fbpx Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 7 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΞΑΝΑ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκόπης Παυλόπουλος
Θράκη
Τουρκία
Ορεστιάδα

«Στέλνουμε μήνυμα φιλίας, αλλά και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα»

Αιχμηρός προς τους Τούρκους και ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου

Με σαφείς αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων συνοδεύτηκε από πλευράς του, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Ορεστιάδα. Ο κος Παυλόπουλος βρέθηκε στην ακριτική πόλη, ως προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις «Θοεδώρεια 2017» που διοργανώνονται για να τιμηθεί η μνήμη των Αγίων Θεοδώρων (Τήρων και Στρατηλάτης), που είναι οι πολιούχοι Άγιοι της Ορεστιάδας. 


Η επίσκεψη του Προέδρου ξεκίνησε από τον φερώνυμο ναό, όπου στο καλωσόρισμα που του απηύθυνε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός, άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των γειτόνων μας. «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε υπέρ πίστεως και πατρίδος» είπε ο μητροπολίτης και αφού ευχαρίστησε τον κο Παυλόπουλο για την επίσκεψή του, τόνισε με νόημα πως «οι κάτοικοι της Ορεστιάδας ήταν, είναι και θα είναι εδώ». 


Επιπλέον, ο κος Δαμασκηνός σε ένα άλλο σημείο του χαιρετισμού του και ενώ περιέγραφε τη σύσταση της Ορεστιάδας, ανέφερε πως αυτή φτιάχτηκε από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέκυψε από τη Συνθήκη της Λωζάνης, για να υπογραμμίσει πώς «η Συνθήκη είχε ικανοποιήσει τότε, τις παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων». 


Στη Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρθηκε και ο κος Παυλόπουλος στη δήλωσή του αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας της εικόνας των Αγίων Θεοδώρων, στην οποία φυσικά συμμετείχε: «Από την ακριτική Ορεστιάδα, αυτή την ιερή μέρα της εορτής των Αγίων Θεοδώρων στέλνουμε σε όλα τα γειτονικά κράτη πριν απ’ όλα το μήνυμα της δημιουργικής και ανυπόκριτης φιλίας και της χωρίς καμία υστεροβουλία καλής γειτονίας. Στέλνουμε όμως προς την ίδια κατεύθυνση και το μήνυμα της ανυποχώρητης αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε, ως Ελλάδα αλλά και ως συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την εδαφική μας ακεραιότητα και την κυριαρχία μας, άρα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώμονα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και με έμφαση στην άνευ όρων πιστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης».


ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 
Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης. Την τιμή του απένειμε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος τον ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του για την τιμή που περιποίησε στην πόλη η επίσκεψή του, ενώ αναφερόμενος στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, τον χαρακτήρισε ως θεματοφύλακα των προσπαθειών που κάνουν οι Έλληνες πολίτες για την έξοδο από την κρίση. Εξήρε δε, το γεγονός ότι ο κος Παυλόπουλος παραμένει πιστός στην από καιρό κατατεθειμένη δέσμευσή του ότι θα επισκέπτεται συχνά τη Θράκη και τον Έβρο. 
Αποδεχόμενος την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Ορεστιάδας, ο κος Παυλόπουλος, έκανε μία σύντομη αναφορά στη ιστορία της πόλης για να πει ότι όπως η Ιφιγένεια θυσιάστηκε στον αρχαίο μύθο προκειμένου να πάρουν αέρα τα πανιά των ελληνικών πλοίων, έτσι και η παλιά Ορεστιάδα (προ του 1923) θυσιάστηκε για το σύγχρονο ελληνικό κράτος, αλλά παρόλα αυτά οι κάτοικοί της είχαν το σθένος να δημιουργήσουν τη σημερινή Νέα Ορεστιάδα. 


Σχολιάζοντας εκ νέου, αλλά πάντα εμμέσως την τουρκική προκλητικότητας, ο κος Παυλόπουλος είπε: «είμαστε εδώ, τείνουμε χείρα βοηθείας και το αποδείξαμε. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν τη συνύπαρξη, την καλή γειτονία, τη δημιουργική φιλία. Αλλά εμείς και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε μεσ’ την καρδιά και την ψυχή μας κρατάμε την ιστορία μας που είναι για να μας διδάσκει και όχι να μας οδηγεί σε διεκδικήσεις πέρα κι έξω από το Διεθνές Δίκαιο. Άρα εμείς έχουμε την ιστορία και τα διδάγματα της καρδιάς  και της ψυχής μας αλλά δεν υπάρχουν σύνορα της καρδιάς και της ψυχής. Στο σύγχρονο κόσμο υπάρχουν σύνορα του Διεθνούς Δικαίου και αυτό το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε όλοι»


Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται με φόντο το τεταμένο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τη γείτονα χώρα να εξαπολύει συνεχώς «βέλη» προς την Ελλάδα κλιμακώνοντας παράλληλα την ένταση στο Αιγαίο με συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά και των χωρικών υδάτων. 


Στην Ορεστιάδα με αφορμή την επίσκεψη Παυλόπουλου, αλλά και τα «Θεοδώρεια 2017» βρέθηκαν και οι 4 βουλευτές του Έβρου, πολλοί δήμαρχοι του Νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, όπως και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος. Επίσης, τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πλήθος κατοίκων της πόλης. 
 

Συνάντηση ΟΕΕΘ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Προγραμματισμένη συνάντηση στην πόλη της Ορεστιάδος με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θράκης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ ο οποίος συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα της ΟΕΕΘ Αντώνη Φραντζή, το Σάββατο 04 Μαρτίου 2017.


Η συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί από τα τέλη Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα στο δημαρχείο Ορεστιάδος, παρουσία του δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη και σκοπό είχε την ενημέρωση του ΠτΔ για την πορεία κατάρτισης του μεγαλόπνοου προγράμματος της ΟΕΕΘ αναφορικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον της Θράκης. 


Κατά την διάρκεια αυτής ο κ. Χατζημιχαήλ παρουσίασε στον κ. Παυλόπουλο το προσχέδιο του προγράμματος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και ασφάλειας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που κατέθεσε η ΟΕΕΘ στην οικεία Περιφέρεια, ενώ τον ενημέρωσε για την πορεία των επαφών του με θεσμικούς και επιχειρηματίες στον νομό Έβρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο ΠτΔ για τα στοιχεία και τα αποτελέσματα της μελέτης τουριστικών οδικών αφίξεων (μη-κατοίκων) της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. που συνέταξε η ΟΕΕΘ και του επέδωσε ο κ. Χατζημιχαήλ, ενώ επεσήμανε για μία ακόμη φορά την δέσμευσή του στην στήριξη της ακριτικής επιχειρηματικότητας και στα συμφωνηθέντα της 24ης Ιανουαρίου 2017. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε