fbpx «Όχι» σε νέα δομή μεταναστών ή επέκταση της υφιστάμενης στη Θράκη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΘ

«Όχι» σε νέα δομή μεταναστών ή επέκταση της υφιστάμενης στη Θράκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Μέτιος Χρήστος
Βασίλης Μαυρίδης

Μετωπική Μέτιου-Μαυρίδη για το εάν γνώριζε ο περιφερειάρχης εδώ και μήνες τις προθέσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης για επέκταση της δομής στον Έβρο

Διονύσης Βοργιάς

«Όχι» στη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων ή στην επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Σε μία συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη που άγγιξε τις οκτώ ώρες συνολικά, εκ των οποίων περισσότερες από δύο αφορούσαν τις αντιδράσεις της ΠΑΜΘ στα σχέδια του Υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου, το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το εξής ψήφισμα:

«Μετά από διεξοδική συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επαναδιατυπώνει την κατηγορηματική θέση του:

  1. Αρνούμαστε τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας των ήδη υφιστάμενων δομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
  2. Να ανακληθεί άμεσα η από 29.12.2020 πρόσκληση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που φέρει τον τίτλο “Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου”».

Γνωστές από τον Σεπτέμβριο οι προθέσεις
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου είναι γνωστές από τις αρχές Σεπτεμβρίου ’20, όταν ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου Νότης Μηταράκης, παρευρισκόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, ερωτήθηκε το εξής:

«Θα σας ρωτήσω ευθέως. Θα σκεφτόσασταν να κάνετε όσα κάνετε στην Χίο, για παράδειγμα στον Έβρο. Να ζητήσετε από τα δημοτικά συμβούλια εκεί ότι θέλετε να κάνετε δομή;». Και απεφάνθη: «Η απάντηση είναι ναι και ήδη επεκτείνουμε το Φυλάκιο Έβρου». «Τί χωρητικότητα περίπου υπουργέ;», ακολούθησε νέα ερώτηση, με απάντηση του υπουργού: «Ταυτόσημη περίπου με τη Σάμο».

Μετωπική Μέτιου - Μαυρίδη, όλα όσα συνέβησαν
Η εδώ και πέντε μήνες περίπου δημόσια δήλωση του κου Μηταράκη και η γνώση ή μη  από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, οδήγησε σε μετωπική σύγκρουση τον ίδιο με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλη Μαυρίδη, που παρέστη στη συνεδρίαση.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε στην έναρξη της μακράς συζήτησης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης: «ήταν αρχές του έτους (‘21) όταν συμμετείχα στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ορεστιάδας, παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών, των δύο Μητροπολιτών, των δημάρχων», με τον περιφερειάρχη να υποστηρίζει επί του μικροφώνου πως «εκεί ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα. Είχε ήδη ξεκινήσει ο ‘θόρυβος’ λόγω της προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Και συνέχισε δηλώνοντας αναλυτικά τα εξής: «Ο κος Μαυρίδης μάς ενημέρωσε ότι ξεκίνησε η συζήτησή του με τον κο Μηταράκη από τον Σεπτέμβριο –και θα σας μεταφέρω αυτά που μας είπε. Έκανε την πρώτη σύσκεψη για το θέμα αρχές Δεκεμβρίου. Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά, έθεσα τον προβληματισμό μου κι εκεί τι ήθελε να πετύχει ο άνθρωπος αυτός. Συζητούσε τέσσερις μήνες και μετά ζήτησε να βρεθούμε για να αποτρέψουμε μια κατάσταση; Εγώ ενημερώθηκα τότε, λίγες ημέρες νωρίτερα είχα μάθει τι γίνεται, δεν είχα μιλήσει καθόλου ούτε μου τηλεφώνησε ο υπουργός. Ζήτησα εξηγήσεις και διατύπωσα μία ξεκάθαρη άποψη παρουσία όσων σας είπα, ότι –όπως έχουμε εκφράσει και στο παρελθόν- είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε επέκταση, εντάξει σε μία αναβάθμιση του χώρου όλοι μας  είχαμε συμφωνήσει, αλλά όχι μέσω της αναβάθμισης… επέκταση. Ούτε είμαστε σύμφωνοι να κατασκευαστεί οποιαδήποτε νέα δομή στη Θράκη. Εξαίρεσα την Ανατολική Μακεδονία, γιατί υπάρχουν δύο ανοιχτές δομές, όμως στη Θράκη λόγω των πιο ευαίσθητων χαρακτηριστικών είναι πάγια θέση μας, να εξαιρεθούν οι νέες κλειστές ή ανοιχτές δομές στην περιοχή».

Ως προς την θέση του, υποστήριξε πως αυτή παραμένει ίδια και ξεκάθαρη κατά της δημιουργίας νέας δομής ή της επέκτασης της υφιστάμενης, με τον ίδιο να ζητά από το Σώμα επαναδιατύπωση της συλλογικής θέσης «για να δούμε τι μπορούμε να σώσουμε» όπως είπε, εκτιμώντας στη συνέχεια: «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε σίγουρα κάποια πράγματα, αλλά ούτως ή άλλως κάποιος χρόνος είχε χαθεί. Μας ενδιαφέρει το τώρα».

Της τοποθέτησης του περιφερειάρχη και της απάντησης του Βασίλη Μαυρίδη, μεσολάβησε σχεδόν… μιάμιση ώρα. Πρώτα πήραν το λόγο όλοι οι επικεφαλής παρατάξεων και όσοι περιφερειακοί σύμβουλοι θέλησαν να τοποθετηθούν (βλ. παρακάτω). Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου προσπάθησε να αποφύγει την οποιαδήποτε επί του μικροφώνου τοποθέτηση του κου Μαυρίδη. Μόνο μετά από σειρά αντιδράσεων συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο λόγος δόθηκε στον προσκεκλημένο, με τον πρόεδρο να ζητάει «μόνο για δύο λεπτά δήμαρχε πολύ σύντομα», δεχόμενος ξανά φουρτούνα αντιδράσεων από το Σώμα.

Τελικά, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, αφότου ανέμεινε υπομονετικά τη συζήτηση, τοποθετήθηκε τηρώντας το πρωτόκολλο. Ξεκαθάρισε πως στον Δήμο λειτουργούν δύο δομές: Πρώτον, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών (ΚΥΤ) Έβρου με δυναμική έως 250 φιλοξενούμενους, αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης κι Ασύλου. Δεύτερον, το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) με δυναμική έως 270 άτομα, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Υπουργείο Μετανάστευσης κι Ασύλου ζητάει επέκταση των δομών του ΚΥΤ και της δυναμικής έως 1500 άτομα, κι εδώ έγκειται η μεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Ο δήμαρχος εξήγησε επίσης πως το Υπουργείο μετατρέπει τη δομή από αμιγώς κλειστή σε «κλειστή/ελεγχόμενη» κάτι που σημαίνει πως «από την 25η μέρα όποιος δεν έχει διεκπεραιώσει το αίτημά του, θα μπορεί να μπαινοβγαίνει. Κι αυτό είναι μία από τις παγίδες».

«Το αίτημα της τοπικής κοινωνίας ήταν πάντοτε η βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης», ξεκαθάρισε, πλην όμως υπερτόνισε πως όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν «τη μη αναγκαιότητα οποιασδήποτε επέκτασης ή νέας δομής».

Στη συνέχεια, ο κος Μαυρίδης στάθηκε στην άγνοια για το θέμα, που επικαλέστηκε ο περιφερειάρχης, κατηγορώντας τον για ψεύδη. Αρχικά πάντως, ο κος Μαυρίδης επιβεβαίωσε την σύμφωνη γνώμη του περιφερειάρχη στο «όχι» στη νέα δομή, που διατυπώθηκε στην διευρυμένη σύσκεψη τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα του ίδιου. «Πέρα από την προσωπική κι εσκεμμένη κατασυκοφάντησή μου, γιατί δυστυχώς κε περιφερειάρχα χρησιμοποιήσατε ψευδώς λόγια που δεν έχω πει εγώ στην περιβόητη σύσκεψη της 4ης Ιανουαρίου…», άρχισε να δηλώνει ο Βασίλης Μαυρίδης και σε αυτό ακριβώς το σημείο κόπηκε η ζωντανή αναμετάδοση της τηλεδιάσκεψης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν αυτό οφείλεται σε τεχνικούς ή άλλους λόγους.

Συνεχίζοντας τον κομμένο συλλογισμό του μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm, ο Βασίλης Μαυρίδης κατηγόρησε τον περιφερειάρχη για «ψεύδη που έχω αποδείξει», πως «μετέφερε λόγια που δεν έχω πει» και πως είναι «τεράστια θεσμικά ατοπήματα να κατηγορεί ένας περιφερειάρχης ότι για την εφαρμογή μίας κυβερνητικής απόφασης ευθύνεται ένας αυτοδιοικητικός […] έχουμε κατρακύλα – θέλοντας να καλύψει κάποιες πιθανές δυσάρεστες επιλογές μίας κυβέρνησης, μεταθέτει τις ευθύνες, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, στην αυτοδιοίκηση».

Πώς, όμως, αποδεικνύεται πως ο περιφερειάρχης γνώριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με τον κο Μαυρίδη; «Πέρα από τις προσωπικές επαφές που έχει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, υπάρχουν δύο δεδομένα: 1. Το δημοσίευμα με το βίντεο από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου της τοποθέτησης του κου Μηταράκη που πρώτη φορά μίλησε για επέκταση της δομής στο Φυλάκιο που το έχει βγάλει στη δημοσιότητα ο έμμισθος συνεργάτης του (εν. ΜΜΕ φίλα προσκείμενο στον περιφερειάρχη). 2. Η επιστολή που έστειλα στον υπουργό και την κοινοποίησα στον περιφερειάρχη κι αναφέρω κατά λέξη τι είπε ο υπουργός. Επομένως ψεύδεται δύο φορές (ο περιφερειάρχης)», δήλωσε.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Μεταξύ των δύο αντρών, το λόγο πήραν επικεφαλής και περιφερειακοί σύμβουλοι, συμφωνώντας όλοι εμμέσως πλην σαφώς στο να μην υπάρξει νέα δομή ή επέκταση της υφιστάμενης.

Το ότι συζητείται το θέμα τελευταία στιγμή καυτηρίασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστόδουλος Τοψίδης, λέγοντας «το ότι δεν συζητήσαμε λόγω ασθένειας του περιφερειάρχη, δεν με καλύπτει εμένα. Θα έπρεπε το θέμα να συζητηθεί στην ώρα του», για να λάβει την απάντηση πως ο περιφερειάρχης… δεν είχε ίντερνετ στο πατρικό του στη Γρατινή, όπου περιορίστηκε κατ’ οίκον με κορωνοϊό, με τον κο Τοψίδη να επιστρέφει σημειώνοντας: «θα μπορούσε ως περιφερειάρχης να βγάλει ένα δελτίο τύπου, να ξέρουμε ποια η θέση της Περιφέρειάς μας» και τον κο Μέτιο να ανταπαντά πως έκανε γνωστή τη θέση του από τις αρχές Γενάρη στη διευρυμένη σύσκεψη.

Αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας, χαρακτήρισε την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Κατσιμίγας και υπογράμμισε με νόημα: «Αφήστε που με πρόσχημα τη βελτίωση των υποδομών, ο κος Μηταράκης επιχειρεί να μετατρέψει το ΚΥΤ Ορεστιάδας σε δομή φιλοξενίας», δηλώνοντας αντίθετος σε τέτοια εξέλιξη κι εξηγώντας εν πολλοίς πως η ‘βελτίωση’ των υποδομών, μπορεί τεχνηέντως να φέρει από την πίσω πόρτα επέκταση του ΚΥΤ και της δυναμικής του. Θύμισε, επίσης, πως η παράταξή του ήταν η πρώτη που αντέδρασε και ζήτησε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα.

Συμπερίληψη και της Ανατολικής Μακεδονίας στο ψήφισμα ζήτησε ο επικεφαλής της Περιφέρειας σε Δράση Κωστής Σιμιτσής, που σε άλλη αποστροφή του χαρακτήρισε «προσβλητικό για όλους μας να θεωρούμε ότι αποτελεί ιδιαιτερότητα αρνητική η ύπαρξη της μειονότητας, εγώ θεωρώ ότι είναι ένα πλεονέκτημα για την Περιφέρειά μας και όλη τη χώρα» και επιχειρηματολόγησε πως δεν χρειάζεται άλλη δομή η ΠΑΜΘ λόγω διασυνοριακότητάς της.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολιτική ΕΕ και ΝΑΤΟ που εγκλωβίζει στα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες», δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Τρέλλης και εξήγησε: «οι ροές δεν θα σταματήσουν αν δεν σταματήσουν οι αιτίες που τις προκαλούν», μη δεχόμενος κανένα κλειστό κέντρο μεταναστών σε κανένα σημείο της χώρας.

Ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο, ζήτησε ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΜΘ Θόδωρος Περεντίδης, ενώ σε άλλη αποστροφή του ζήτησε από το Σώμα να πάρει αποστάσεις από ρατσιστικές εκφράσεις και ρητορική μίσους.

«Ναι στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής, όχι στα 72,5 στρέμματα για ανάπτυξη ή δημιουργία νέας δομής», είπε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Ανδρέας Καραγιώργης, ζητώντας κι αυτός συμπερίληψη της Ανατολικής Μακεδονίας στο ψήφισμα, αίτημα το οποίο έγινε τελικά αποδεκτό όπως διαβάσατε στο ψήφισμα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ