fbpx Οι ακρίτες κτηνοτρόφοι παλεύουν για να μείνουν στο επάγγελμα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, 2017 - 11:00
ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΜΕΤΙΟ

Οι ακρίτες κτηνοτρόφοι παλεύουν για να μείνουν στο επάγγελμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κτηνοτρόφοι
Διαμαρτυρία
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Με σύνθημα "δώστε μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παράγουμε" οι κτηνοτρόφοι ΑΜ-Θ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή

Χρ. Μέτιος: "Σας στηρίζουμε, αλλά κάποια θέματα είναι της κυβέρνησης"

Διονύσης Βοργιάς

Βαρέθηκαν τους πολιτικούς και τον "ξύλινο" λόγο με τον οποίο τους απαντούν σε όλα τους τα αιτήματα, οι κτηνοτρόφοι ΑΜ-Θ που όπως δηλώνουν "έφτασε ο κόμπος στο χτένι". Ως μια ύστατη προσπάθεια να ακουστούν, εκπρόσωποι των κτηνοτροφών όλης της Περιφέρειας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή, στο κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, το μεσημέρι της Τρίτης 22 Οκτωβρίου. Τα αιτήματά τους άκουσαν μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, το στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Τάκης Χαρίτου.


Να μην τους θεωρούν πρόβατα, να μπει ένα τέλος στην κοροϊδία και βάλει "πλάτη" η Περιφέρεια για το καλό των κτηνοτρόφων, αυτά και πολλά άλλα ακούστηκαν στη διαμαρτυρία, στην οποία παρευρέθηκαν περίπου εξήντα κτηνοτρόφοι, από τους συλλόγους Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ιάσμου, Αλεξανδρούπολης, και μέλη των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών "Θρακών Αμνός" και "Αρριανών".


ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Μεταξύ των κτηνοτρόφων, και ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας και εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων ΑΜ-Θ, Νίκος Δημόπουλος. "Εδώ και τρία χρόνια συγκεντρωνόμαστε συχνά, για να βρούμε μια λύση στα προβλήματα που μας απασχολούν. Δυστυχώς, και παρά την αλλαγή στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της περιφέρειας, δεν έχουμε δει σχεδόν καμία διαφορά".


Ο κος Δημόπουλος ανέδειξε και τα βασικά προβλήματα του κλάδου. "Κύριο πρόβλημά μας είναι οι ελληνοποιήσεις που γίνονται στην παραγωγή, δηλαδή έχουμε πολλές εισαγωγές από το εξωτερικό, οι οποίες ευτελίζουν το ελληνικό προϊόν και αναγκάζουν τον παραγωγό να το πουλά σε πολύ χαμηλή τιμή. Ταυτόχρονα εξαπατούν τον καταναλωτή, λέγοντας ότι όλα τα προϊόντα είναι ελληνικά, ενώ στην πραγματικότητα περιορισμένα είναι ελληνικά. Θέλουμε να υπάρξει έλεγχος στα ισοζύγια μεταποιητών-εμπόρων. Επίσης, έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, όμως το υπουργείο βρήκε έναν πολιτικάντικο τρόπο για να αποζημιώσεις λίγους μόνο κτηνοτρόφους", είπε.


Ως σημαντικό πρόβλημα, ανέδειξε κι αυτό των κατασχέσεων που κρατούν τους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων άδειους. "Είμαστε στο 1/3 των χρημάτων που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι σε άλλες περιφέρειες. Αυτά τα χρήματα λείπουν από τις τσέπες μας. Μεγάλο πρόβλημα έχουμε και με τις κατασχέσεις, γιατί τα κόκκινα δάνεια είναι στην παλιά αγροτική και σε άλλες τράπεζες, οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση και δε μπορούν να πληρώσουν. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ρυθμίσεις, δεν είναι ενήμεροι και το χέρι του κράτους τους παίρνει ό,τι χρήματα μπαίνουν στους λογαριασμούς τους", και μίλησε για την μείωση των κτηνοτρόφων.


"Καθημερινά μας παίρνουν ως προέδρους τηλέφωνο, μας λένε ότι πουλάνε τα ζώα τους και δεν αντέχουν άλλο στο επάγγελμα και αρκετοί φεύγουν στο εξωτερικό. Η κτηνοτροφία δεν είναι παιχνίδι, είναι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν", δήλωσε, κι ανέδειξε το εξής ...παράδοξο: "Όλοι προσπαθούν να ...μειώσουν τα ζώα τους, ώστε να μειώσουν το εισόδημά τους και να μην τους παίρνουν τα μισά χρήματα το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Έχουμε δύο φορολογίες, μία του φόρου εισοδήματος και μία των ασφαλιστικών ταμείων".


Παράλληλα, παραδίδοντάς μας το ψήφισμά τους, γνωστοποίησε στο σύνολο τα αιτήματα του κλάδου, μεταξύ των οποίων η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τον πρωτογενή τομέα, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ο αυστηρός έλεγχος όλων των εισαγωγών σε γάλα και κρέας με ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού), όπως και αυστηρή τήρηση των ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων, εμπόρων, μεταποιητών και λιανεμπόρων, με ταυτόχρονη ενημέρωση για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την πώλησή τους. η άμεση διόρθωση από το ΥΠΑΑΤ της άδικης κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων (λόγω βοσκοτόπων) από το 2015 και μετά σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων περιφερειών της επικράτειας, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ, η ενίσχυση όλων όσων επλήγησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι την ενίσχυση ενός μόνο μικρού μέρους των κτηνοτρόφων -επικουρικά με την άμεση δημιουργία επιτροπής έκτακτων καταστάσεων για τον πρωτογενή τομέα ανά περιφερειακή ενότητα για την αξιολόγηση, διαχείριση και πιστοποίηση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα. 


Επίσης, μεταξύ των αιτημάτων είναι να μπει stop στις κατασχέσεις λογαριασμών, να απλουστευτεί η διαδικασία για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, η ενίσχυση με κτηνιάτρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας ΑΜΘ και του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο, ο διαχωρισμός του ΕΛΓΑ σε ζωικής και φυτικής παραγωγής, η αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό, καθώς και η άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους κτηνοτρόφους από παλιότερα έτη.


Η παρουσία της Ροδόπης έγινε με αρκετούς κτηνοτρόφους, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του συλλόγου της Ροδόπης κος Μάντζαρης που δήλωσε ότι "το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια είναι περισσότερο της αυτοδιοίκησης. Έπρεπε να λύσετε το πρόβλημα πιο μπροστά", και ο κος Μολλά, πρόεδρος στον συνεταιρισμό Αρριανών, που υπογράμμισε ότι "πρέπει οι έλεγχοι να γίνονται στα τελωνεία. Δε μπορεί ο έμπορος να παίρνει 100 αρνιά από τη Βουλγαρία και μετά να λέει ότι είναι ελληνικά. Το ξέρουμε ότι υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, αλλά υπάρχει και το δικαίωμα του καταναλωτή να ξέρει τι αγοράζει, να μην του πωλούν ρουμάνικα και βουλγάρικα σαν ελληνικά. Γι' αυτό πρέπει να γίνουν ενισχύσεις σε αγροτικούς κτηνιάτρους". Το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος του συλλόγου Ιάσμου κος Λουτφή.


Τον λόγο πήραν δεκάδες κτηνοτρόφοι, με τον πρόεδρος του συλλόγου Προσοτσάνη κο Ακριτίδη, να στέκεται κατηγορηματικός με βολές κατά της κυβέρνησης. "Δώσαμε μια ελπίδα στους ψεύτες που μας κυβερνούν, για να σώσουν τον κλάδο. Ντροπή τους! Αν έρθουν εδώ σε ένα μήνα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός, θα τους υποδεχθούμε με τα παιδιά μας μαζί, για να τους πουν οι ίδιοι ότι δεν έχουμε άλλα λεφτά. Ψεύτες είναι και οι βουλευτές της Περιφέρειας. Δεν διεκδικούν ποτέ τίποτα για τον κλάδο μας, όμως ξέρουν να διεκδικούν την ψήφο μας", είπε. 
Αλλά και ο κτηνοτρόφος κος Τσέρνιος, πήρε το λόγο ζητώντας πιο δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας. "Ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει από την περιφέρεια, ώστε η κυβέρνηση να μην μας κοροϊδεύει άλλο. Κύριε Μέτιο, ζητάμε πιο δυναμική στήριξη από εσάς, όχι απλώς με έγγραφα που στέλνετε στα υπουργεία. Είμαστε οι δύναμή σας. Πρέπει να το καταλάβετε και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί", τόνισε. 


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΙΟΥ-ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ
Τα παράπονα άκουσαν οι κ.κ. Μέτιος, Τσαλικίδης, αν και τους διαβεβαιώθηκε από τους κτηνοτρόφους ότι τα "ακούν" όχι γιατί έχουν κάποιο πρόβλημα μαζί τους, αλλά γιατί επιθυμούν να τα διαβιβάσουν στους υπουργούς και τον πρωθυπουργό. 


"Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι βασική πολιτική μας, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις μας. 


Το 15% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας, για τα μεγάλα ζώα, και περίπου 9% στα μικρά ζώα, υπάρχει στα εδάφη μας", σημείωσε ο κος Μέτιος, ο οποίος ανέδειξε ως θετικό στοιχείο πως "υπάρχει καλή επαφή με τους εκπροσώπους σας κι έγινε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τα θέματα του κτηνοτροφικού τομέα. Τα περισσότερα αιτήματά σας έχουν τεθεί ξανά, δεν λύθηκαν, αν και τα περισσότερα είναι δίκαια".
Στη συνέχεια αναγνώρισε πως "υπάρχει θέμα με τους βοσκοτόπους, το οποίο θα λυθεί όταν γίνουν οι μελέτες, που θα ξεκαθαρίσει και το θέμα των επιδοτήσεων, οριστικά", και μίλησε για τα πεπραγμένα της Περιφέρειας. 


"Ως Περιφέρεια αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα των ζωονόσων με μεγάλη προσπάθεια και δαπανήθηκαν 270.000 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια για να εμβολιαστούν τα ζώα. Κι εξασφαλίσαμε, επίσης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, άλλες 300.000 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί το πρόβλημα των εμβολιασμών μέχρι το 2019. Δεύτερον, ετοιμάζουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για ένα μικρό κτηνοτροφικό πάρκο. Τρίτον, είμαστε σε θέση να διαθέσουμε τα χρήματα, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους, ώστε να γίνουν μικρές υποδομές, π.χ. ποτίστρες όπου δεν υπάρχουν. Τέλος, διεκδικήσουμε, με τα χρήματα από το TAP, τη συγκρότηση ενός κέντρου εξωτικών νοσημάτων, για να αντιμετωπίζουμε τις νέες ασθένειες που προκύπτουν από τις γειτονικέ χώρες. Το κτίριο υπάρχει στην Ορεστιάδα. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούν την κυβέρνηση, κι εμείς στηρίζουμε τα αιτήματά σας", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος Μέτιος. 


"Τα προβλήματά μας είναι κοινά γι' αυτό σε αυτό τον αγώνα πρέπει να είμαστε ενωμένοι", ανέδειξε ο κος Τσαλικίδης, ο οποίος στάθηκε και στη λειτουργία γραφείου διασύνδεσης αγροτών και κτηνοτρόφων στη Ροδόπη. 


Μόνος "εκπρόσωπος" της κυβέρνησης στη διαμαρτυρία, ήταν ο Τάκης Χαρίτου, ο οποίος μετά το τέλος της εξέδωσε ανακοίνωση. "Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποια θετικά βήματα, όπως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο ζωικό κεφάλαιο, οι ρυθμίσεις για τις βοσκήσιμες γαίας κ.ά. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που συζητούνται αυτήν περίοδο όπως η πληρωμή των παραγωγών κτηνοτρόφων σε 60 ημέρες από την παράδοση των προϊόντων τους. Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής στο γάλα της χώρας αρμέγματος για το κτύπημα των ελληνοποιήσεων", δήλωσε, κι αναγνώρισε ότι "όλα αυτά σημαντικά μεν, ανακουφίζουν τον κτηνοτροφικό κόσμο αλλά δεν αρκούν και χρειάζονται πολύ περισσότερα".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει