fbpx Ο ψευτομουφτής Κομοτηνής και τα "παιχνίδια" ιστορίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 29Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1990

Ο ψευτομουφτής Κομοτηνής και τα "παιχνίδια" ιστορίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μειονότητα
DEB
Χακάν Τσαβούσογλου

"Η Ελλάδα συνεχίζει να σφετερίζεται τα δικαιώματά μας", ισχυρίζεται το κόμμα DEB

Χ. Τσαβούσογλου: "Οι ομογενείς δεν μπορούν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους"

Διονύσης Βοργιάς

Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε στην Κομοτηνή το 1990, όταν ο τότε υποψήφιος βουλευτής Σαδίκ Αχμέτ έθεσε ζήτημα αναγνώρισης εθνικής μειονότητας δηλώνοντας εθνικά Τούρκος. Στις 26 Ιανουαρίου του 1990 ο Σαδίκ Αχμέτ οδηγήθηκε στη φυλακή και ακολούθως ξέσπασαν διαμαρτυρίες μουσουλμάνων με κλείσιμο των καταστημάτων. 


Στις 29 Ιανουαρίου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.500 μουσουλμάνοι έξω από τζαμί φωνάζοντας "είμαστε Τούρκοι", γεγονός που προκάλεσε επεισόδια με μερίδα χριστιανών. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν 50 άτομα, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε καταστήματα μουσουλμάνων και στα γραφεία δυο εφημερίδων της μειονότητας. 


Παρόλα αυτά, ακραίες μερίδες της αποκαλούμενης ως "τουρκικής" μειονότητας έχουν γιγαντώσει τα επεισόδια, προκειμένου να δείξουν δήθεν ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης - έκτοτε και διαχρονικά - δεν απολαμβάνει ίσων δικαιωμάτων με την πλειονότητα. Επίσης, σημαντικό στοιχείο αναφοράς, που πολλάκις αποκρύπτεται ιστορικά από την ακραία μερίδα μειονοτικών, είναι πως ευτυχώς από τις αντιδράσεις των ακραίων η μειονότητα δεν θρήνησε κανένα θύμα. 


Αντίθετα, τον τραγικό θάνατο βρήκε τον Φλεβάρη του 1990 ένα αθώο θύμα του φανατισμού από την πλειονότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο άτυχος τελωνειακός Άγγελος Σολακίδης βρήκε τραγικό θάνατο όταν μετά την καταδίκη του Αχμέτ Σαδίκ από την ελληνική δικαιοσύνη, σε συζήτηση που έκανε με συγγενικό του πρόσωπο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Κομοτηνής δέχθηκε με σιδερένιο σκαμπό χτυπήματα στο κεφάλι όταν επέστρεψε από χειρουργική επέμβαση στον κοινό τους θάλαμο. 


Ο μουσουλμάνος δράστης και πρωταγωνιστής του "φονικού" αυτού συνελήφθη. Δυστυχώς η τραγωδία συνεχίστηκε, με τον δράση να αυτοκτονεί στο αστυνομικό τμήμα, παρουσία άλλου συγκρατουμένου του ενώ οδηγείτο σε δίκη. "Έκανα αμαρτία πρέπει να πεθάνω", φαίνεται να είχε πει στον συγκρατούμενό του και κόβοντας μια λωρίδα από την κουβέρτα του κρεμάστηκε γονατίζοντας ώστε να επιτύχει το τραγικό εγχείρημά του. 


Παρόλα αυτά, από τότε και κάθε χρόνο, η ακραία μερίδα μειονοτικών, οργανωμένη υπό την σκέπη της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας, επικεφαλής της οποίας είναι ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, προσπαθεί να καρπωθεί τα επεισόδια, αναδεικνύοντας ότι η μειονότητα ζει στο περιθώριο και δήθεν υπό το καθεστώς φόβου.


Έτσι και φέτος, αυτή τη φορά στον μεγάλο χώρο εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Χρήστος κι Εύη το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου - ανήμερα της επετείου, πραγματοποιήθηκε αυτή η εκδήλωση μνήμης. Παρόντες ήταν πολλές δεκάδες πολιτών, ενώ στον χώρο υπήρξε κι έκθεση δημοσιευμάτων του Τύπου - ως επί το πλείστο μειονοτικού, αναφορικά με τα επεισόδια εις βάρος των μουσουλμάνων. Μεταξύ των δημοσιευμάτων, και το ρεπορτάζ του Χρόνου, αναφορικά με τον τραγικό θάνατο του Άγγελου Σολακίδη.


Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο πρόεδρος της αποκαλούμενης "τουρκικής" νεολαίας Νετζάτ Αχμέτ, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαούς και ο αντιπρόεδρος Οζάν Αχμέτογλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Οντέρ Μουμίν, ο δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, και άλλοι πολλοί. Ως ομιλητής βρέθηκε στην εκδήλωση και ο Τεφίκ Χουσεΐνογλου, πλην του ψευτομουφτή Κομοτηνής.


Στην υποδοχή της αίθουσας μοιραζόταν και ανακοίνωση από το κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας DEB, το οποίο ήταν γραμμένο στην τουρκική γλώσσα. Σε αυτό υπήρχαν ιστορικές αναφορές, ενώ σε ένα σημείο αναγραφόταν η εξής διαπίστωση: "Δυστυχώς καμία πρόοδος δεν έχει γίνει αναφορικά με τα δικαιώματα της μειονότητας μέχρι στιγμής. Η Ελλάδα συνεχίζει να σφετερίζεται τα δικαιώματά μας".


"Έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε σχετικά με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης που απαρτίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης", αναφερόταν σε άλλο σημεία.


ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επίσημη θέση πήρε στην Τουρκία, και ο εκ Ροδόπης καταγόμενος αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν εμπρηστικός δηλώνοντας ότι "οι ομογενείς μας στην Δυτική Θράκη, δυστυχώς ακόμη δεν μπορούν να κάνουν χρήση των μειονοτικών τους δικαιωμάτων όπως επιβάλλουν οι διεθνείς νόρμες", ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι "έχουμε προσδοκίες από την γείτονα μας Ελλάδα να κάνει τα βήματα που πρέπει να κάνει κάθε σύγχρονη χώρα.

Πρέπει να τηρηθεί ότι επιβάλλει η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και πρέπει να διασφαλίσουμε τα βασικά δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών".
Αναφορικά με τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου, είπε: "Η μέρα συμβολίζει τον αγώνα διεκδίκησης δικαιωμάτων ενάντια στις επιθέσεις στην ταυτότητα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης".


Σε εκδηλώσεις όπως η παραπάνω θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να επισημαίνεται η απόσταση που διανύθηκε μέχρι σήμερα στον κόσμο της ισονομίας και ισοπολιτείας, οι αλλαγές,  τα ευεργετικά νομοθετήματα της πολιτείας για την μειονότητα, που συνηθίζουν να αποσιωπούν.  

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χαβά του συνεχίζει ο Tαγίπ Ερντογάν λίγο πριν καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών,  συνεχίζοντας να απειλεί τους πάντες και τα πάντα με εκφράσεις καφενείου,  κυρίως όμως για εσωτερική κατανάλωση.