fbpx Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης μεγάλο τουριστικό «ατού» για την Περιφέρεια
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2017 - 11:00
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΜΘ

Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης μεγάλο τουριστικό «ατού» για την Περιφέρεια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Τουρισμός
Χρήστος Μέτιος

Ολόκληρος ο σχεδιασμός παρουσιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη από τον Χρήστο Μέτιο

Τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την τουριστική της προβολή την επόμενη τριετία παρουσίασε χθες στην Αλεξανδρούπολη, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος. Ο κος Μέτιος επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός αυτός τίθεται σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τόνισε ότι κάθε χρόνο από δω και στο εξής θα γίνεται απολογισμός των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί. 


Σημαντική θέση σε αυτόν τον σχεδιασμό κατέχει ο ορεινός όγκος της Ροδόπης, σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κος Μέτιος, αφού γίνονται προσπάθειες να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί μέσω μίας νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.


«Σχεδιάζουμε μια νέα ΟΧΕ, μια νέα στη ζώνη του ποταμού Νέστου και του ορεινού όγκου της Ροδόπης η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού. Η ΟΧΕ Εγνατίας επικεντρώνεται στα πολιτιστικά μνημεία, ενώ η νέα ΟΧΕ στο φυσικό περιβάλλον.


Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει: την ανάπτυξη των τουριστικών δυνατοτήτων οικισμών ειδικού ενδιαφέροντος, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μέσα από τη δημιουργία διαδρομών και την ανάπτυξη βασικών υποδομών πρόσβασης και περιβάλλοντος.


Στην παρούσα φάση, το ποσό που εκτιμούμε ότι μπορούμε να διαθέσουμε από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα είναι της τάξης των 15 εκ. €. Ο τελικός προϋπολογισμός όμως θα προσδιοριστεί μετά την εξειδίκευση του σχεδίου» είπε χαρακτηριστικά ο κος Μέτιος. 


Αν τελικά αυτή η ΟΧΕ υλοποιηθεί, θα είναι η δεύτερη, καθώς η υφιστάμενη περιλαμβάνει την ανάδειξη της πάλαι ποτέ Εγνατίας Οδού από τη Θάσο μέχρι την Ορεστιάδα. Η περιγραφή της διά στόματος Μέτιου: 


«Με την ΟΧΕ Εγνατίας Οδού θα γίνουν έργα πρόσβασης, προστασίας και ανάδειξης σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους κατά μήκος της αρχαίας και της νέας Εγνατίας και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή. 


Η διαδρομή αυτή διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το αρχαίο θέατρο της Θάσου, ενοποιώντας ταυτόχρονα τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, περνάει από το ναό της Αγίας Σοφίας και το Αράπ Τζαμί της Δράμας, συνεχίζει στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στο αρχαιολογικό πάρκο των Αβδήρων και στο οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου, κατευθύνεται προς το ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής, ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους Μαρώνειας, Μεσημβρίας-Ζώνης και Μάκρης, συνεχίζει στα λουτρά Τραϊανούπολης και στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και κατευθύνεται βόρεια στο Τζίβρε του Σουφλίου, στο τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου και στον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας στην Ορεστιάδα, προϋπολογισμού 45,8 εκ.€»
Ο κος Μέτιος έκανε μία σπονδυλωτή ανάλυση του σχεδιασμού που έχει καταρτιστεί για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας αρχίζοντας από τις δράσεις προώθησης και διαφήμισης της περιοχής, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει και επαφές με touroperatorsκαθώς και travelbloggers, ενώ ετοιμάζονται βίντεο και ψηφιακές απεικονίσεις που θα αποτελέσουν το διαφημιστικό υλικό. Ενδεικτικά, μερικά από αυτά που ετοιμάζονται: 


ένα μόνο νέο φυλλάδιο για τα επόμενα τρία χρόνια, το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες και χάρτη της Περιφέρειάς μας.


ένας πολυσέλιδος οδηγός με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως τα μνημεία, τις παραλίες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα νοσοκομεία κτλ. Ο οδηγός αυτός θα διανέμεται σε touroperators.


ένα νέο βίντεο το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την προβολή της Περιφέρειας στην τηλεόραση και το διαδίκτυο.


νέες ψηφιακές εφαρμογές για χρήση σε κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κτλ.


Στο πλαίσιο της προβολής, η ΠΑΜΘ ετοιμάζει ένα συνέδριο για τον «Δρόμο του Μεταξιου», αλλά και μία σειρά άλλων ημερίδων και συνεδρίων, που ο κος Μέτιος περιέγραψε ως εξής: 


Σε ό,τι αφορά τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις, σχεδιάζουμε: 


πρωτοβουλίες για τον θρησκευτικό, εναλλακτικό και σχολικό τουρισμό

ειδική δράση προβολής στην Κωνσταντινούπολη


Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους.


Θρακομακεδονική Synergia


Φεστιβάλ ViaEgnatia


Εν τω μεταξύ, και προκειμένου να προσδιοριστούν καλύτερα τα χαρακτηριστικά των τουριστών που επισκέπτονται την ΑΜ-Θ, ο κος Μέτιος είπε ότι «θα πραγματοποιήσουμε μετρήσεις και έρευνες γνώμης για να έχουμε μια εικόνα των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επισκεπτών μας. Δηλαδή, ποιος επισκέπτεται την περιοχή μας, για ποιο λόγο, από πού προέρχεται, τη διάρκεια της διαμονής του, πόσα χρήματα ξοδεύει, τι περιμένει από μας κτλ».


Παράλληλα ξεκινά και διερεύνηση νέων αγορών όπως η Κίνα και η Ρωσία, με στόχο φυσικά την προσέλκυση τουριστών. 


Ανάμεσα στα άλλα, η Περιφέρεια διαθέτει και το ποσό των 500.000 € για την ανάδειξη, την προστασία και τη βιώσιμη αξιοποίηση του σπηλαίου Πολυφήμου στη Μαρώνεια Ροδόπης. «Το ποσό αυτό θα επιτρέψει στην Εφορεία Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μελέτες για την τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου» σχολίασε ο κος Μέτιος. 


Για το τέλος αφήσαμε τις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει ή στηρίζει η Περιφέρεια ΑΜΘ, μιας και αυτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής προβολής ενός τόπου. 


Ο κος Μέτιος αναφέρθηκε στις εξής: 


Τουριστικές εκθέσεις:


• TTR, Βουκουρέστι, Ρουμανία
• Holiday Spa, Σόφια, Βουλγαρία
• IFT, Βελιγράδι, Σερβία
• ITB, Βερολίνο, Γερμανία
• MITT, Μόσχα, Ρωσία
• IFTM TOP RESA Παρίσι, Γαλλία
• WTM, Λονδίνο, Αγγλία
• World Travel Show, Βαρσοβία, Πολωνία
• Philoxenia, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
• ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Θεματικές εκθέσεις:
• Birdfair, Λέστερ, Αγγλία
• Tour Natur, Ντίσελντορφ, Γερμανία
Εκθέσεις προβολής προϊόντων:
• Prowein, Ντίσελντορφ, Γερμανία
• Anuga, Κολωνία, Γερμανία
• SIAL, Παρίσι, Γαλλία    
• FruitLogistica, Βερολίνο, Γερμανία
• Food Expo, Αθήνα, Ελλάδα    
• Detrop, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
• Παγκρήτια Έκθεση, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Εκθέσεις προβολής προϊόντων στην Περιφέρειά μας.
Στηρίζουμε όλες τις Εκθέσεις που διοργανώνονται στην Περιφέρειά μας και συγκεκριμένα τις:
• KavalaExpo, Καβάλα
• Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης, Ξάνθη
• Alexpo, Αλεξανδρούπολη
• Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών, Φέρες
• Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση Ανατολική Μακεδονία Θράκη, Κομοτηνή

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ