fbpx Ο ποταμός Τραύος "πνίγει" τα χωράφια τους
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, 2018 - 10:00
ΜΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΗΜΕΙΟ

Ο ποταμός Τραύος "πνίγει" τα χωράφια τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ποταμός Τραύος
Πλημμύρα
Πλημμυρικά φαινόμενα

Τι ζητούν οι αγρότες της Νέας Καλλίστης, διαχρονικά το ίδιο πρόβλημα μετά από κάθε ισχυρή βροχόπτση

Πλήγμα στην ποιότητα των εδαφών και στην απόδοση των καλλιεργειών

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ο ποταμός Τραύος "πνίγει" τα χωράφια τους και εκείνοι θεατές στην ίδια κατάσταση σχεδόν κάθε χρόνο. Αγανακτισμένοι και προβληματισμένοι, καθώς ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε, δηλώνουν αγρότες κάτοικοι της Νέας Καλλίστης και των γύρω οικισμών, βλέποντας το ποτάμι να φουσκώνει και το νερό να βρίσκει διέξοδο στα χωράφια τους.

Στα όριά του βρίσκεται ο ποταμός με το νερό να υπερχειλίζει σε πολλά σημεία. Η εικόνα το πρωί της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου στη Ροδόπη, μετά την νεροποντή τις βραδινές ώρες της Τρίτης, έδειξε το μέγεθος του προβλήματος σε γνωστά σημεία που πλημμυρίζουν εδώ και δεκαετίες, αλλά καμία καίρια παρέμβαση δεν έχει γίνει για να αποσοβηθούν αυτά τα φαινόμενα. "Ευτυχώς η βροχή σταμάτησε", μας λένε κάτοικοι στην Νέα Καλλίστη και δείχνουν τα πλημμυρισμένα χωράφια. 

Το πρόβλημα κατά τους ίδιους βρίσκεται στη διάβαση που διέρχεται μέσα από τον ποταμό Τραύο. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, οπότε άρχισε η βροχόπτωση, η διάβαση έκλεισε για την κυκλοφορία οχημάτων.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Καλλίστης Κωνσταντίνος Χρηστίδης ήταν αυτός που φρόντισε να τοποθετήσει κορδέλες αποτροπής της κυκλοφορίας, προκειμένου να μην κινδυνέψει κανένας. Και μπορεί οι ντόπιοι να γνωρίζουν την προβληματική του σημείου, όμως οποιοσδήποτε άλλος επιχειρούσε να περάσει δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί το ύψος του νερού, ειδικά τις βραδινές ώρες. Υποδεικνύουν την κλειστή διάβαση και μας λένε "εδώ είναι το πρόβλημα. Εμείς είχαμε προτείνει μία διάβαση να περνάει πάνω από την εθνική οδό και να μας συνδέει με την Σάλπη. Όμως αυτή η διάβαση που δημιουργήθηκε μέσα στο ποτάμι είναι τελείως λάθος".

Από αυτήν την διάβαση το νερό από τον ποταμό Τραύο βρήκε διέξοδο στα χωράφια που βρίσκονται ανάμεσα σε Νέα Καλλίστη και Σάλπη. Στην επαρχιακή οδό προς Σάλπη το νερό ήδη από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης πέρασε πάνω από τον δρόμο με τους κατοίκους της περιοχής να προβλέπουν ότι αυτό θα φτάσει μέχρι την παραλίμνια περιοχή πλημμυρίζοντας χιλιάδες εκτάσεις. 

Ανακαλεί μνήμες από το μακρινό 2007 ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέας Καλλίστης Στέφανος Χρηστίδης και λέει χαρακτηριστικά "το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Αν δεν καθαριστούν τα κανάλια και το ποτάμι θα έχουμε συνεχώς προβλήματα. Ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε. Φέτος τι βροχές θα μας κάνει, ξέρουμε;". Πλήγμα στην ποιότητα των εδαφών και στην απόδοση των καλλιεργειών προκαλεί το νερό που κατακλύζει τα χωράφια, μας επισημαίνουν οι αγρότες. Ειδικά αυτήν την εποχή όσοι ήθελαν να σπείρουν σιτηρά δεν θα μπορέσουν να το κάνουν, ενώ όσοι όργωσαν είδαν την δουλειά τους να πηγαίνει στράφι. Άλλωστε το νερό κατεβάζει μαζί του φερτά υλικά, από κορμούς δένδρων μέχρι σκουπίδια που λερώνουν τα χωράφια και πρέπει με κάποιο τρόπο να απομακρυνθούν ώστε αυτό να καταστεί ξανά καλλιεργήσιμο.

"Είμαι 13 χρόνια πρόεδρος και αυτόν τον εφιάλτη τον έχω κάθε χρόνο", τονίζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Καλλίστης Κωνσταντίνος Χρηστίδης. Να σκύψουν οι αρμόδιοι φορείς και να δουν σοβαρά το πρόβλημα στη Νέα Καλλίστη και στην ευρύτερη περιοχή σοβαρά, ζητούν οι άνθρωποι μέσω του "Χ".

Και ενώ οι βροχές ήδη προκαλούν προβλήματα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΠΕ Ροδόπης σε φάση δημοπράτησης βρίσκεται η μίσθωση μηχανημάτων για εργασίες καθαρισμού σε ποταμούς και ρέματα αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης ετών 2018-2019, προϋπολογισμού ύψους 600.000 ευρώ, με χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο ποταμός Τραύος είναι ένα από τα ποτάμια που σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων καθαρίστηκε προ τεσσάρων ή πέντε ετών τελευταία φορά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην