήγορα θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις", δήλωσε.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΙΟΥ-ΠΑΝΑΓΟΥ
Θέση πήρε και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος εξήγησε πως αναγνωρίζει το πρόβλημα και πως, το προηγούμενο διάστημα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, παρουσία των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών και άλλων, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα των αποζημιώσουν και του κανονισμού.


"Είχαμε πράγματι έντονη χαλαζόπτωση και υπήρξαν πολλά προβλήματα. Εγώ δεν ήμουν στη Ροδόπη, αλλά ζήτησα την άμεση αντιμετώπιση του θέματος. 
Δήλωσα σε έγγραφο ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε και να βοηθήσουμε τον ΕΛΓΑ στις εκτιμήσεις και με δικό μας προσωπικό, ώστε οι εκτιμήσεις να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα", δήλωσε για την χαλαζόπτωση, ενώ για την σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ πρόσθεσε πως "είχαμε σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όπου συζητήσαμε πολλά θέματα, πχ να γίνει επικαιροποίηση του κανονισμού, ώστε να προστεθούν καλλιέργειες που πρέπει να αποζημιώνονται τακτικά. Πλέον έχουμε ένα ιστορικό τέτοιων καταστροφών, σε καλλιέργειες που δεν αποζημιώνονται, και πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα", είπε, ενώ δεν αρνήθηκε να εξετάσει το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου τον 'φάκελο ΕΛΓΑ' ακόμη πιο αναλυτικά σε επόμενη συνεδρίαση. "Φάνηκε ότι τα θέματα θα προχωρήσουν και αναμένουμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ", κατέληξε αναφορικά με τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί του δίωρου. 


Τη θέση του εξέφρασε δημόσια και ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος μίλησε για το δεύτερο πλήγμα των αγροτών σε έναν καλοκαιρινό μήνα. "Η χαλαζόπτωση ήταν σε συνέχειας της 3ης Ιουλίου, επίσης καταστροφική. Βαμβάκι, τεύτλα, αμπέλια, και ηλίανθος (και μάλιστα στο 60%), καταστράφηκαν. Συνολικά από 30 ως 35.000 στρέμματα ήταν τα χωράφια τα οποία υπέστησαν σημαντικές ζημιές.


Στο νότιο Έβρο είχαμε ζημιές και σε ελαιόδεντρα και κηπευτικά", δήλωσε, και είπε ότι έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ζητά "την άμεση εκτίμηση και υποβολή των χρημάτων. Να δοθούν οι αποζημιώσεις εξ ολοκλήρου. Ζητάμε να μη ληφθεί υπόψη η μέση τιμή αλλά οι αποζημιώσεις να γίνουν εξ ολοκλήρου βάσει των αποτελεσμάτων του ΕΛΓΑ, για να υπάρξει συνολικά αποζημίωση".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.