fbpx «Όχι» από το δημοτικό συμβούλιο στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ιάσμου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
ΚΟΝΤΡΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

«Όχι» από το δημοτικό συμβούλιο στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ιάσμου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οντέρ Μουμίν
Δήμος Ιάσμου

Απογοητευμένος από την εξέλιξη ο Οντέρ Μουμίν αλλά δεν τα βάζει κάτω

Διονύσης Βοργιάς

Αρνητικά αποφάνθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου στη σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Ιάσμου (ΔΕΥΑΔΙ) στη βραδινή συνεδρίαση της Τρίτης 28/01.

Ο τοίχος της αντιπολίτευσης
Τότε, ο δήμαρχος Οντέρ Μουμίν εισηγήθηκε την σύσταση της δημοτικής επιχείρησης, με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών. Δεν κατόρθωσε όμως να πάρει την έγκριση της πλειοψηφίας του σώματος. Η ψηφοφορία ήταν δραματική, με τους δημοτικούς συμβούλους της διοικούσας παράταξης, έναν από τη μείζονα αντιπολίτευση (Νίκος Γιάτσος) και έναν από την ελάσσονα αντιπολίτευση (Χασάν Μαντρατζή) να λένε «ναι» κι όλους τους υπόλοιπους των παρατάξεων Αμούτζα, Ισμέτ, Σπορίκη, να λένε όχι, με τη «ζυγαριά» να γέρνει στην άρνηση με ψήφους 13-14.

Πως «το νερό είναι αγαθό και δίνεται ανταποδοτικά» είπε ο Κυριάκος Αμούτζας, χαρακτηρίζοντας την οικονομοτεχνική μελέτη μη βιώσιμη και θέτοντας ζητήματα βιωσιμότητας της ΔΕΥΑΔΙ. Ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής, σωρευμένων παρελθόντων χρεών και υδροκλοπών, πρόταξε ο Καδή Ισμέτ. Αντίθετος στο ότι το νερό δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό, παρουσιάστηκε ο Παναγιώτης Σπορίκης.

Επιμένει και επιχειρηματολογεί ο Ο. Μουμίν
Πάντως, ο δήμαρχος το πρωί της Τετάρτης 29/01 είχε προσκαλέσει τα ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου επί του θέματος, η οποία έγινε κανονικά παρά την αρνητική απόφαση του Δ.Σ. Ιάσμου. «Δυστυχώς αυτό το μεγάλο νέο εγχείρημα που το προετοίμασε κι έφερε στη συζήτηση η δημοτική αρχή μέσα σε ένα τετράμηνο, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης από κοινού το καταψήφισαν», είπε, κατηγορώντας για μία ακόμη φορά τους Αμούτζα-Ισμέτ ότι ενεργούν «προσυνεννοημένα». Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους δύο δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που ψήφισαν θετικά και ξεκαθάρισε: «επιφυλάσσομαι να ξαναφέρω το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο».

Ο δήμαρχος μετέφερε περιληπτικά τους λόγους που σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να συσταθεί η δημοτική επιχείρηση. «Όλα αυτά τα χρόνια η ποιότητα νερού στον Δήμο Ιάσμου δεν είναι αυτή που πρέπει. Έχουμε προβληματικές μετρήσεις και δεν πραγματοποιούνται υδρομετρήσεις σε επτά οικισμούς από το 2017, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο δημότης με ποσά που δεν είναι πραγματικά.

Η οποιαδήποτε μέτρηση έχει γίνει σε άλλους οικισμούς είναι ελλιπέστατη […]. Δυστυχώς ο συνεπής καταναλωτής έχει την ίδια μοίρα με τον σκόπιμο οφειλέτη […]. Υπάρχουν μεγάλα χρέη […], οι κλοπές στο δίκτυο αυξάνονται. Όλα αυτά για να αντιμετωπιστούν, το προσωπικό και η δομή του Δήμου δεν επαρκεί», είπε αναλυτικά, για να χαρακτηρίσει τη σύσταση της ΔΕΥΑΔΙ «επιβεβλημένη». Όπως έκανε γνωστό, η επιχείρηση θα στελεχωνόταν με υπαλλήλους του Δήμου και με μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Τον Ιούνιο σε δοκιμαστική λειτουργία ο Βιολογικός
Όσον αφορά σε ένα συγγενές θέμα, αυτό της κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Ιάσμου (που έχει καθυστερήσει δύο χρόνια καθώς όπως αποκάλυψε ο «Χ» υπήρξε προ δύο ετών αλλαγή αναδόχου), ο δήμαρχος έκανε γνωστό:  «ολοκληρώνεται ο Βιολογικός Καθαρισμός Ιάσμου. Μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να γίνει το 25% των συνδέσεων και να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο Βιολογικός». Πάντως, ο κος Οντέρ διευκρίνισε πως χωρίς τη ΔΕΥΑΔΙ ο Δήμος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει τον βιολογικό, άρα θα χρειαστεί τη συνεργασία μίας άλλης ΔΕΥΑ, την οποία θα καλείται να πληρώνει για το διοικητικό κόστος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο