fbpx Ο Περπατώ ανοίγει τους δρόμους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για φοιτητές με αναπηρία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 7 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ο Περπατώ ανοίγει τους δρόμους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για φοιτητές με αναπηρία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σπύρος Νταντανίδης
Περπατώ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Τι λέει για το ΔΠΘ ο Σπύρος Νταντανίδης μέλος ΔΣ Περπατώ, κινηματογραφιστής απόφοιτος Σχολής Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Kingston της Αγγλίας και φοιτητής Νομικής ΔΠΘ

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ο Περπατώ ανοίγει τους δρόμους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για φοιτητές με αναπηρία, επιδιώκοντας να δώσει στους ανθρώπους τις ευκαιρίες που έχουν χάσει από το σύστημα και κυρίως να μεταδώσει σε αυτούς την ιδέα να κυνηγήσουν αυτές τις ευκαιρίες.

Ο Σπύρος Νταντανίδης μέλος ΔΣ Περπατώ, κινηματογραφιστής στο Kingston University στο Λονδίνο και φοιτητής Νομικής ΔΠΘ, έχει άποψη για την σχολική διαρροή ανάπηρων μαθητών που δεν θα φτάσουν ποτέ να γίνουν φοιτητές κάποιου τριτοβάθμιου ιδρύματος. Την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του την είχαμε στη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας και ο σύλλογος Περπατώ.

Ο ίδιος κινήθηκε με το αναπηρικό του αμαξίδιο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είχε πρόσβαση στη σκηνή του κεντρικού αμφιθεάτρου, μέσω ειδικής ράμπας. Σε ένα πρώτο σχόλιο για το ΔΠΘ λέει πως "το πανεπιστήμιό μας είναι ένα αρκετά προσβάσιμο πανεπιστήμιο, με δομές που έχουν εξελιχθεί και αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και με την δική μας πρωτοβουλία και φυσικά των υπευθύνων".

Το σημαντικό, κατά τον κο Νταντανίδη "είναι να δούμε στην πράξη πόσοι ανάπηροι και ποιοί ανάπηροι φοιτητές και φοιτήτριες ουσιαστικά ωφελούνται από αυτήν την διαδικασία". Συμπληρώνει πως "υπάρχουν και υπήρξαν φοιτητές και αυτό το βλέπω και με την εμπειρία μου μέσω της Νομικής και με την όλη διαδικασία που ξεκινάμε με τη Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας, μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ένα δίκτυο ανάπηρων φοιτητών το οποίο όμως θέλει πάρα πολύ δουλειά. Θέλουμε πολύ δουλειά στην δικτύωση, στην επαφή και στην επικοινωνία με τον ανάπηρο φοιτητή/τρια".

Μίλησε για την σχολική διαρροή των αναπήρων μαθητών η οποία είναι τεράστια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. "Υπάρχουν πολύ μεγάλοι αριθμοί", λέει ο κος Νταντανίδης και αναδεικνύει την αλλαγή που πρέπει να έρθει  "πρώτα από το αναπηρικό κίνημα, μετά από το σύστημα, αλλά η ουσιαστικότερη βοήθεια θα είναι από όλο το κοινωνικό σύνολο. Το κοινωνικό σύνολο οφείλει να δημιουργεί ίσες ευκαιρίες και να ενσωματώνει όλο τον πληθυσμό".

Ο σύλλογος ατόμων με αναπηρία Περπατώ Ροδόπης δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση πάρα πολλά χρόνια. Εξυπηρετεί κάθε χρόνο πάνω από 150 ωφελούμενους στις εκπαιδεύσεις και αυτό το νούμερο αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα έχει δημιουργήσει ένα κέντρο διημέρευσης και φροντίδας στον σύλλογο που δεν σκοπεύει να φροντίσει και να διημερεύσει τους αναπήρους, αλλά με υπεύθυνη την κοινωνική λειτουργό Βιλντάν Γιουσούφ προσπαθεί, σύμφωνα με τον κο Νταντανίδη "να φέρει σε αυτούς τους ανθρώπους τις ευκαιρίες που έχουν χάσει από το σύστημα και να τους φέρει την ιδέα να το κυνηγήσουν οι ίδιοι. Στο σύλλογο βοηθάμε πολλά χρόνια αυτούς που ήθελαν την βοήθεια αλλά τώρα προσπαθούμε να το επεκτείνουμε αυτό και να βοηθήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε".

Παρέθεσε μάλιστα το παράδειγμα μίας ανάπηρης κοπέλας από την Αθήνα, που σπούδαζε στην ΑΣΟΕΕ. Αντιμετώπισε δυσκολίες στις σπουδές της, παρόλο που είχε μία ελαφριάς μορφής κινητική αναπηρία. Τελικά εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο. Για ένα χρονικό διάστημα βρέθηκε στον σύλλογο Περπατώ και παρακολούθησε την εκπαίδευση που παρέχει μέσω του Κέντρου. Κατόπιν της εκπαίδευσης που έλαβε άρχισε να εργάζεται και παράλληλα ξεκίνησε εκ νέου σπουδές σε άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα, θέλοντας να συμπληρώσει την κατάρτιση που έχασε.

"Έχουμε δώσει την ευκαιρία σε πάρα πολλούς ανθρώπους και από την πόλη μας που δεν θα είχαν την ιδέα να σπουδάσουν, αλλά με την υποστήριξη μας έχουν καταφέρει να το κάνουν, πάντα με δική τους πρωτοβουλία και μετά με την βοήθεια της οικογένειας και του συλλόγου μας", είπε καταληκτικά ο κος Νταντανίδης.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητική Αναπηρία και Φίλων Ροδόπης Περπατώ αναπτύσσει, χάρη στην ιδέα του Σπύρου Νταντανίδη, μία σειρά ενημερώσεων για την αναπηρία και την προσβασιμότητα σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Βορείου Ελλάδας, ανάμεσά τους και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  Θράκης, με αποδέκτες του φοιτητές αλλά και το ακαδημαϊκό προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο