fbpx Οι Απόκριες είναι η κατεξοχήν γιορτή της Συγχώρεσης, συγχωρέστε τους Ξανθιώτες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:00
ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ, ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Οι Απόκριες είναι η κατεξοχήν γιορτή της Συγχώρεσης, συγχωρέστε τους Ξανθιώτες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποκριά
Κομοτηνή
Καρναβάλι
Καρναβάλι Ξάνθης
Ξάνθη

Φοβούνται ότι το Kom On Party της Κομοτηνής σκοπεύει να κλέψει το Ξανθιώτικο Καρναβάλι 


Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική και οι προς δυσμάς γείτονές μας να κατανοήσουν τείνοντας το χέρι προς αυτούς δεν επιθυμούμε να δαγκώσουμε το δικό τους, αλλά να το σφίξουμε

 

Στα όρια του εξευτελισμού κινείται πλέον η συζήτηση που προκαλούν καρναβαλικοί κύκλοι της Ξάνθης φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να ζητούν τον αποκλεισμό του Trelacademy από την παρέλαση! Όλα ξεκίνησαν από την πρόταση που υπέβαλλε επίσημα η ΔΚΕΠΠΑΚ και με την οποία καλούσε τους ξανθιώτικους συλλόγους να συμμετάσχουν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής με τον τίτλο «Kom On Party». Το αίτημα θεωρήθηκε ως δούρειος ίππος άλωσης του ξανθιώτικου καρναβαλιού από πλευράς Κομοτηνής, ενώ όταν το θέμα έφτασε στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού κάποιοι δεν δίστασαν να ζητήσουν τον αποκλεισμό του Trelacademy!


Η πρόταση αυτή ευτυχώς δεν έγινε δεκτή, παρόλα αυτά η συζήτηση ήταν αν μη τι άλλο προσβλητική για την Κομοτηνή που εν τέλει καλείται «να απολογηθεί» για το γεγονός ότι αποφάσισε να διοργανώσει αποκριάτικο πάρτι!
Στον «Χ» και οι δύο πλευρές σε μία προσπάθεια να καταγραφεί όσο γίνεται καλύτερα η κατάσταση. 

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ TRELACADEMY
Ας δούμε πρώτα τι δήλωσε ο κος Σταύρος Πάττας, πρόεδρος του Συλλόγου «Trelacademy» Ο κος Πάττας είπε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο Ξάνθης ήταν αυτό που ζήτησε από την Κομοτηνή να υποβάλει επίσημη πρόταση συμμετοχής των Ξανθιωτών στις εκδηλώσεις της, ώστε αυτή να συζητηθεί στην οργανωτική επιτροπή, μιας και πέρυσι είχαν βρεθεί ορισμένοι Ξανθιώτες στο αντίστοιχο Kom On Party. Σε αυτή τη συνεδρίαση ήταν που ο ξανθιώτικος σύλλογος «Θάμυρις» ζήτησε την αποβολή του Trelacademy από το ξανθιώτικο καρναβάλι. 
Παρόλα αυτά ο κος Πάττας κράτησε τους τόνους χαμηλά, εξηγώντας ότι ο Σύλλογος έτσι κι αλλιώς στηρίζει το ξανθιώτικο καρναβάλι εδώ και χρόνια, ενώ ο μοναδικός του στόχος είναι να διοργανώσει ένα αποκριάτικο πάρτι στην πόλη της Κομοτηνής: «9 χρόνια είμαστε στο καρναβάλι της Ξάνθης , 9 χρόνια ράβουμε σε βιοτεχνία της Ξάνθης, 9 χρόνια πηγαίνουμε με 400 άτομα στην πόλη της Ξάνθης και συν αυτά θα πρέπει να πούμε και ότι με τις δυο μας εμφανίσεις στην Καστοριά στα ραγκουτσάρια, διαφημίσαμε φυσικά το καρναβάλι της Ξάνθης λέγοντας: «παιδιά εμείς παρελάζουμε στο καρναβάλι της Ξάνθης  σας προσκαλούμε να έρθετε» το ίδιο έγινε και στις Φέρες, αυτά φυσικά υπάρχουν στο διαδίκτυο οπότε μπορεί να τα βρει ο καθένας». 


Ο πρόεδρος του συλλόγου Trelacademy  διαβεβαιώνει πως «δε θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε στην Ξάνθη. Όπως επίσης δεν έχουμε και μέσα στο μυαλό μας να αφήσουμε αυτό που με τόσο κόπο έχουμε δημιουργήσει στην Κομοτηνή, θα βρούμε μια μέση λύση. Φυσικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός και ούτε θέλουμε να κλέψουμε το καρναβάλι της Ξάνθης. Μιλάμε για ένα θεσμό 50 και πλέον χρόνων, το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, που το αγαπάμε που το στηρίζουμε. Βέβαια αν κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι εμείς πάμε να κλέψουμε κάτι από την Ξάνθη είναι πολύ γελασμένοι, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Εμείς προσωπικά δεν έχουμε κανένα απολύτως συμφέρον. Το αν από πίσω υπάρχουν πολιτικά ή εμπορικά συμφέροντα εμάς δεν μας απασχολεί».


Η ΑΠΟΨΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΘΛΕ
Στον «Χ» φιλοξενήθηκε και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης - μέλος Οργανωτικής Επιτροπής των «ΘΛΕ» ο οποίος επέμεινε ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κομοτηνής θέτουν σε κίνδυνο το ξανθιώτικο καρναβάλι και επέμεινε στην άποψη ότι οι Σύλλογοι της Ξάνθης δεν πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές: «Θυμόσαστε την ιστορία του Μενέλαου με την Ελένη. Κάλεσε τον Πάρη στο σπίτι του τον τάισε, τον φίλεψε και ο Πάρης του πήρε την γυναίκα και έφυγε. Αυτό ουσιαστικά μου φαίνεται ότι πάει να γίνει και με τα παιδιά της Κομοτηνής της trelacademy που είναι αξιόλογα παιδιά, έρχονται στο καρναβάλι μας διασκεδάζουν. Το καρναβάλι της Ξάνθης είτε το θέλουν είτε όχι είναι ένας θεσμός. Δεν μπορούν κατά την γνώμη μου να χρησιμοποιούν το όνομα από το καρναβάλι της Ξάνθης και να πηγαίνουν σε κάποιο άλλο χώρο για να ανεβάσουν μια άλλη δραστηριότητα. Συμμετέχοντας θα ανεβάσουν ένα θεσμό ο οποίος θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με το καρναβάλι της Ξάνθης. Για φανταστείτε ο Δήμος Ξάνθης να κάνει ένα αίτημα στον Δήμο Δράμας τις πρώτες πέντε μέρες της εβδομάδας να μας φέρει την Ονειρούπολη στην Ξάνθη ή να πάμε να πάρουμε την τεχνογνωσία να κάνουμε την Ονειρούπολη στην Ξάνθη» 


Εν τούτοις ο κος Καμαρίδης παραδέχτηκε ότι η συζήτηση στην οργανωτική επιτροπή έφτασε στα άκρα, αλλά διευκρίνισε ότι δεν απαγορεύτηκε τελικά η συμμετοχή του Trelacademy στην παρέλαση της 26ης Φεβρουαρίου: «Ορισμένοι άνθρωποι πήγαν λίγο στα άκρα. Θα μπορούσε να λυθεί το θέμα σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου του κέντρου πολιτισμού στο οποίο συμμετέχω και να πούμε από εκείνο το επίπεδο δεν γίνεται τελειώσαμε. Εμείς θελήσαμε να το βάλουμε σε επίπεδο οργανωτικής επιτροπής που σημαίνει μπροστά σε όλους τους ανθρώπους και τους συλλόγους που ασχολούνται με το καρναβάλι. Ο καθένας εξέφρασε την άποψή του και η τελική απόφαση ήταν ομόφωνα όχι στην προσπάθεια να αναπτυχθεί μια ακριβώς ίδια γιορτή και στην Κομοτηνή χρησιμοποιώντας το όνομα του Ξανθιώτικου καρναβαλιού που εμείς κάναμε 55 χρόνια να το χτίσουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται σε κανέναν σύλλογο ο οποίος φέρει το όνομα του καρναβαλικού συλλόγου της Ξάνθης να συμμετέχει οπουδήποτε αλλού. Μπορεί ο καθένας να πάει σαν καρναβαλιστής να κάνει ό,τι θέλει όπου θέλει αλλά από την στιγμή που συντηρείται από τον δήμο Ξάνθης πρέπει να λειτουργήσει μέσα από τον δήμο Ξάνθης», κατέληξε ο κ. Καμαρίδης. 


Σχόλιο του «Χ»
Οι Απόκριες είναι η κατεξοχήν γιορτή της Συγχώρεσης. Θεωρούμε ότι περιστατικά σαν και αυτά περιποιούν ντροπή και δεν ενισχύουν σε καμία περίπτωση το κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις κοινωνίες, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε ως χώρα. Ευχόμαστε τελικά να πρυτανεύσει η λογική και οι προς δυσμάς γείτονές μας να κατανοήσουν τείνοντας το χέρι προς αυτούς δεν επιθυμούμε να δαγκώσουμε το δικό τους, αλλά να το σφίξουμε και προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες,  συναντήσεις,  συζητήσεις,  πιέσεις και τηλεφωνήματα του υπουργού Ανάπτυξης, προς τον φίλο του περιφερειάρχη ΑΜΘ, για να βρεθεί λύση συνεργασίας με τα επιμελητήρια  και