fbpx Ο ποδηλατόδρομος «πονοκέφαλος» ακόμη και σήμερα στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ο ποδηλατόδρομος «πονοκέφαλος» ακόμη και σήμερα στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Γκαράνης
Ποδηλατόδρομος
Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Προτάσεις, αντιπαραθέσεις και «δίκυκλες» παρεμβάσεις για το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης

Η πρόταση Αλ. Τσαπέκου για να διέρχονται ασθενοφόρα από τον ποδηλατόδρομο

Θανάσης Φανφάνης

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Κομοτηνής τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας 18/11, στο Πολύκεντρο, όπου συζητήθηκαν δύο θέματα:

Πρώτον, διατύπωση γνώμης επί προσχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής έτους 2020. Δεύτερον, διατύπωση γνώμης, κατ΄ άρθρο 77 παρ. 5 του Ν. 4172/2013, για τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού εσόδων εξόδων του Δήμου Κομοτηνής έτους 2020.

Γ. Γκαράνης: «Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις»
Την επιτροπή απαρτίζουν 28 μέλη, εκ των οποίων 20 εκπρόσωποι φορέων - συλλόγων - σωματείων - οργανώσεων και 8 δημότες. Ο ρόλος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικός και όχι δεσμευτικός για τη δημοτική αρχή πάντως ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ανοίγοντας τον κύκλο τοποθετήσεων την χαρακτήρισε ως μία επιτροπή «που έχει λόγο», δήλωσε την φιλοσοφία της δημοτικής αρχής να είναι «ανοιχτή σε προτάσεις», αν όμως οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. 

Σχέδια ανάπλασης και έργων
Αναλυτικά επί των σχεδίων της δημοτικής αρχής τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου, που εν πολλοίς έκανε γνωστά στα μέλη της επιτροπής τα πλάνα ανάπλασης και έργων που έχει αποκαλύψει ο «Χ» για την Κομοτηνή. Πληροφόρησε ότι ήδη κατατέθηκε η μεγάλη πρόταση σε πρόσκληση του Φιλόδημου για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Παλιάς Νομικής (όπου η δημοτική αρχή τελεί εν αναμονή αποδοχής ή απόρριψης της πρότασης).

Επίσης πληροφόρησε ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης-ανάδειξης του ιστορικού κέντρου Κομοτηνής, που τώρα τελούνται επί της οδού Σοφούλη. Σε δεύτερο στάδιο, όπως είναι γνωστό, κατόπιν διάνοιξης, θα διαμορφωθεί περιπατητική διαδρομή από Λέσχη Κομοτηναίων, γύρω από το φρούριο μέχρι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής. Ο κος Καρασταύρου ανέδειξε επίσης ότι υπάρχει σχέδιο ανάπλασης του ‘πάρκινγκ’ εντός του φρουρίου, κάνοντας αναφορά σε «εκπληκτικά σχέδια» που θα αποκαλυφθούν εν καιρώ.

Ο αντιδήμαρχος επί τροχάδην ανέφερε και μία σειρά άλλων στόχων της δημοτικής αρχής, όπως η ανάπλαση εμπορικών δρόμων πέριξ της πλατείας, η επέκταση του δικτύου ποδηλατόδρομων και η βούληση βελτίωση της δημοτικής αγοράς, όλα εκ των οποίων έχουν απασχολήσει τις σελίδες του «Χ» σε προγενέστερα δημοσιεύματα κι επίσης έδωσε κάποια στοιχεία που επίσης έχουν γίνει γνωστά μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm αναφορικά με το κυκλοφοριακό.

«Πονοκέφαλος» ο ποδηλατόδρομος
Πολλά μέλη της επιτροπής πήραν το λόγο για να τοποθετηθούν, ενώ αρκετές από τις τοποθετήσεις είχαν κοινό σημείο αναφοράς την αντίδραση στην επέκταση του ποδηλατόδρομου, δίχως τουλάχιστον να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για θέσεις στάθμευσης.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Παντελή Χαβιαρά, που εκπροσωπεί το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης στην επιτροπή. «Σκοπεύετε να κάνετε διανοίξεις και καινούργιους ποδηλατόδρομους, οι οποίοι θα ενωθούν με τις κεντρικές αρτηρίες», είπε και μετέφερε μία σειρά εύλογων ερωτημάτων: «Έχετε κάνει μία μελέτη για τις θέσεις πάρκινγκ που θα χαθούν; Πού θα πάνε αυτά τα αυτοκίνητα; Έχετε κάνει μία μελέτη τι χάσιμο ή τι κέρδος έχει ένας επαγγελματίας από τον ποδηλατόδρομο; Ξέρουμε πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο στην Κομοτηνή; Γνωρίζουμε τα υπέρ και τα κατά;». Ο κος Χαβιαράς έθεσε και το θέμα έλλειψης επαρκών παγκακιών και άλλων καθισμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, ιδίως στο κέντρο.

Πάντως, παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε του ποδηλατόδρομου. «Όπου μπήκε ο ποδηλατόδρομος, καλώς έκανε και μπήκε» είπε μεταξύ άλλων, κι εξήγησε ότι θα υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη προ της επέκτασης του δικτύου ποδηλατοδρόμων, κι όχι στα ‘τυφλά’. Έθεσε επίσης το θέμα της ασφάλειας, εξηγώντας ότι έχει ενισχυθεί με τον ποδηλατόδρομο. Όσον αφορά στα παγκάκια, είπε ότι στον σχεδιασμό είναι να τοποθετηθούν και νέα.

Μία πρόταση που δεν έχει ακουστεί ξανά, έκανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικό Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος: «Αν είναι δυνατό οι κολώνες σήμανσης να αφήνουν περιθώριο για να περνάει ένα νοσοκομειακό αυτοκίνητο». Η πρόταση έχει ενδιαφέρον, καθώς έχουν υπάρξει φαινόμενα που ασθενοφόρα έχουν ‘κολλήσει’ στην κίνηση σε Δημοκρίτου, Ορφέως ή Ν. Ζωίδη.

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Γρηγόρη Τζενετίδη, εκ μέρους της ΟΕΒΕΣ. Τόνισε την ανάγκη η Κομοτηνή να προσελκύσει κόσμο εντός κι εκτός συνόρων, για να διερωτηθεί «δεν ξέρω το κατά πόσο αυτά τα έργα μπορούν να βοηθήσουν» και κατηγόρησε «πολύ φοβάμαι ότι κάνουμε έργα, χρήσιμα μεν, αλλά που δεν έχουν σύνδεση και κοινό ορίζοντα μεταξύ τους». Μάλιστα δήλωσε «ποδηλάτης 365 μέρες τον χρόνο, αλλά όντας ποδηλάτης δεν συμφωνώ (εν. με τον ποδηλατόδρομο ως έχει)» αντιπροτείνοντας το παράδειγμα πεζοδρόμων με ποδήλατα, που ακολουθούν ευρωπαϊκές πόλεις.

Θέση πήραν κι άλλα μέλη της επιτροπής, ο καθένας κατέθεσε τις δικές του προτάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τέθηκε εμπάργκο και επιβάλλεται απόλυτη σιωπή από τα κεντρικά στην ενημέρωση σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για  όλους τους υπεύθυνους  θεσμικά.