fbpx Ο μεγάλος περίπατος της Ντόρας στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:00
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ο μεγάλος περίπατος της Ντόρας στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ντόρα Μπακογιάννη
Γιάννης Γκαράνης
Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
Δημήτρης Χαρίτου
Iλχάν Αχμέτ

Μετωπική Μπακογιάννη – Γκαράνη. «Κατέβασε μούτρα» ο δήμαρχος, αλλά σήκωσε ανάστημα

Στυλιανίδης, Χαρίτου, Αχμέτ, Γραβάνης στον «χορό» των τοποθετήσεων

Επί της ουσίας ακούστηκε 1 έργο κι αυτό με αστερίσκο

Διονύσης Βοργιάς

Μόνο ήρεμη δεν ήταν η περιοδεία της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρας Μπακογιάννη στη Ροδόπη. Τα πάντα ξεκίνησαν όταν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κι αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Γιάννης Γκαράνης, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από την σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ, καθότι σε πρώτο χρόνο δεν είχε προγραμματιστεί καθόλου συνάντηση μαζί του στο πρόγραμμα Μπακογιάννη, ενώ σε δεύτερο χρόνο ο μεγαλύτερος Δήμος της Ροδόπης και διοικητικό κέντρο της ΑΜΘ απλώς «στριμώχθηκε» στην σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη.

Ποδαρικό με το αριστερό
Η κα Μπακογιάννη έσπευσε γρήγορα να διευκρινίσει πως θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις, πλην όμως η μη συνάντησή της τους Γιάννη Γκαράνη (Κομοτηνή) και Γιάννη Ζαμπούκη (Αλεξανδρούπολη) γρήγορα «μεταφράστηκε» κομματικά. Κληθείσα από τον «Χ» η κα Μπακογιάννη να σχολιάσει την αιφνίδια αποχώρηση του Δημάρχου, αντί να ηρεμίσει το θέμα, έριξε λάδι στη φωτιά. «Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις, ώστε να έχουμε αναλυτικές συζητήσεις με όλους τους Δημάρχους. Αίσθησή μου είναι ότι (ο Δήμαρχος Κομοτηνής) ζήλεψε τους δύο δημάρχους (Χαριτόπουλο, Ριτβάν) που είδα και κατέβασε μούτρα» είπε χαρακτηριστικά. Είχε προηγηθεί η εξής τοποθέτησή της σχετικά με το συμβάν: «ομολογώ δεν τον κατάλαβα τον Δήμαρχο Κομοτηνής, γιατί είναι ο μόνος Δήμαρχος που εμφανίστηκε εδώ, αξιώνοντας να υπάρχει διαφορετική πλατφόρμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Του εξηγήσαμε ότι για να στήσει κάποιος μια πλατφόρμα δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα […]. Του εξήγησα ότι οι βουλευτές όταν παίρνουν προτάσεις Αυτοδιοίκησης δεν της αξιολογούν όπως τις προτάσεις ενός απλού Σωματείου. Βεβαίως η Αυτοδιοίκηση έχει βάρος, δήμαρχος έχω υπάρξει και ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει. Αυτό που μου έκανε εντύπωση για τον Δήμαρχο είναι πως δεν κατάλαβε ότι εδώ δίνουμε μία μάχη κόντρα στον χρόνο και κόντρα στον κορωνοϊό […]».

Κι ενώ πολλά μπορούν να γραφούν για την ουσία του πράγματος, εάν δηλαδή όντως απαξιώθηκε ο Δήμαρχος ή όχι, το πολιτικό σχόλιο της κας Μπακογιάννη για «μούτρα» του Δημάρχου, σήκωσε «φουρτούνα», με τον Δήμαρχο να υψώνει τους τόνους και ν’ ανταπαντά αυτή τη φορά εγγράφως: «[…] αποχώρησα, γιατί με τον αποκλεισμό μου περιφρονήθηκε κατάφωρα ο θεσμός του Δημάρχου Κομοτηνής και με τον αποκλεισμό του συναδέρφου Βασίλη Μαυρίδη περιφρονήθηκε ο θεσμός του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. 

Και αντί στοιχειοθετημένης και πολιτικής απάντησης εισέπραξα εκ μέρους της κυρίας Μπακογιάννη ειρωνικά σχόλια και ευφυολογήματα εν είδει αστεϊσμών! Καμία εξήγηση για την απαξίωση του μεγαλύτερου αριθμητικά και γεωγραφικά Δήμου του Νομού μας! Καμία εξήγηση για τον αποκλεισμό του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης ΑΜΘ». Ο Δήμαρχος φάνηκε μάλιστα απαισιόδοξος αναφορικά με τον «αφουγκρασμό» των αγωνιών της περιοχής, εκ μέρους της Επιτροπής.

Ο «χορός» δηλώσεων
Σα να μην έφταναν τα παραπάνω για ένα αμφιλεγόμενο ποδαρικό της Επιτροπής, η διαμάχη πήρε αμιγώς τοπικό ‘’χρώμα’’, με τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Αντώνη Γραβάνη να κάνει πράξη την εξαγγελία που έκανε μέσω «Χ», ότι δηλαδή η περίοδος χάριτος τελείωσε, εκδίδοντας ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους υπό τον τίτλο «ο κος  Γκαράνης, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως Δήμαρχος Κομοτηνής και όχι ως γραμματέας του  τοπικού ΚΙΝΑΛ». Ο κος Γραβάνης χαρακτήρισε την στάση του Δημάρχου «επιεικώς απαράδεκτη», τον κατηγόρησε για απαξίωση του Δήμου Κομοτηνής και κατήγγειλε «μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια και εντυπώσεις».

Η Αντιπολίτευση κατηγόρησε τη διοίκηση ότι «δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και προτάσεις για τον Δήμο Κομοτηνής», λέγοντας πως «(αν είχε) θα είχε προβεί στην παρουσίαση και διεκδίκηση αυτών και όχι σε παιδιάστικες συμπεριφορές».

Το νήμα έπιασαν δυο πρωτοκλασάτα στελέχη της Διοίκησης Γκαράνη, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασταύρου κι η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, υπερασπιζόμενοι την απόφαση του Δημάρχου με δυναμικές ανακοινώσεις εις βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη και της Αντιπολίτευσης του Δήμου. Απάντηση ήρθε και δια  στόματος Δημάρχου, ο οποίος κατηγόρησε τον κο Γραβάνη ότι υπερασπίστηκε τις «απαράδεκτες επιλογές» συναντήσεων, ενώ «δεν νοιάζεται για τα προβλήματα συνολικά των δημοτών της Κομοτηνής».

Ο υπέρ, ο κατά κι ο «ναι μεν αλλά»
Στον «Χ» ξεκαθάρισαν την θέση τους επί του συμβάντος οι βουλευτές Ροδόπης. Με την Πρόεδρο της Επιτροπής συντάχθηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, λέγοντας: «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η επίσκεψη είναι η πρώτη μίας σειράς επισκέψεων […]. Θεωρώ και άδικο και άστοχο το να συζητούμε για τις λεπτομέρειες. Όταν μας δείχνουν τον ήλιο δεν πρέπει να κοιτούμε το δάχτυλο».

«Ο κος Γκαράνης νομίζω ότι έχει δίκιο με την έννοια ότι έπρεπε η πρόεδρος να είχε αποφασίσει να επισκεφτεί όλους τους Δημάρχους ξεχωριστά. Δεν είναι θέμα ζήλειας», ήταν η θέση του Ιλχάν Αχμέτ, που πήρε θέση υπέρ του Δημάρχου.

Και κάπου στη μέση, καταγράφεται η θέση του Δημήτρη Χαρίτου: «το πρόγραμμα καθορίστηκε με πρωτοβουλία της ίδιας της προέδρου. Ενδεχομένως θα μπορούσαν να υπήρχαν διορθώσεις. Θεωρώ ότι δεν θα αλλάξει τη σημασία της επίσκεψης […]».

Το διεκδικούμενο έργο της Ροδόπης
Με όλα τα παραπάνω να μονοπωλούν το ενδιαφέρον, σε δεύτερη μοίρα πέρασε το μείζον, δηλαδή τι εν τέλει συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Περιφέρειας. Η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε μία ‘’γεύση’’, κάνοντας λόγο για «δύο μεγάλα αρδευτικά έργα», ένα εκ των οποίων είναι το φράγμα Κομψάτου στη Ροδόπη, με την Πρόεδρο να μην κρύβει πάντως ότι τα κόστη είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Ξεκαθάρισε, πάντως, η κα Μπακογιάννη τη βούλησή της η Επιτροπή αυτή να μην προτείνει «ευχολόγια», αλλά προτάσεις «ρεαλιστικές που θα μπορούν να υλοποιηθούν».

«Τόνισα το σημαντικό ρόλο που μπορεί να έχει η Διακομματική Επιτροπή για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής μας και ζήτησα για ακόμη μια φορά την στήριξη της Επιτροπής στα μεγάλα έργα που διεκδικούμε, όπως για παράδειγμα τα αρδευτικά της Ροδόπης και της Ξάνθης», πληροφόρησε από θέσης του ο Περιφερειάρχης.

Βεβαίως, το εάν χρειάζεται η σύγκλιση μίας ολόκληρης Διακομματικής Επιτροπής, ώστε εν τέλει στη Ροδόπη να γίνει ένα έργο, που εάν ήταν για άλλη περιοχή θα γινόταν δίχως Επιτροπές και φωτογραφίσεις, θα φανεί λίαν προσεχώς. Ευελπιστούμε πάντως, η Επιτροπή να καταλήξει μεν σε ρεαλιστικά πορίσματα, τα οποία όμως να αποτελούν (ρεαλιστικά) ενίσχυση μίας περιοχής που διαχρονικά κινείται μερικά βήματα πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τις προβοκατόρικες ενέργειες τις έχει κάνει επιστήμη η Τουρκία στη διπλωματία και πάντοτε προετοιμάζει επιμελώς   το έδαφος,  για να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα,  πριν προχωρήσει σε κάθε επιθετική της ενέρ