fbpx Ο υποψήφιος Τούρκος πρόεδρος Μουχαρέμ Ιντζέ στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 30 Μαΐου, 2018 - 10:00
Η ΘΡΑΚΗ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ;

Ο υποψήφιος Τούρκος πρόεδρος Μουχαρέμ Ιντζέ στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μουχαρέμ Ιντζέ
Τουρκία
Θράκη
Μειονότητα

Μειονοτικοί συναντούν αυτές τις μέρες τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Δύο γεγονότα που συμπίπτουν χρονικά

Δήμητρα Συμεωνίδου

Δύο γεγονότα που συμπίπτουν χρονικά δείχνουν την προσπάθεια να μπει η Θράκη στο προεκλογικό κλίμα της Τουρκίας. Το πρώτο αφορά την έλευση στην Κομοτηνή του υποψηφίου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) στην Τουρκία Μουχαρέμ Ιντζέ. Το δεύτερο αφορά στο ταξίδι που πραγματοποιούν μειονοτικοί από την περιοχή της Θράκης στην Άγκυρα, αυτές τις μέρες, προκειμένου να συναντήσουν εκεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 


Οι εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 24 Ιουνίου. 
Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. 


Η είδηση της έλευσης του Μουχαρέμ Ιντζέ στην Κομοτηνή έγινε γνωστή την Κυριακή. Και μπορεί να ενδύθηκε τον μανδύα της ιδιωτικότητας, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη Θράκη,  όμως αυτή γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου για την γειτονική χώρα. Και μπορεί ο κος Ιντζέ με την παρουσία του αυτή στην πόλη μας, να μην προσδοκά σε ψηφοφόρους όμως η συγκέντρωση της τουρκικής αντιπολίτευσης, ερμηνεύεται από πηγές της μειονότητας, ως η απάντηση στην εκδήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σεράγεβο της Βοσνίας. Μία απάντηση επί ευρωπαϊκού εδάφους, την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν εισπράττει απαγορεύσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων του ίδιου και του κόμματος του σε ευρωπαϊκές χώρες.


Οι πληροφορίες του "Χ" αναφέρουν ότι ο Μουχαρέμ Ιντζέ θα βρίσκεται στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνή στη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης και στη συνέχεια θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομοθρήσκων του στον αύλειο χώρο της αποκαλούμενης "Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής". 


Εκεί θα γίνει ομιλία ανοιχτή στο κοινό, παρουσία μάλιστα δέκα βουλευτών που συνοδεύουν τον Τούρκο υποψήφιο, όπως και αυτοδιοικητικών από την γειτονική χώρα, προσκείμενων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 


Μετά την Θράκη ο Μουχαρέμ Ιντζέ θα περάσει μέσω του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, στη νότια Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην πόλη Κίρτζαλι, όπου θα μιλήσει σε τουρκικής καταγωγής πολίτες και το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρακαθίσει σε γεύμα ιφτάρ. 
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ στις ομιλίες του ενόψει εκλογών αναφέρεται συχνά στην Ελλάδα. 


Μόλις την Κυριακή (27/5) πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση σε πόλη κοντά στη Σμύρνη, με την ομιλία του να εμπεριέχει αρκετές αναφορές στην Ελλάδα. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ, έτσι και αυτός έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά επιτέθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ξέρετε ότι πλέον δεν έχουμε καλές σχέσεις με καμία χώρα. Αλλά πρέπει να πούμε ότι ο Ερντογάν δεν είναι ο μόνος που φταίει για αυτό. Δυστυχώς, κι άλλες χώρες έχουν ηγέτες ή πολιτικούς όπως ο Ερντογάν. Είτε η δική τους πολιτική έχει ως γνώμονα την εχθρότητα είτε η δική μας πολιτική έχει γνώμονα την εχθρότητα".  


Ο Μουχαρέμ Ιντζέ υποσχέθηκε ότι θα βελτιώσει τις σχέσεις με τους γείτονες, αλλά ποτέ δεν θα κάνει καμία υποχώρηση. «Θα κινηθούμε ειρηνικά, αλλά πάντοτε θα έχουμε προτεραιότητα την Τουρκία. Ο Ερντογάν διοικεί αυτή τη χώρα τα τελευταία 16 χρόνια. Αλλά πλέον έκανε την χώρα μας χειρότερη και από την Ελλάδα, στην οικονομία».


Η αντιπολίτευση, πάντως, δεν έχει στα ψηφοδέλτιά της υποψήφιο από την ελληνική Θράκη σε αντίθεση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συμπεριλάβει τον καταγόμενο από την Κομοτηνή υφυπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Χακάν Τσαβούσογλου.


Πως σχολιάζεται η έλευση του Μουχαρέμ Ιντζέ
Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, τόνισε ότι τέτοιου είδους προβλήματα αντιμετωπίζονται θεσμικά και σε καμιά περίπτωση, μια ιδιωτική επίσκεψη Τούρκου πολιτικού στην Θράκη, δεν μπορεί να συνδυαστεί με προεκλογική ομιλία. Όπως τόνισε μάλιστα, καλό θα ήταν να περιμένουμε γιατί όλη αυτή η ιστορία με τον Ιντζέ, μπορεί να διαψευστεί.


Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Νέα Δημοκρατία είναι αντίθετη με τη μεταφορά στη Θράκη της προεκλογικής κομματικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών στην Τουρκία. Δεν συμφωνούμε με την εξαγωγή τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων, εντάσεων και πόλωσης σε ελληνικό έδαφος και μεταξύ Ελλήνων πολιτών μουσουλμανικού θρησκεύματος. Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα, όπως έχει γίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αντίδραση από την ελληνική Κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Ιντζέ στην Θράκη.


Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει εκλεκτορικό σώμα στην Θράκη, που να ψηφίζει στις τουρκικές εκλογές, δεν νοείται να επιτραπεί στον Ιντζέ να πραγματοποιήσει ομιλία.


Επίσης και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση και ψυχραιμία, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν νοείται ότι η Θράκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο αντιπαράθεσης για τις εκλογές στην Τουρκία.
Ως «ιταμή πρόκληση» χαρακτηρίζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος την ομιλία που θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στην Κομοτηνή ο υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος στηρίζεται από τους κεμαλιστές, και καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να απαγορεύσει τη συγκέντρωση αυτή.


Αναλυτικά η δήλωση του κ. Χρυσόγονου: "Η επικείμενη επίσκεψη στην Κομοτηνή και προεκλογική ομιλία σε ανοικτή συγκέντρωση, μπροστά στο κτίριο των γραφείων της «Τουρκικής Νεολαίας», του υποψήφιου του κόμματος CHP για την προεδρία της Τουρκίας, κ. Μουχαρέμ Ιντζέ, μεθαύριο Πέμπτη 31 Μαΐου 2018, αποτελεί ιταμή πρόκληση έναντι της Ελλάδος και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζω ότι ο αρχηγός του ίδιου κόμματος, κ. Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είχε δηλώσει πριν τέσσερις μόλις μήνες, στις 10 Ιανουαρίου 2018, ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού». Συνέχισε λέγοντας ότι τα νησιά αυτά «θα έρθω το 2019 και θα τα πάρω όπως πήρε ο Ετσεβίτ την Κύπρο».

Επομένως το κόμμα αυτό απειλεί δημοσίως την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και προφανώς η προεκλογική ομιλία Ιντζέ σε μια πόλη όπου δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι, παρά μόνο ομόθρησκοί του Έλληνες πολίτες, εντάσσεται στην επεκτατική αυτή στρατηγική. Το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη και ειδικότερα η αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης οφείλουν, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος, να απαγορεύσουν τη υπαίθρια αυτή συνάθροιση, αφού είναι προφανές ότι εξαιτίας της επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Η Κομοτηνή είναι πόλη ελληνική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή και όχι τουρκική."
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πολύ αργά, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, σκέφτηκε η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια,  να βάλλει,  εξ απαλών ονύχων βέβαια εναντίον της Γερμανίας, για τη διφορούμενη στάση της στα «ελλη