fbpx Οι αλλαγές στο σχέδιο των νέων Σχολών φέρνουν γκρίνια στη Θράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 26 Απριλίου, 2018 - 10:00
ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΠΘ

Οι αλλαγές στο σχέδιο των νέων Σχολών φέρνουν γκρίνια στη Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
ΔΠΘ

Στην Αλεξανδρούπολη τελικά η Διαιτολογία - Στον "αέρα" το ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου

Δήμος Μπακιρτζάκης

Εν μέσω διαμαρτυριών -κυρίως από φορείς του Έβρου- συνεδρίασε η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που καταρτίζει τις προτάσεις για την ένταξη νέων τμημάτων και σχολών στο Πανεπιστήμιο μας. "Έχουμε έτοιμους όλους τους ακαδημαϊκούς φακέλους, εκτός από την Κτηνιατρική η οποία δουλεύεται και θα ολοκληρωθεί σε μερικές ημέρες", είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρυτανεύων του ΔΠΘ Σταύρος Τουλουπίδης, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη σύσκεψη της Συγκλήτου.


Ανάμεσα στους "φακέλους" που ετοιμάζονται, περιλαμβάνονται και φάκελοι δημιουργίας ινστιτούτων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών κέντρων, ορισμένα από τα οποία δεν υπάρχουν, όχι μόνο στο ΔΠΘ αλλά σε όλη την Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι το σχεδιαζόμενο εκπαιδευτικό κέντρο Μελισσοκομίας. "Δεν υπάρχει πουθενά, ούτε ένα ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης, ούτε ένα κέντρο πάνω στην μελισσοκομία σε όλη την Ελλάδα. Κάναμε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια για να στήσουμε ένα πρόγραμμα, γιατί παράγουμε ως χώρα πολύ μέλι και δεν υπάρχει κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Θα ήτανε καλό να γίνει το πρώτο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Όπως και ένα αντίστοιχο για τα αρωματικά φυτά", είπε ο κος Τουλουπίδης και συνέχισε: "Έχουμε κάνει μια πολύ καλή δουλειά για το 'Γαλακτοκομίας και Κτηνοτροφίας' στην Κομοτηνή όπου υπάρχουν τέτοιες υποδομές. Γι' αυτό ευχαριστώ και τον κο Σαχπατζίδη τον διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας που μας βοήθησε καθοριστικά, καθώς και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Τέλος σχεδιάζουμε ένα Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ξάνθη, το οποίο μπορεί το Πολυτεχνείο να το στηρίξει. Από αυτά που λέμε αρκετά μπορούν να είναι υλοποιήσιμα, τουλάχιστον από την πλευρά την δική μας, τώρα από την πλευρά του υπουργείου ελπίζω η βούλησή τους να μετατραπεί σε πράξη".


Γκρίνια στον Έβρο: Χάνει τη Διαιτολογία η Ορεστιάδα, την παίρνει η Αλεξανδρούπολη 


Στην Κομοτηνή τα πράγματα είναι σχετικά πιο "ήρεμα", αν σκεφτεί κανείς ότι στον Έβρο έχουν ήδη ξεκινήσει οι γκρίνιες και οι αψιμαχίες, αφού το ανακοινωθέν Τμήμα Διαιτολογίας, δεν θα λειτουργήσει τελικά στην Ορεστιάδα, αλλά στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό θα συμβεί επειδή "το πρόγραμμα σπουδών έχει μέσα μαθήματα τα οποία μπορούν να γίνονται στις ήδη υπάρχουσες σχολές της Αλεξανδρούπολης - Ιατρική, Μοριακή Βιολογία", εξήγησε ο κος Τουλουπίδης. Ο πρυτανεύων έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι "εκείνο που προέχει και το είπαμε και στην Σύγκλητο σαν απόφαση, είναι να στηριχθούν τα δύο τμήματα στην Ορεστιάδα. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι υπάρχει ένας κίνδυνος για αυτά τα τμήματα όσο αφορά τις μετακινήσεις μελών ΔΕΠ και ταυτόχρονα να ζητούμε την διάσπαση του τμήματος. Δεύτερον μέσα στην πρόταση είναι να στήσουμε ένα ερευνητικό κέντρο συναφές με την Αγροτική Διατροφή και την Ανάπτυξη γενικότερα το οποίο θα φέρει περισσότερη ανάπτυξη στην περιοχή ".


Αναφορικά με τον βόρειο Έβρο, μεγάλη πληγή αποτελεί και το ΤΕΙ Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, "το οποίο είναι να έρθει στο πανεπιστήμιό μας" όπως είπε ο κος Τουλουπίδης, υπογραμμίζοντας όμως ότι "δεν υπάρχουν καθηγητές καθόλου εκεί και πρέπει να στηθεί από την αρχή". Αυτό το στήσιμο από την αρχή προϋποθέτει μία ευρεία συζήτηση ώστε να διευκρινιστεί το που θα μπορούσε να λειτουργήσει από πλευράς κτιριακών υποδομών. Ο πρυτανεύων τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις με δημάρχους, καθώς όπως είπε η μόνη ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις υποδομές είναι αυτή της Κομοτηνής.

"Στην Κομοτηνή γνωρίζω μερικά πράγματα. Για παράδειγμα, γνωρίζω ότι υπάρχει το παλιό κτίριο δίπλα στην σχολή Αστυφυλάκων. Είχα κάνει μια πρόταση στον περιφερειάρχη και την είχε αποδεχτεί, ότι με 700 - 800 χιλιάρικα μπορούμε να ξαναφτιάξουμε το κτίριο αυτό. Επίσης εντός τριετίας φεύγουνε οι σχολές που βρίσκονται στον χώρο της παλιάς Νομικής Κομοτηνής και μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί νέες σχολές. Επίσης το τμήμα της Εργοθεραπείας μπορεί να φιλοξενηθεί στο ΤΕΦΑΑ - υπάρχει χώρος. Φυσικά για όλα αυτά θα γίνει μια διεξοδική συζήτηση με τους αντίστοιχους τοπικούς άρχοντες για να έχουμε και εμείς μια εικόνα τι μπορούμε να στηρίξουμε από άποψη κτιριακής υποδομής. Θα γίνει μια συζήτηση με το υπουργείο και μέχρι να νομοθετηθεί είναι κάποια πράγματα ανοιχτά. Τα πολιτικά ζητήματα - το που θα τοποθετηθεί παρότι εμείς ακαδημαϊκά θα λέμε 'εκεί', είναι απόφαση του υπουργείου. Για εμάς το θέμα είναι να έρθουν σχολές και να λειτουργήσουν" είπε συγκεκριμένα.


Τον άλλο μήνα το ραντεβού των Θρακιωτών με τον Γαβρόγλου
Εν τω μεταξύ, η συνάντηση των Θρακιωτών με τον υπουργό Παιδείας θα γίνει στις αρχές ή τα μέσα του επόμενου μήνα και σε αυτήν, ο πρυτανεύων θα συνοδευτεί από αυτοδιοικητικούς και άλλους εκπροσώπους φορέων. Όπως είπε ο κος Τουλουπίδης, ο ίδιος είναι πιθανό να έχει μία ιδιωτική συνάντηση με τον υπουργό στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη, όμως η επίσημη συνάντηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.